Herinner jij je nog de vakanties van vóór je kinderen had? Die heerlijke lange dagen gevuld met luilekkerdutjes op het strand, vroege roseetjes op authentieke terrasjes, nachten dansen in de hipste bars of avontuurlijke tochten door wereldsteden of onherbergzame bergdorpen… Wel, dat hoeft niet helemaal verleden tijd te zijn (tenzij die f*cking Covid zich blijft moeien!). Steeds meer ouders kiezen voor trips zónder de kinderen. Ja, we moeten het eens hebben over parents-only vakanties! 

Pipi! Honger! Ver!

Ik heb honger. Ik heb geen honger. Ik wil een ijsje. Ik lust dat ijsje niet. Ik wil in het zwembad. Ik moet pipi doen. Ik wil in het zwembad pipi doen. En de eeuwige dooddoener: "Is’t nog ve-e-e-e-r?"Ja, de geneugten van vakanties met kinderen zijn eindeloos. Just kidding, we vinden het heerlijk om met onze bloedjes richting exotischere oorden te trekken - de Noordzee is ook exotisch – en te genieten van wat welverdiende family time.

Alone time

En toch. Stiekem hebben we soms wat heimwee naar de tripjes voor we mama en papa als vaakst gebruikte roepnaam kregen. “Twee weken Costa Rica, twee weken op de Camino naar Santiago de Compostela, een weekje Kopenhagen… mijn vrouw en ik deden het gewoon met ons twee”, vertelt slash papa Erwin. “Onze meisjes zijn acht en tien nu, maar toen waren ze nog te klein om die reizen te maken. Bovendien doet het ook wel eens deugd om wat alleen-tijd te hebben. Leven is meer dan enkel werken en voor de kinderen zorgen, hé. Onze wereld is groter dan ons huis.”

Hi skype

“Tuurlijk missen we hen als we op reis gaan, maar gelukkig is er Skype. Best grappig: de kinderen zijn dan helemáál niet geïnteresseerd in wat wij doen. (lacht) Zij hebben er veel minder nood aan om ons te bellen. Af en toe komt het gemis wel onverwacht op, maar dan zijn er heel lieve grootouders om hen op te vangen. Oma en opa wonen vrij ver, en tijdens onze reizen komen ze bij ons logeren en hebben ze wat extra quality time.” 

De Lonely Planet 500 

“Evengoed maken we mooie reizen mét de kinderen. Vorig jaar trokken we met het hele gezin naar Vietnam: fantastisch en super easy! Ik merk dat veel mensen toch nog bang zijn om zo’n reis te maken, maar wij hebben altijd al veel gereisd. Je kunt niet alles tot in de puntjes plannen, maar geloof me: het is de moeite waard om toch eens zo'n vakantie te proberen. Deze zomer wordt het Frankrijk, maar er ligt een Lonely Planet met de top 500 van reisbestemmingen op onze salontafel… dus wie weet wat volgend jaar brengt, als het weer mag...”

No kids? No way!

Geen behoefte aan? Geen probleem. Er zijn heel wat ouders die het houden bij het occasionele weekendje weg met z’n tweeën of met de vrienden. “Toen ik nog geen kinderen had, vond ik het maar logisch dat je je kroost thuis liet, terwijl je zelf de wereld in trok”, zegt Saartje, mama van twee zoontjes van 2,5 en vijf maanden. “Maar nu ik zelf twee jonge kinderen heb, vind ik het toch moeilijk om hen achter te laten. Ik kan me niet voorstellen dat ik hen drie weken door iemand anders laat opvangen. Niet dat ik hen niet kan missen, maar onze tijd samen is al zo beperkt. Ik breng die graag samen door.”

Samen op ontdekking 

“Misschien verandert dat als ze ouder worden en hun eigen activiteiten en vrienden krijgen. Ik kijk er wel al naar uit om sámen met hen de wereld te verkennen. We reizen immers wel heel graag. Een jaar voor de geboorte van onze oudste zoon trokken we nog naar de VS. Stiekem missen we dat wel een beetje, die avontuurlijkere reizen. Sowieso wil ik met ons jongste zoontje niet té ver gaan, want die is nog erg klein. En een vakantie met een kleuter is nét een tikje anders dan onze reizen van vroeger. Een tweejarige wordt nogal graag, euhm, geëntertaind. En om 19 uur op restaurant te zitten wachten tot de keuken opengaat, het is ook eens een ervaring. (lacht)”  

En wat staat er bij júllie nog op het, al dan niet beperkte, travelprogramma? Steken de koffers vol vochtige doekjes, stickervellen en waterproof factor 50 kids-zonnecrème? Of laten jullie de kinderen én bijbehorende bagage thuis? Anyway, have a nice trip!