Onthaasten en ontprikkelen. Jup, dat zit keihard in de lift. Steeds meer ouders willen met hun kroost tijdens een weekendje weg of voor de jaarlijkse gezinsvakantie liever niet aan het zwembad op de loer liggen voor de beste ligzetels. Hoe aanlokkelijk die all-in-hotelformules zijn, niet iedereen komt tot rust aan het buffet of op de zoveelste betonnen dijk. Steeds meer gezinnen zijn op zoek naar iets anders, die unieke ervaring, met wat minder ruis. En als dat kan dicht bij huis, en je er niet voor naar Nieuw-Zeeland moet vliegen, zou dat toch zalig zijn?

Dat gevoel hadden parentpreneurs, Karen en Bram, ook al langer.  Zij zochten tijdens hun vakanties altijd de rust van de natuur op, met veel tijd voor elkaar en weinig afleiding. Toen hun eerste kindje twee jaar geleden werd geboren, verlangden Karen en Bram om dat rustgevend gevoel te kunnen vasthouden in hun dagelijks leven én dat wilden ze delen met anderen. Dan kan een koppel twee dingen doen: zich in een hippie community terugtrekken op een berg, of een megacool boomhuttenverblijf, genaamd Treelodge, uit de grond stampen, in de bossen van Retie. Waarom ook niet, hé?

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).

Treelodge? Watisda?

Bij Maison Slash steunen we alle parentpreneurs, in elke fase van hun droom. Ook zij die nog hard aan de weg aan het timmeren zijn (hebdem? hebdem?). Treelodge gaat immers pas open in het najaar van 2019.  Einddoel is een groene uitvalsbasis in de Kempen met acht boomhutten. Bram en Karen zullen dit jaar van start gaan met twee grote luxeverblijven waar je telkens met maximum 6 personen kan verblijven. De boomhutten (ja, echt in de bomen, hé) zullen beschikken over een uitgeruste keuken en badkamer, en kunnen verwarmd worden, voor wie niet zo houdt van dat vochtig-in-de-slaapzak-gevoel. Als je het wat meer basic wilt, koken op het kampvuur, buiten douchen of slapen in een hangmat of zweeftent, kan dat ook. Op het domein komt ook een paviljoen met een zaaltje en een kleine industriële keuken, zodat je met heel de familie in het bos kan gaan 'scharten' of nostalgisch kan zingen rond het kampvuur.


 Uit het hoofd van?

We horen het jullie denken, ge moet uit speciaal hout gesneden zijn (moehaha!) om zo’n onderneming op je te nemen. Bram is gelukkig gespecialiseerd in boomverzorging en het waarmaken van boomhutdromen bij mensen privé in de tuin. Karen geeft les, maar schoolde zich bij in het bouwkundig digitaal tekenen. Samen hebben ze twee kindjes, Georges (2) en Thelma (1). 

Hoe begint ge aan zoiets?

Op zoek naar een stuk grond, hé. In dit geval recreatiegrond, en dat vonden Bram en Karen twee jaar geleden dicht bij huis. In Retie. Nadat de bank werd overtuigd van het Treelodge-concept, begon de mallemolen van de vergunningen. “Goed dat we van de mensen van Toerisme Vlaanderen op voorhand een peptalk kregen over de traagheid van sommige procedures,” vertelt Karen,”want bij momenten werden we moedeloos van bepaalde situaties. Wij ontbossen bijvoorbeeld niet, en toch moeten we een groot compensatiebedrag betalen voor zogezegde volledige ontbossing. Heel de procedure sleepte bijna anderhalf jaar aan.” Ondertussen beviel Karen ook nog van hun tweede kindje. Zo nog efkes tussendoor. Karen: “Op sommige momenten dachten wij echt, fuck, waar zijn we aan begonnen? Maar na een paar keer goed slapen, zagen we het weer zitten.”

 

Welke reacties krijgen jullie?

Karen post hun hoogtepunten steeds op de instagramaccount van Treelodge. Zo was het einde van de onderhandelingen met het Agentschap voor Natuur en Bos voor hen een giga opluchting. Ook al gaat hun verblijf pas open dit najaar, toch krijgen ze al heel veel enthousiaste reacties en berichtjes van wannabe-gasten op hun website. “Mensen willen nu al polsen of ze voor de verjaardag van hun metekind, of voor hun trouwfeest een boomhut kunnen boeken,“ glundert Karen. 

Wat betekent Treelodge voor jullie?

Deze twee parentpreneurs willen met Treelodge een zaak openen waar ze hun gezin en hun hele familie kunnen bij betrekken.  Karen: “Wij kunnen de kinderen gewoon meenemen naar 'onze bureau in den bos', en ze lekker loslaten. We hebben ook al veel weekendjes en feestjes gehouden voor onze vrienden en familie op ons terrein. Het is misschien een cliché, maar meer levenskwaliteit is echt ons einddoel."


 Wat brengt de toekomst?

Ja deuh, die acht boomhutten up and running krijgen. Maar zelf of met externe partners allerlei leuke extra’s op en rond het terrein realiseren zit ook in de pijplijn, zoals een mobiele wellness of een rookoven, … In de buurt van de Treelodge kan je ook wandelen, mountainbiken, kajakken, etc… In de verre toekomst kan er misschien zelfs een mega boomhut worden gebouwd voor grote groepen, of eentje voor mensen in een rolstoel. The sky is the limit!