Echt niemand heeft hét juiste antwoord op wat een perfecte opvoeding precies is. Dat blijkt alweer uit dit vreemde opvoedingsadvies dat ouders 100 jaar geleden soms kregen. En zo besef je alweer dat we met z'n allen meer moeten leren loslaten, en gewoon moeten afgaan op buikgevoel en ouder-instinct.

Hey, het is ok. Dat is zowat het belangrijkste opvoedingsadvies dat we hier bij Maison Slash nastreven. Wij slashparents, we doen allemaal maar wat. Zolang het hart op de juiste plek zit, is het allemaal ok. Want wie weet wat ze over 100 jaar vertellen over onze gewoontes? Wij trekken alvast grote ogen bij het advies dat ouders een eeuw geleden kregen!!

Geknuffel is voor losers

Uiteraard knuffel je je kind wanneer en waar het kan! Er is niks plezanter. Toch werd in de jaren 1910 knuffelen vreemd genoeg sterk afgeraden. Knuffelen stond toen gelijk aan verwennen. En jij wilt toch geen verwend nest creëren, zeker? Tot in de jaren 1920 bleven opvoeders volhouden dat je vooral zo weinig mogelijk kusjes en aaitjes moest geven. In de jaren 1960 kregen de ouders zelfs de waarschuwing dat ze door teveel liefde te geven rasechte socialstjes aan het vormen waren. Hahaha. m8uyjpobzqzp9qlhahj9

What's in a name

Je naam staat voor wie je bent. Dat zeggen ze toch soms? Daarom kregen ouders in de jaren 1920 de raad om vooral geen flauwe of softe naam te kiezen voor hun kind. Je wil toch geen zoon of dochter zonder ruggengraat?

Vroeg geleerd is oud gedaan

Dat je niet vroeg genoeg kon beginnen aan potjestraining in de jaren 1930. Meteen na de geboorte (!!) moesten ouders hun baby dagelijks (!!) 30 minuten aan één stuk door boven een potje houden. In de hoop dat het kind het snel door zou hebben. Euh. Not.

Een snuifje frisse lucht

Ook nu nog zijn we overtuigd dat frisse lucht voor iedereen (niet alleen kinderen) helend is. Maar in de jaren 1930 dreven ouders hun idee wel héél ver door. Zo ver zelfs, dat ze een speciale kooi bouwden om buiten aan het raam te hangen. OMG! Het is waanzinnig dat hier nooit gewonden of erger zijn gevallen. wqvhgxzkscud5qhfzp26

Roepen is de beste oplossing

Wie in de jaren 1950 zijn huis babyproof maakte, werd gezien als een very lazy parent. Het enige wat er wel van je verwacht werd, was uit je doppen kijken en telkens op je kind beginnen roepen wanneer het in gevaar kwam.

Reizen deed je zo

Zwanger reizen deed je vooral niet. In 1935 werden vrouwen in verwachting afgeraden om zich te verplaatsen. Jawel, ook met de auto. Ook als passagier. Eenmaal de baby geboren, was er anderzijds totaal geen probleem meer. Een ingenieuze uitvinder bedacht zelfs deze 'handige' reiswieg voor op het vliegtuig.

opvoedingsadvies van 100 jaar geledenWhat's in your mind

Dat zwangere vrouwen beter stress vermijden, is wel duidelijk. Maar in de jaren 1910 werd aan vrouwen in verwachting verteld dat ze beter niet nadachten over lelijke dingen. Daar kregen ze fysiek lelijke baby's van. En baby's met krampjes dat was dan weer de schuld van moeders die boos waren terwijl ze borstvoeding gaven.

Leve cafeïne!

Wat als iemand jou aanraadt om kinderen vanaf 6 maanden stevig aan de koffie te laten slurpen? En vanaf 2 maanden moesten baby's al spek en eieren naar binnenwerken. "Daar worden ze sterk van, mevrouw, meneer." Jawel, dit is écht doktersadvies van 100 jaar geleden.

Bron en foto's: Healthy Way