Ouderschap staat voor zo goed als iedereen synoniem voor 'alle bordjes in de lucht houden'. Maar wat als
je liefst 7 ipv 4 bordjes in de lucht houdt (want dat houdt je alert én
creatief), maar tegelijk minstens 1 keer per dag alle 7 bordjes tegen de
grond moet gooien om in evenwicht te blijven? Slashparent Evi heeft er een term voor en dat is: de HSS-ouder. Wasda jong?! En wat heeft dat te maken met haar parentale burn-out? Maar vooral ook: wat kunnen we ervan leren? Want in ons Clubke van Slashparents kwamen we te weten dat zo'n parentale burn-out wel heel herkenbaar is. 

EVI
Als kind leerde ik om dingen te verdragen. Te krapzittende of kietelende kleding hield ik gewoon aan, ik ging toch gewoon mee naar dat familiefeest terwijl ik niet lekker in mijn vel zat. Ik voelde de frustratie wel, maar had geen idéé waar die vandaan kwam. Dus ik deed gewoon voort. Daarnaast was ik vooral als tiener en twintiger een echte ‘tafelspringer’: altijd de grappenmaker van dienst. En als er iets te organiseren viel, keek iedereen naar mij om dat in gang te trappen.

Pas jaren later (lees: een 20-tal) kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Eindelijk een handleiding, dacht ik. Maar hoe meer ik las over hoogsensitiviteit, hoe meer ik voelde dat dat mijn lading niet helemaal dekte. Tot ik recent op een boek van Saskia Klaaysen stootte: ‘Prikkels bijten niet’. De herkenning was overrompelend: ik ben dus blijkbaar een hooggevoelige High Sensation Seeker of kortweg HSS.

HSS? Wasda?

Maar voor je mij nu ziet als een soort paraglidende supermoeder, dat ben ik niet. Alleen heb ik dus die gevoeligheden die een HSP (Highly Sensitive Person) ook heeft, maar daarnaast laad ik op van ‘prikkeling’. Lees: feestjes, in het middelpunt van de belangstelling staan, helemaal opgaan in mijn werk,… Tegenstrijdig? Yup. Ik ga dus op zoek naar prikkels, tot ik helemaal leeg ben, en dringend moet ontprikkelen. Saskia Klaaysen beschrijft het heel mooi: Je staat op de gas én de rem tegelijk. Als je dat teveel doet, rij je je auto naar de knoppen.

Niet zomaar een burn-out

De grootste uitdaging in het HSS-dom is evenwicht bewaren. Je smijten, maar daarna tijd nemen om te ontprikkelen. Niet makkelijk voor iemand die op alle vlakken wil uitblinken. Ik heb een geweldig hoofd- en bijberoep. Ik surf soms zo op creatieve golven dat ik al de rest vergeet. Ik heb ook twee even geweldige koters. Het feit dat ze een eigen labeltje hebben, maakt het extra uitdagend (en ik hou wel van een uitdaging). Maar ook een evenwichtsoefening om u tegen te zeggen, dus. Je zou kunnen zeggen dat ik het mezelf moeilijk maak. Door alles te willen: twee toffe jobs, een vibrerend sociaal leven (zei ik al dat ik in mijn vrije tijd een Majoretski ben?) en een fijn gezin. Misschien klopt dat ook. Maar die combi geeft mij ook mijn zo dierbare energie.

Ongeveer twee jaar geleden ben ik stiekem met mijn huisgenoot mee naar haar les Pedagogiek gegaan. Ik zat toen middenin mijn burn-out, en had al langer het gevoel dat die niet (enkel) werkgerelateerd was. Ik hoorde toen voor het eerst de term ‘Parentale Burn-out’. Bingo. Eindelijk vond ik een kader dat draaide om die fameuze evenwichtsoefening.

Kampjes en kapotte eieren

Na veel tijd en boterhammen weet ik nu beter wat mijn eigen handleiding is. Credits daarvoor ook aan Bieke Geenen en haar boek ‘Hoogsensitief Ouderschap’! Als ik nu een overvolle agenda heb, durf ik schrappen. Heb ik het te koud, ga ik dat niet verdragen, maar gewoon meteen iets warms aandoen. Zelfzorg is alles. Ik ben ook milder voor mijn kinderen. Ik weet dat mijn jongste zoon bijvoorbeeld niet aardt in nieuwe situaties. Kampjes? I don ’t think so. Mijn oudste zoon wil het liefst eieren kapot gooien als hij een woedeaanval heeft. Gelukkig heeft hij ook wat ecologisch inzicht, en snapt hij dat dat niet zo verantwoord is. Dus gaan we samen op zoek naar andere manieren. En dat werkt. Vaak toch.

Evi organiseert met oMdenkerij een workshop waarin ze ouders meer inzicht probeert te geven in hun eigen stress-signalen en -factoren.  Inschrijven voor ‘Rust én pannenkoeken’, een hands-oncursus over HSS en ouderschap, kan hier.