Ooit al gehoord van ploggen? Dat is niets minder dan de combinatie van joggen + 'plocka' (Zweeds voor verzamelen). Je gaat dus joggen terwijl je onderweg de wereld een stukje mooier maakt door afval te verzamelen. Joggen echt niks voor jou? Dan hebben wij daar iets fantastisch op gevonden: ga gewoon plandelen! Mooimaker en wandelaar van het eerste uur Mariska Blommaert daagde haar kleine wereldverbeteraars uit om een wandeling te maken van 10 000 (!) stappen én ondertussen zwerfvuil te rapen. Zonder dat ze het wisten bekroonden we hen tot plandelaars!  

#10000stappenchallenge

Wandelen? Hoe schoon én tof het ook kan zijn, zijn we het wandelen niet een heel klein beetje beu allemaal? Hoog tijd om manieren te vinden om dat wandelen net iets leuker te maken. Het gezin van Mariska Blommaert uit Londerzeel had het geweldige idee om om de 100ste (!) wandeling van 't jaar buitengewoon anders te maken. "Wat als we vandaag onszelf eens uitdagen om 10 000 stappen te wandelen?" kondigde ze tijdens hun weekendje weg in de Kempen 's morgens aan bij haar kinderen. "Als cadeau kregen de kinderen hun eigen stappenteller. Sindsdien zijn ze gebeten door het cijfer 10 000 en is hun horloge hun beste vriendje om de wijde natuur in te trekken."

Mariska (41) is de creatieve mama van Nox (8) en Fienna (10) en partner van Hans (44). Dit gezin zit nooit stil, ze houden ervan om nieuwe dingen en oorden te ontdekken maar door het c-woord zijn ze soms een beetje beperkt. Toch was er ook iets goeds aan heel die coronashizzle want ze herontdekten het samen wandelen. Een jaar geleden haalden ze de wandelschoenen vanonder het stof (voor de mama letterlijk na een challenge te voet naar Scherpenheuvel enkele jaren geleden) en ze trokken tijdens de lockdown heel vaak de natuur in. Maaaaaaar...nooit zomaar, telkens met een uitdaging. Want wie Mariska kent weet dat zij energie heeft voor 10 en van elke gelegenheid gebruik maakt om er iets buitengewoons van te maken. Van zwerfbingo tot het boeken van interactieve wandelingen, van TikToks maken tot nieuwe natuurgebieden ontdekken. Sinds corona is wandelen alvast hun ultieme gezinsmomentje!


Alsof één challenge nog niet genoeg was, daagde Mariska haar gezin uit om tijdens deze wandeling niet alleen 10 000 stappen te zetten maar ook nog eens zwerfvuil te verzamelen onderweg. "Door corona hebben we de natuur herontdekt en hierdoor zijn we de schoonheid rondom ons nog meer gaan appreciëren," zegt ze. "Ons land heeft zoveel mooie plekjes, zelfs dicht bij ons huis. We moeten de natuur echt in ere houden. Elke kleine daad zoals zwerfvuil rapen tijdens één van onze wandelingen, maakt de wereld een kleine beetje mooier, toch?"

We gaan wandelen en we nemen mee...

"Eén van mijn man zijn favoriete apps is Wandelknooppunten. Ik gaf hem de opdracht om een wandeling in de buurt van ons weekendhuisje in de Kempen te zoeken en een route uit te stippelen. Dankzij de vele knooppunten slaagde hij erin een wandeling voor te schotelen van 10 000 stappen. Gepakt met een rugzak én een vuilzak trokken we de wijde natuur in en genoten we van de prachtige streek. Onderweg maakten we TikToks maar af en toe stopten we om zwerfvuil te rapen. Wat we het meeste tegenkwamen op ons pad waren mondmaskers in alle soorten. Ongelooflijk wat mensen allemaal weggooien en in de natuur achterlaten."

Word jij ook plandelaar? 

Wil je zelf eens plandelen? Dan heeft Mariska daar nog enkele tips voor! "Neem zeker een rugzak, plastieken zak en handschoenen mee. Vergeet zeker geen handgelleke in deze coronatijden. Wil je het écht uitdagend maken? Neem dan een zwerfbingospel mee. Bepaal op voorhand wat je wilt verzamelen, teken het neer op een papiertje en daag de kinderen uit om alles te vinden wat er op de bingo staat. Bij winst verdienen ze iets hun de knapzak. Geloof mij, ik sta op de eerste rij om mee te doen! Want dit is toch echt een leuke manier om onze kinderen bewust te maken van het vele zwerfvuil dat we tegenkomen langs de weg. Goed voor het milieu én de conditie."

Dit artikel kwam er in samenwerking met Mooimakers.  Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Zij zijn de motor van een maatschappelijke beweging waarvan iedereen kan deel uitmaken. Ook jij! Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat lees je hier.