Nu zondag stipt om 19u worden
wereldwijd duizenden kaarsjes aangestoken. Het is dan Wereldlichtjesdag (Worldwide
Candle Lighting) om alle overleden kinderen te herdenken. Nope, geen vrolijk
onderwerp en zowat de grootste nachtmerrie van elke slashparent. Maar jij kent
ongetwijfeld iemand van kortbij of veraf die het meemaakte. En waarschijnlijk sta
ook jij met je mond vol tanden als je die moeder of vader tegenkomt. Want wat zeg
je dan? De podcast Anders Nabij van slashparent Eva Droogmans probeert
daarop een antwoord te geven.
 

Anders nabij is een podcastreeks van vijf afleveringen waarin evenveel gezinnen vertellen over het verlies van hun kind en over de manier waarop zij hun leven elke dag opnieuw in handen proberen te nemen. Anders Nabij verscheen in 2018 eerst als boek en inspireerde Eva tot het maken van deze podcast.

“Ik zag een promo van het boek voorbijkomen op Facebook en was meteen geboeid. Nee, ik heb zelf geen kindje verloren, gelukkig. Maar ik wist wel dat deze getuigenissen heel waardevol konden zijn. Niet alleen voor lotgenoten maar ook voor familie van rouwende ouders en zelfs voor hulpverleners die met vragen zitten. Daarom heb ik de ouders die meeschreven aan het boek gevraagd om ook mee te werken aan deze podcast. Gelukkig zeiden ze allemaal ja.” 

Angst om vergeten te worden

“Een boek lezen is één ding, maar al die ouders horen vertellen over hun kinderen, dat komt nog zoveel krachtiger binnen. Elke zucht, elke pauze heeft betekenis en doet je meevoelen met hun verhaal”, gaat Eva verder.

“Ik wilde ook tegemoetkomen aan een gedeelde angst van deze ouders. Namelijk dat na verloop van tijd niemand meer over hun kinderen zal praten. Dat ze worden vergeten. Of zoals een moeder het verwoordt: "Als niemand meer over je kind spreekt, dan gaat het pas echt dood." Door tijdloze portretten te maken van hun zoon of dochter hoop ik op mijn manier die angst wat te kunnen temperen.”

Zo vertelt vader Nils over zijn 16-jarige dochter Charlotte. Tijdens de zomer van 2007 vertrok ze met haar beste vriendin op reis naar Griekenland. Het moest een luilekkervakantie worden, maar Charlotte overleed aan hartfalen. Nils zag zijn dochter voor het laatst vlak voor haar vertrek in een brasserie in Antwerpen waar ze samen lunchten. 12 jaar lang heeft hij er geen voet meer binnengezet. Maar voor de podcast wilde hij terug. Terug naar datzelfde tafeltje waar hij toen zat met Charlotte.

Liefdesverhalen

“Het zijn harde maar ook zo hartverwarmende verhalen”, zegt Eva. “Over mensen die er toch in slagen om hun leven weer richting te geven. Die er iets van willen maken, ondanks hun verlies. Hun getuigenissen zetten je met je voeten op de grond en doen je beseffen wat echt telt. Het zijn liefdesverhalen van ouders die hun kinderen heel graag zien, over de dood heen.”

“Ik hoop dat Anders Nabij het verlies van een kind bespreekbaarder maakt. Want we praten er te weinig over. Ouders die dit meemaken, hebben nood aan gesprek. Willen vertellen over hun zoon of dochter. Want ze dragen hun kinderen mee, een leven lang.”  

Anders Nabij is te beluisteren via Spotify, iTunes, Apple Podcast en via www.andersnabij.be/audio/ 

3CDiwSCMMzILMSJ60ONa4Hj7pLV9XeuMuyiB8Bb6.jpeg