December is cadeautjesmaand!  Geven en krijgen is volgens ons het toppunt van feestvieren! Al kan dat uitwisselen soms best wel langdradig worden. Of is de cadeautjesjacht ronduit stresserend. Wil je het écht interessant en feestelijk maken? Pak het dit jaar eens anders aan. Denk in thema, of ga in spelletjesmodus. Slashparent Tine geeft alvast 7 ideetjes ter inspiratie. 

Verschillende kerstfeestjes na elkaar kan -zeker voor kinderen- wat langdradig aanvoelen. Eindeloos aan tafel zitten, lanterfanten in het salon. Maar waarom maak je van je kerstfeest geen fun-nammiddag/avond met heel de familie? Gewoon een heel klein beetje omdenken, en kerstmis wordt er één die je nooit nog vergeet.

Consuminder-cadeautjes

via GIPHY

Is jouw gezelschap helemaal into ‘consuminderen’? Dan is dit concept iets voor jullie! Iedereen gaat op cadeautjesjacht… in eigen huis! Het ideale moment om de zolder eens op te ruimen of de boekenkast onder de loep te nemen. Zo vind je vast wel een geschikt geschenk voor onder die kerstboom, zonder dat je alweer iets nieuws hoeft te kopen.

Cadeau-master

via GIPHY

Het grote voordeel van dit concept is dat er maar één persoon zich hoeft bezig te houden met de cadeautjes: de cadeau-master! In elke familie/vriendengroep is er vast wel één iemand die dol is op cadeautjes shoppen. Hij/zij vindt het dus vast niet erg om voor het hele gezelschap een cadeau te kopen. Het enige wat de rest hoeft te doen, is geld doneren. Zo wordt het voor de cadeau-master geen financiëel fiasco.

Emo-cadeautjes

via GIPHY

Dit concept is heel voordelig voor de portemonnee, want het is kosteloos! In plaats van een cadeau voor iemand te kopen, maak je iets voor hem/haar. Denk hierbij aan een zelfgemaakt kunstwerk, een handgeschreven nieuwjaarsbrief, huisgemaakte koekjes, bier van eigen vat, …

Online-cadeautjes

via GIPHY

Ook online vind je allerlei manieren om cadeautjes te verdelen, bv. Lijstjestrekken.be. Je voert de mailadressen van de deelnemers in, en de website doet de rest. Jij ontvangt dan een mail met de naam van een persoon waarvoor je iets mag kopen, met een bijhorend verlanglijstje. De voorpret begint al bij het maken van je eigen verlanglijstje. Niets is leuker dan mooie webshops afschuimen op zoek naar het perfecte cadeau…. Voor jezelf!

Muziekcadeau

Bij dit concept is er slechts één cadeau. Dat wordt ingepakt met verschillende lagen inpakpapier. Je geeft het pak door rond de tafel terwijl de muziek speelt. Als de muziek stopt, mag de gelukkige die het pak vast heeft één laag papier verwijderen. Dan verschijnt er een opdracht. Nadat de opdracht is uitgevoerd, wordt het pak verder doorgegeven met muziek. Wie de laatste laag inpakpapier van het cadeau haalt, krijgt de inhoud! (mogelijke opdrachten: woorden uitbeelden, pictionary, liedjes raden met de kazoo, dans de limbo, …)

Bingo-cadeau

via GIPHY

Iedereen kent het klassieke bingospel met de balletjes en bingokaarten. Wie het eerst bingo heeft, krijgt het cadeau! Je kan dit spel ook spelen met meerdere cadeaus. Wie het eerst bingo heeft, ontvangt dan eerst zijn cadeau, daarna gaat het spel verder tot iedereen zijn cadeau heeft.

Rarara-cadeautjes

Iedereen koopt een cadeau en hangt er een cryptische omschrijving aan. Zo kan je zelf een cadeau kiezen dat (hopelijk) bij jou past ? Deze is leuk voor families/vrienden die wel van een verrassing houden.