Jarig zijn, dat is de hele dag taart eten, cadeautjes uitpakken, feestjes geven en alle spotlights naar jou gericht. Een hoogdag voor onze kleinste huisgenoten, want zij maken zich nog geen zorgen om dat extra jaartje erbij. Jammer genoeg kan niet elke ouder zo'n dag creëren voor zijn of haar kind. Daarom richtte slashparent Koen de vzw Feestvarken op. Het doel? Een fijne verjaardag voor élk kind. Een organisatie met een pracht van een boodschap! 
Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).  

Wadisda?

Vzw Feestvarken is een organisatie die een fijne verjaardag bezorgt aan kinderen in armoede. In samenwerking met een veertigtal OCMW's leveren zij feestpakketten aan de ouders, zodat deze hun kleine kapoenen een fantastische verjaardag kunnen bezorgen. Want dat verdient toch élk kind? Daarnaast geven ze ook lessen in scholen en bedrijven om het thema 'kinderarmoede' in de kijker te zetten. 

Uit het hoofd van 

Feestvarken is een uit de hand gelopen hobby van Koen Hendrickx, papa van Lukas (15), Kamiel (10) en Leonie (7). Jarenlang werkte hij als maatschappelijk werker, maar gaf midden 2018 zijn ontslag om voltijds te kunnen werken voor de vzw. Enthousiaste man, met een groot hart voor zijn gezin én voor zijn vzw, Feestvarken. 

Hoe het allemaal begon 

In 2013 stapten twee jonge studentes het bureau van Koen binnen. Op dat moment was hij nog steeds maatschappelijk werker en project manager bij de plaatselijke OCMW-afdeling, een job die hij later zou opgeven voor de vzw. De meisjes vertelden over het verjaardagsfeest dat ze die zomer hadden georganiseerd voor een van hun leden op kamp. "Ze hadden zo een typische jeugdbewegingstaart gemaakt: een taart gekocht in de supermarkt en er dan nog wat extra slagroom en versiering opgesmeerd."

De leidsters hadden hun uiterste best gedaan, maar midden in het feestje begon het jarige meisje plots te wenen. Ze vertelde dat het de eerste keer was dat haar verjaardag werd gevierd, het was de mooiste dag van haar leven. De meisjes waren dan ook erg aangedaan van die gebeurtenis en stapten ermee naar Koen. "Jammer genoeg konden we op dat moment eigenlijk niets doen vanuit het OCMW. Maar ik heb die meisjes 's avonds uitgenodigd bij mij thuis. We zijn samen rond de keukentafel gaan zitten en een maand na de komst van mijn derde kind zag ook vzw Feestvarken het levenslicht!" 
Bij de start een bezigheid voor en na de werkuren, maar ondertussen een voltijdse job voor Koen en zijn collega Tineke. Daarbij worden ze bijgestaan door zowaar honderden vrijwilligers met een warm hart. Chauffeurs, magazijniers, grafische vormgevers,...: elke vrijwilliger speelt zijn eigen sterkte uit bij de vzw, er is zelfs iemand die een eigen bier brouwt! 

Welke reacties kregen jullie? 

"In het begin kregen we natuurlijk vooral positieve reacties. We kwamen met een nieuw en leuk project, al stonden er ook enkele mensen sceptisch tegenover onze vzw. Naarmate we groter werden, kwamen we ook meer in de media, als je daarna de reacties gaat lezen op sociale media word je daar niet altijd vrolijk van." Gelukkig trekt Koen zich daar niet veel van aan. De OCMW's waar de vzw mee samenwerkt zijn steeds tevreden. Koen vertelt trots dat ze nog nooit een pakket te laat hebben geleverd, en ze zelfs last minute pakketten leveren, soms op minder dan twee uur tijd. "We weten natuurlijk niet aan wie we de pakketten leveren. Van het OCMW krijgen we enkel een lijst binnen met het geslacht en de geboortedatum van de kinderen. Maar soms krijgen we wel een reactie binnen via onze sociale media. Een vader of moeder die ons bedankt en vertelt dat ze een fijne dag gehad hebben dankzij ons. Dat doet natuurlijk altijd deugd!" 

Wat is vzw feestvarken voor jou? 

"VZW Feestvarken is echt mijn passie", vertelt Koen enthousiast. "Bovendien slurpt het ook gewoon veel van mijn energie en bestaan op. Mijn vrouw zit mee in de vzw, en ook de kinderen helpen vaak mee. Al begint de oudste stilaan te puberen en gaat die nu vaak liever gewoon voetballen. Maar ons hele gezin is dus gewoon écht vzw Feestvarken." Een tijd geleden kampte Koen met een emotionele burn-out, maar die was helemaal niet werk-gerelateerd! "Zelfs tijdens de moeilijkste momenten werd ik echt oprecht gelukkig als ik nog eens het magazijn kon binnenstappen. Velen krijgen op zondag een wrang gevoel, omdat ze weten dat ze de dag erna weer moeten gaan werken. Ik kreeg datzelfde gevoel omdat ik net niet mocht gaan werken!" Leonie, die elk jaar opnieuw haar verjaardag samen met de vzw mag vieren, staat al te popelen om papa's werk over te nemen. "Ze zegt vaak dat ze de vzw later zal overnemen samen met de dochter van mijn collega Tineke, onze opvolging is dus alvast verzekerd!"

Wat brengt de toekomst?

"Moest ik deze vraag een jaar geleden gekregen hebben, zou ik zeker antwoorden: the sky is the limit! Maar ook wij voelen de enorme impact van dat kleine beestje dat de hele wereld nu al maandenlang teistert." De vzw krijgt steeds meer aanvragen van OCMW's om samen te werken, maar moet noodgedwongen de boot afhouden omdat ze het niet bolgewerkt krijgen. De honderden acties die, voor én door hen, georganiseerd werden zijn gereduceerd tot enkele tientallen coronaproof acties en particuliere giften. "Elk OCMW waar we mee samenwerken betaalt een bijdrage, maar die dekt slechts net iets meer dan de helft van onze pakketkost. Vorig jaar overleefden we nog op de flow van 2019 maar ik vrees dat 2021 en 2022 moeilijker zullen worden. We hopen dus vooral ons hoofd boven water te kunnen houden." 

Hoe kunnen slashparents jullie helpen? 

"Een donatie kan natuurlijk altijd, maar een actie is nog zoveel leuker! Een online quiz, een coronaproof concert, een ouderwetse wafelenbak of een andere zelfbedachte, originele of klassieke actie. Zo kunnen we samen de vzw uitdragen, en kunnen we hopelijk nog vele kinderen een onvergetelijke verjaardag bezorgen!" 

Meer info over vzw Feestvarken vind je op de website www.feestvarkenvzw.be