Eind januari kreeg onze eigenste Cado haar schoonste kadoo, een baby! Aangezien zo ongeveer alle Maison Slash bewoners uit de pampers zijn met hun kinderen, kwam die allerschattigste dochter van haar ons heel erg goed gelegen. Zo blijven we hier keihard op de hoogte van alle nieuwigheden in babyland. Want hoe zit dat eigenlijk met die luiers van tegenwoordig?

CADO

Het is gebeurd! Ik ben moeder geworden! En hoe meer mijn buik groeide, hoe groener ik in mijn hoofd werd. Ligt het aan de hormonen? Maar om een of andere reden wil ik mijn kind zo natuurlijk mogelijk groot brengen en mijn steentje bijdragen aan een groenere planeet.

’t Zou toch echt niet ok zijn, mocht mijn kind binnen enkele jaren geen boom meer vinden om in te klimmen of geen boeketjes meer kan maken van wilde bloemen langs de weg, voor haar liefste mama! (Oh yes, ik zit totally op een roze wolk! And I like it!) Met die groene filosofie in het achterhoofd heb ik mij gelanceerd in de zoektocht naar de ideale pipi-kaka-oplossing die het liefst van al ook nog eens milieuvriendelijk is.

Cursus wasbare luiers

Tijdens mijn zwangerschap organiseerde de vroedvrouwenpraktijk een cursus 'wasbare luiers'. Het hele assortiment werd uit de doeken gedaan (hoe toepasselijk). Eendelig systeem, tweedelig systeem, striksystemen, bamboe, hennep, katoen, …

Enfin, toekomstige mama en papa kozen uiteindelijk voor de wasbare luiers van Popolini. Om precies te zijn, de two size knitted terry ( 85% katoen en 15% polyester). Enerzijds omdat we de naam super schattig vonden, en uiteraard ook omdat het systeem ons best wel praktisch leek.

Bovendien zou de luier goed absorberend zijn en een niet te dik pak rond de billetjes vormen. Er werd wel gewaarschuwd dat de luier niet heel snel droogt na het wassen (best in de droogkast drogen).

VGkKIT4Of39xx2ckgbzLPDNMNVkH9msJhaftSzo0.jpeg

En nu voor echt...

Intussen zijn we een paar maanden verder en worden de luiertjes intensief gebruikt, gewassen en gedroogd. Eigenlijk ben ik nog steeds erg enthousiast over de luiers. Nee, mijn kind stinkt niet en de kaka vangen we op in daarvoor speciaal voorziene inleggertjes.

De wasmachine wast de restjes stoelgang die niet werden opgevangen door de inleggers er netjes uit. We wassen de luiers samen met onze handdoeken in de wasmachine op 60 of 90 graden. Tot zover niets te klagen dus…

Maar er zijn ook enkele nadelen.

So0kTwnyJdJQH61nUYTVqN30j85zUvF5ctU0mba9.jpeg 

Hoe je het draait of keert, de wasbare luiers vormen toch best een groot pak rond de billetjes van zo’n mini’tje. Ook al kozen we speciaal een model dat niet te groot valt. Je zit met een wasbare luier, een inlegger en een overbroekje. Het resultaat is dus een redelijk dikke poep, waardoor de newborn babykleertjes eigenlijk te klein zijn. Ik moet dus een maatje groter kiezen, wil ik het kind met billen en al in haar kleren krijgen. Die kleertjes zitten bovenaan dan weer iets te los, dus echt fashionable ziet ze er nog niet uit. Moeder is nog op zoek naar de juiste look.

Daarnaast blijf ik ook het idee hebben dat wasbare luiers de poep niet helemaal droog houden. Als ik vergelijk met een wegwerp luier, dan merk ik toch dat de billetjes hier droger in aanvoelen, maar god weet welke chemische stoffen hier voor zorgen. Om een idee te geven, de wasbare luiers vervang ik graag uiterlijk om de 4 uur. Tegen die tijd zijn ze goed doordrenkt van plasjes.

Gespot ...als alternatief...

qbOoAr4SUQbljcY2se7dBga5Kj6ydH2mqAh6b9xC.jpeg 

Hoewel ik best wel enthousiast ben over de wasbare luiers is het voor mijn mind-peace goed om altijd een wegwerp exemplaar in de buurt te hebben. Je weet nooit dat je wasmachine het plots begeeft en als ik op stap ga, vind ik die wegwerpertjes toch wat makkelijker. Ik spotte in de supermarkt een “eco” alternatief van Pampers. De Pure Protection van Pampers zijn iets duurder dan gewone luiers, maar bevatten geen parfum en chloormiddelen. Bovendien zijn ze vervaardigd met 100% herbruikbare energie. Alle kleine beetjes helpen, toch!?  Mijn Juliette heeft ook met deze luiers geen rode billetjes en deze passen wel in haar schattige newborn pakjes.

En naast de broekjes, ook doekjes

Naast het hele luierverhaal komt ook het schoonmaken van de billetjes. Hier gebruik ik ook wasbare doekjes voor. Ik zet gewoon een kommetje water naast de luiertafel, enkele druppels etherische lavendel erin, doekje nat maken en billetjes proper wrijven. Simpel, proper en goed voor de huid en het milieu. De doekjes gaan gewoon met de luiers en de handdoeken in de wasmachine.

Voor onderweg gebruik ik de waterwipes (99,9% gezuiverd water en 0,01% grapefruit extract). Ook Pampers heeft zo’n variant dat voor 99% uit water bestaat en geen parfum of alcohol bevat.