We willen helemaal niet pessimistisch zijn over de toekomst van onze kinderen. Maar dat we tegen het jaar 2020 maar liefst 104.000 nieuwe werklozen verwachten, weten we alvast. Allemaal bestaande uit een legertje studenten met een diploma waarvan de job of inhoud niet meer bestaat. Slashparent Geert pleit voor onderwijs waarin we kinderen wendbaarder maken. Onze kinderen moeten kameleons worden.  GEERT Scholen krabben en duwen om te blijven volgen. Niet alleen geraakt ons onderwijs volledig verzadigd - het gebrek aan plaatsen geraakt maar niet weggewerkt - de (financiële) middelen zijn ontoereikend en elke minister wil er een ander soort beleid doorduwen. Het M-decreet, om maar eens een open deur in te trappen, is daar een mooi voorbeeld van. (Lees ook dit artikel over een waanzinnige dag uit het klasleven van meester Tom) Leerkrachten - ik zie het dagelijks thuis - kreunen onder de extra aandacht voor zorgleerlingen of anderstalige nieuwkomers. Met de inhoud van de lessen is het al niet beter gesteld. Computerlessen zijn in praktijk onmogelijk, wie op een bedrijf werkt weet hoe vaak een netwerk of computer het niet doet, dan is de som voor een school snel gemaakt. Niemand die het budget heeft om die dingen echt te onderhouden en leerkrachten zijn geen IT - specialisten. Kameleons is wat we nodig hebben.

Twee versnellingen

Met de uitdagingen van de toekomst wordt de kloof met de realiteit alleen maar groter. Het aantal burn-outs knalt door het dak (1 op 10 kampt met een reeële burn-out, 1 op 4 met spanningsklachten - bron) en 40% van de jobs zal volgens het World Economic Forum over vier jaar ingrijpend veranderen. De wereld draait steeds sneller (door), veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en dus wordt het voor mensen steeds moeilijker om mee te kunnen. Kameleons is wat we nodig hebben. Een 'master in Kameleonisme' die aangeeft hoe wendbaar je bent, dat zou nog eens een idee zijn! Het is onmogelijk te voorspellen welke jobs precies gaan sneuvelen. Wel zeker is dat de wereld zal veranderen tegen de tijd dat je bent afgestudeerd voor die job. Om te overleven is de vaardigheid om je snel te kunnen aanpassen belangrijker dan ooit. Iedereen kameleon. Hoe mooi zou het zijn als je een 'Master in Kameleonisme' kan behalen. Een diploma dat zegt hoe wendbaar je bent voor het bedrijf, niet wat je kan.

Hoe maken we kinderen wendbaar?

Hoe kunnen we kinderen en jongeren opleiden tot echte kameleons? Hoe maken we ze weerbaar en wendbaar? De kans dat ze de job uitvoeren waarvoor ze gestudeerd hebben is eerder klein, de kans dat die job zal blijven bestaan tot hun pensioen is onbestaande. Als we kinderen en jongeren nu leren hoe ze met die verandering moeten omgaan, krijgen we een generatie die kan volgen in een snel draaiende wereld, die weet hoe de wereld werkt en hoe daar mee om te gaan. Ik pleit nu al bij trendwatchers om de nieuwe generatie de Kameleons te noemen. Zo zitten ze alvast in een vakje en hoeft niemand zich voorlopig zorgen te maken.