Batterijen? Die heb je toch TOTAAL niet meer nodig, denk ik altijd. Enfin, toch niet van die dingen die je in een pakje van vier in de winkel koopt en waarbij je elke keer weer twijfelt tussen AA of AAA (wat voor een systeem is dat ook?) en je je ook standaard afvraagt of merkbatterijen nu écht beter zijn dan huismerk of niet. Dat soort batterijen, die sterven stilletjes uit, of niet? Niet sinds ik kinderen heb, niet. 

Mijn leven bestaat uit een aaneenschakeling van paniekaanvallen omdat ik een of ander kabeltje niet bij heb. Als ik thuis vertrek zonder het kabeltje om mijn smartphone op te laden, dan is dat érger dan wanneer ik mijn sleutels vergeet. Kid. You. Not. Kabelstress mag voor mijn part hét trendwoord van 2018 worden. Ik heb er in elk geval genoeg last van.

TAKKEHERRIE

Al moet ik wel zeggen dat ik sinds de komst van ons kind opnieuw ‘old school’ batterijen zie opduiken in ons leven. Plots zijn ze weer overal: in de koortsthermometer, badthermometer, babyfoon, ronddraaiende mobiel, badspeelgoed, maar vooral...in speelgoed met geluid.

Ik kom er meteen eerlijk voor uit: wij houden niet van speelgoed met geluid. Zijn er überhaupt mensen die daar wel dol op zijn? Ik vermoed van wel, aangezien dat speelgoed bestaat. Als we er allemaal een klotehekel aan zouden hebben, zou het gewoon niet ontworpen worden, noch in productie gaan. Want de laatste keer dat ik het gecheckt heb, worden speelgoedfabrieken nog altijd door volwassenen gerund.

Dat speelgoed komt ook altijd op een subtiele manier ons huishouden binnen. Verstopt tussen allerlei ander speelgoed. Slim, andere ouders. Verstop die ondingen voor ons en voor jullie eigen kinderen en vergroot zo de kans dat het speelgoed met takkeherrie niet met jullie mee terug naar huis gaat.

UNBREAK THE CIRCLE

Maar goed, voor alle problemen bestaan oplossingen. In het geval van geluid- en lichtproducerend speelgoed: openvijzen, batterijen eruit halen, opnieuw in roulatie brengen. Want, andere ouders, je hoeft de tirannie van het terrorspeelgoed niet te ondergaan. Je kan de cyclus doorbreken. Red jezelf, red andere ouders, haal de batterijen eruit.

GRAAG GEDAAN

En daarbij, hier en daar komt zo’n old school batterij wel nog eens goed van pas. Je zou ervan schrikken hoeveel batterijen je toch nog in gebruik hebt. Afstandsbediening, keukenweegschaal (personenweegschalen zou ik in de categorie luidruchtig speelgoed plaatsen, maar dat is een persoonlijke overtuiging), horloge, noodzaklamp, zelfs de keukenklok kan af en toe wel eens een vers batterijtje gebruiken.

WERELD REDDEN

Denk er even over na, er zijn alleen maar voordelen in dit scenario. Jij moet niet staan twijfelen aan het batterijenrek in de supermarkt en je kan rustig je koffie drinken, zonder dat een Hollands liedje dat klinkt alsof het opgenomen is in een conservenblik, een slecht nagemaakt stervend dier of een kleresirene je dag meteen om zeep helpen. Wel niet vergeten de gestorven batterijen daarna binnen te brengen, want we weten intussen allemaal dat we daar de wereld toch enigszins mee aan het redden zijn. En geef toe, dat willen we uiteindelijk allemaal. Het is graag gedaan.

Dit artikel kwam er in samenwerking met Bebat, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van onze lege batterijen.  We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.