Dat we allemaal goed bezig zijn, zo met dat opvoeden van onze kinderen. Er wordt hier en nu voor dat gebroed gezorgd dat het gene naam heeft. En toch voelen we ons als slashparent op een veertigtal momenten per week nog zo onzeker, zitten we met 1001 vragen en zijn we elke winstreek kwijt. Dan maar op zoek naar oplossingen in het allerbeste opvoedingsboek? Maar hetwelke is dat dan? Geen betere reclame dan mondreclame. Dus gooiden we onze vraag in de slashparent groep en zijn dit de boeken die jullie andere slashparents aanprijzen.

Een aantal jaren geleden werd er eens een onderzoek gedaan naar het leesgedrag in Vlaanderen. Ja-llokes, 13 procent van de Vlamingen las toen meer dan 20 boeken per jaar. De mensjes van het onderzoek vertelden toen ook dat  71% van de Vlamingen jaarlijks minstens één boek leest. Waarvan het bij de helft om non-fictie ging. We hebben zo'n donkerblauw vermoeden dat er in deze helft ook heel wat opvoedingsboeken de toonbank passeren. En we vermoeden ook dat dat met de jaren niet geminderd is. Er valt dus wat over te zeggen. En dat deden jullie ook!

Serious shit

Als raadgever, als antwoord op een nijpende opvoedingsvraag, als handleiding voor kinderen met een bijzondere eigenschap, als snelwerkende lijm voor iets wat stuk is, ... Meer dan genoeg boeken over net datgene waar jij het voor kan gebruiken. 

Siska'Unconditional parenting' van Alfie Kohn.

Katrien: In mijn geval, als plusmama, ‘Je wist waar je aan begon’ van Anja Pairoux. Hele goede gids voor een goed draaiend plusgezin. Eerlijk, oprecht, constructief.

Jenni: Net gestart aan 'De Twijfelmoeder' van Patricia De Ryck, een praktische gids voor vrouwen die twijfelen over het moederschap. Voor alle duidelijkheid: ik ben heel blij met mijn keuze om mama te worden, maar vind het wel interessant om te lezen waarom het moederschap nog steeds als de standaard voor vrouwen wordt beschouwd.

Elke'How to talk to kids so they will listen and how to listen so they will talk', van  Adele Faber. Een topboek!

Suzana: 'Een verpletterend gevoel van verantwoordelijkheid' van Kaat Schaubroeck.

Kaat'The Idle Parent'  van Tom Hodgkinson, dat gaf bevestiging dat ik goed bezig was.

Katelijn'Opgroeien in vertrouwen: zonder straffen en belonen'  van Justine Mol. Al ben ik nog niet zo goed in het toepassen. Het geeft wel een andere kijk op het opvoeden.

RELATIVEER, RELATIVEER EN REPEAT

Everyday een 'hey, 't is ok', keeps the doctor away! 't Zal wel zijn, want we mogen nog zoveel opvoedingsboeken lezen als er voorhanden zijn, af en toe kunnen er met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen ook heel wat kruimels van de tafel geveegd worden. En daar zijn ook boeken voor! Boeken die je werkelijk op een dag uitgelezen krijgt.

Tessa'Niet aan kind en gezin verklappen' van Hanne Luyten. Vooral de momsunite village en ik-doe-ook-maar-wat attitude, I like.

De Maison Slash redactie: Ons eigenste 'KAK', uiteraard. Geen tips hier, maar door zijn overduidelijke herkenbaarheid wel een geruststelling voor alle slashparents en dat geldt toch ook wel voor wat!

Ann'Dit is het boek voor ouders met een leven' van Barbara van Erp en Femke Sterken.

Baby, i'm an anarchist!

En dan is er ook nog het groepje van slashparents dat 'foert' zegt en gewoon zijn eigen ding doet. Niks mis mee!  Met al die onzekerheden die het soms van ons overnemen, kunnen we hier maar beter een mooi voorbeeld aan nemen. Hell yeah!

Sarah: Dat zal denk ik wel Pippi Langkous geweest zijn. Die steekt volgens mij ook haar kachel aan met opvoedboeken.

Karima: Nooit een opvoedkundig boek gelezen. Gewerkt als babysit van mijn 12 tot 22 jaar. Dat geeft genoeg praktijkervaring mee. Wat Kind en Gezin vertelde (telkens iets anders bij elk kind) heb ik nooit opgevolgd... en mijn 3 kinderen leven nog steeds. 

Hilde'Jip en Janneke' van Annie M.G. Schmidt.

Marieken'De edele kunst of not giving a fuck' van Mark Manson. Er staan wel rake dingen in ook al gaat het over het leven in 't algemeen.

Anneleen: 'De Wiebelbillenboogie' van Guido van Genechten.