Wat als ... we eens een hartje plandelen?  Want plandelen, dat is niets minder dan de combinatie van wandelen met 'plocka' (Zweeds voor verzamelen). Je maakt een wandeling terwijl je onderweg de wereld een stukje mooier maakt door afval te verzamelen. Hartjes voor Mooimaker en wandelaar Nathalie (35) uit Puurs-Sint-Amands, want zij legde er nog een extra uitdaging bovenop. Ze daagde haar sportvriendin én toekomstige buurvrouw Sarah (29) uit om samen met hun kinderen een hartje op wandelapp Strava te wandelen. Als plandelaars! 

Hoe langer we in semi-lockdown zitten, hoe meer we het wandelen beu worden. Toch?  We blijven hier maar manieren bedenken om  dat wandelen net dat tikkeltje leuker te maken. Wandelvriendinnen én slashparents Nathalie en Sarah hadden het meer dan geweldige idee om een hartje te wandelen op de beweginsapp Strava. Sarah had al eens een Duvelglas zien passeren op Strava, dus het leek haar wel een cool idee om haar eigen figuur al wandelend te 'tekenen'. Een kort en stevig wandelingske in de vorm van een hartje, een extra motivatie voor de kinderen om mee te doen én om ze vooruit te krijgen.

Wandelrelaties

Hartjes voor sportieve slashparents met zo'n zotte ideeën! Nathalie Michiels (36) is een die-hard wandelaarster én mama van Staf (4). Ze heeft al een heel coronajaar lang een wandelrelatie met haar sportvriendin Sarah Vervoort (28), mama van Louis (7) en Billie (2). Ze leerden elkaar kennen nét voor de eerste lockdown in de sportclub. Maar toen kwam jeweetondertussenwelwat én Sarah werd zwanger van haar derde kindje dus van sporten kwam er niet veel meer in huis. Al snel besloten ze om samen te blijven wandelen (ha ja, what else?), met of zonder kinderen, als ze elkaar maar konden zien en bijtetteren. "Eerst wandelden we samen in het weekend maar al snel begonnen we ook in de week tijdens onze lunchpauzes  af te spreken," zegt Nathalie. "Een ideale manier om elkaar beter te leren kennen. Ondertussen hebben we al ettelijke kilometertjes afgelegd in onze buurt en ver daarbuiten. Die delen we altijd graag via Strava (lacht)."

Krijg de kinderen vooruit. Start!

Hoe je begint aan zo'n hartje op Strava? "Simpel, zegt Nathalie. Stippel op voorhand een route uit in je gemeente via GoogleMaps. Teken een denkbeeldig hartje op het stratenplan. Ga  wandelen  langs de straten en kleine weggetjes die nauw aansluiten bij dat hartje en registreer je tocht via de Strava-app. Je kan echt supercoole figuren maken met Strava zoals we al schreven in dit artikel! Door het sporten én een marathonloper in huis, ben ik zelf een fervent Stravagebruiker. Dit is dus echt een fijne manier om eens iets anders dan anders te doen met de kinderen erbij. Nog een voordeel aan zo'n hartje wandelen? Je komt op plekken in je eigen buurt waar je anders nooit zou komen. Dat maakt zo'n 'zelfgetekende' wandelroute extra leuk."

Plandelen is wandelen met een extra doel

Tijdens onze wandeling daagde Nathalie haar mede-wandelaars ook uit om iets extra's te doen. "Ik houd van uitdagingen en deze extra challenge om onderweg wat zwerfvuil te rapen, kon er nog wel bij," lacht Nathalie. "We stippelden een superkorte hartjeswandeling in onze buurt uit maar onderweg kwamen we echt massa's zwerfvuil tegen. De kinderen vonden het zwerfvuil verzamelen best leuk! Een dikke vette aanrader dus om het wandelen doelgericht te maken en onze kinderen vooruit te krijgen," zegt Nathalie. "Mijn zoontje Staf wandelt normaal niet zo graag maar omdat we hem aanspoorden om onderweg zwerfvuil te verzamelen, ging dat plots vanzelf. Hij was heel erg gemotiveerd omdat hij dat samen kon doen met zijn vriendjes Billie en Louis. Zo moedigden ze elkaar aan om zoveel mogelijk afval te vinden en maakten ze er zelfs een wedstrijdje van. En...ze vonden het nog leuker wanneer ze het vuil uit plassen mochten halen (lacht)."


"Sarah en ik vonden het bijzonder fijn dat we op deze manier ook ons steentje konden bijdragen om de wereld een beetje mooier te maken. We gaan dit zeker nog eens doen!  Het is een mooie boodschap om aan onze kinderen mee te geven. Samen de buurt ‘mooi’ maken, houdt de kinderen bezig op een toffe manier. En wij kunnen ondertussen ons babbeltje doen. Win-win voor iedereen! Plandelen? Dat vind ik dus best wel een grappig concept! Ik wist zelfs niet dat hier een naam voor bestond (lacht)."

Word jij ook plandelaar? 

Wil je zelf eens een hartje plandelen? Dan heeft Nathalie daar nog enkele tips voor! "Neem zeker meerdere vuilzakken mee, én handschoenen. Vergeet geen handgelleke in deze coronatijden, want het is ronduit vies wat je allemaal vindt op straat. Op sommige plekken kom je echt massa's zwerfvuil tegen op korte tijd. Zo'n hartjesplandeling is echt een ideale manier om je kinderen vooruit te krijgen én gemotiveerde te houden. We gaan dit zeker nog eens doen. Ideeke?"

Dit artikel kwam er in samenwerking met Mooimakers.  Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Zij zijn de motor van een maatschappelijke beweging waarvan iedereen kan deel uitmaken. Ook jij! Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat lees je hier.