Buiten spelen!! We roepen het intussen al maanden via onze #1000UurDeDeurUit-challenge. Buiten spelen is niet enkel gezond (hello vitamine D, nodig in de strijd tegen snotneuzen en kriebelhoesten). Ook voor de emotionele stabiliteit én de creativiteit van onze kinders is regelmatig een frisse neus halen een dikke must. En because it takes a village to raise a child: deze twee dames helpen jou bij het bereiken van jouw doel. Dankzij hun buitengewone natuurkampen Loslaeter moet jij je alvast geen zorgen meer maken over de buitenminuten van je kind. Check. It. Out. 
Maar eerst nog even dit: want wat betekent het word #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we namelijk slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).

Loslaeter, watisda?

Loslaeter zijn dus buitengewone natuurkampen in de regio van Sint-Niklaas. We know: redelijk lokaal en niet voor iedereen toegankelijk. Maar we hopen met dit verhaal te inspireren zodat nòg meer parentpreneurs dit soort initiatieven opstarten! Want hoe cool is dit?! Loslaeter wil kinderen laten ontladen.  Hell ya! En loslaten in onze overprikkelende wereld. Dat doen ze door natuurkampen te organiseren voor kinderen tijdens de schoolvakanties, en speeldagen op woensdagnamiddag.

Marieke: ‘We laten kinderen via de natuur opnieuw in contact komen met risicovol spelen, onder begeleiding natuurlijk. Daarnaast ontdekken ze moestuinieren op een ecologische manier en geven we hen creatieve therapie. Tegenwoordig is alles zo gestructureerd en wordt alles op een plateau'tje aangeboden. Wij doen het anders. We vertrekken vanuit het kind, proberen zelfs het punt van verveling te bereiken en zo weer hun creativiteit te prikkelen.’ Loslaten om kinderen te laten groeien, zo schoon !

Uit het hoofd van?

Marieke en Maité zijn twee mama’s van in totaal 5 kinderen. De ene (Marieke) is leerkracht, de andere (Maité) is ergo- en kindertherapeut. Een match made in heaven, zo zou heel snel blijken.

Hoe het begon.

De twee dames raakten aan de schoolpoort aan de babbel. Maité : ‘Mijn jongste zoon Mon is even oud als Mariekes zoon en ook onze dochters hebben dezelfde leeftijd. Dan begin je al eens met elkaar te praten. Al heel snel merkten we dat we heel veel raakvlakken hadden.’ En dat was met stip op één: werken met kinderen. Marieke: ‘Ik ben een leerkracht in hart en ziel. Ik ben heel idealistisch ingesteld, en ik merkte dat ik niet al mijn dromen kan neerzetten in het gestructureerde onderwijs. Door de transformatie mee te maken op onze school van een betonnen speelplaats naar een groene ontdekte ik dat ik best wel over groene vingers beschik. Ik begon ook meer te lezen over permacultuur, wat me ontzettend hard aansprak.’ Maité: ‘Ik heb mijn job steeds super graag gedaan, maar ik werk in de tweedelijns zorg. Het mentaal welbevinden laten groeien heeft me altijd geboeid, en het kriebelde om iets te doen vóór kinderen doorverwezen worden. En ik had zin in avontuur, dat ook.’

Van het één, kwam het ander. Enkele brainstormsessies verder konden de twee dames een kleine ‘try- out’ doen op de school van hun koters in de vorm van - hoe cool is dat?! - een vuuratelier. Marieke: ‘Hoe  steek je een lucifer veilig aan, welke soorten zijn er? Weinig ouders laten hun kinderen hiermee experimenteren. We merken dat we veel kinderen aanspraken met ons verhaal. Niet enkel de meer avontuurlijke, maar ook de kindjes met faalangst.’

Hieruit ontstonden losse speeldagen, nadien een VZW en uiteindelijk de kampen. Loslaeter was geboren!

De reacties. 

Die komen van de kinderen zelf. Marieke: ‘”Ik heb eens gewoon kunnen spelen!’”’ Maité: ‘”Ik heb mijn hoofd kunnen leegmaken” is ook zo eentje. Kinderen die zelden tot sociale interactie komen toch ineens zien ‘loskomen’, dat is echt goud waard.’

Wat betekent Loslaeter voor jullie?

Marieke : ‘Het is heel spannend om zoiets in de wereld te zetten, maar anderzijds kan ik hier kinderen op een directere manier bereiken. In de klas moet ik alles uitleggen. Hier is er vaak geen uitleg nodig.’

Maité: ‘Ik heb altijd zotte plannen, die ik nooit tot uitvoering breng. Loslaeter is het eerste risico dat ik in mijn leven neem. Ik ben zo blij dat Marieke me over de streep getrokken heeft. Het verrijkt me als mens, en ik leer er grootser door te denken.’

Wat brengt de toekomst?

Veel ! Marieke: ‘We zouden graag hebben dat het Loslaeter-concept zich uitbreidt als een olievlek over Vlaanderen. We willen overal in Vlaanderen kansen bieden om te groeien.’ Maïté: ‘We zouden het ook de max vinden om met woonzorgcentra samen te werken. Door daar een stukje moestuin aan te leggen, waar er een mooie verbinden zou kunnen ontstaan tussen jong en oud!.’ Nobele doelen hebben ze, die Maité and Marieke!

Ok, ik ben helemaal gewonnen

Jaaa, laat mijn kinderen nu kampen bouwen, vuur maken en ravotten! Check dan hier de kampen van Loslaeter voor de komende schoolvakanties. Voorlopig beperkt het aanbod zich tot Sint-Niklaas, maar als het van Maité en Marieke afhangt: binnenkort ook bij jou in de buurt!

Heb jij ook een onderneming die je gestart bent als ouder en voor gezinnen? Dan ben je een #parentpreneur! Pitch je idee bij redactie@maisonslash, en misschien verschijnt jouw verhaal hier ook binnenkort!