Hoe betalen de buren 3 vakanties per jaar? Waar haalt je neef het geld voor dat buitenverblijf? En wie van je vrienden geeft er al zakgeld aan zijn kinderen? Als er iets is wat we als slashparents massaal doen, is het vergelijken. Om te leren, om te snappen. Daarom duikt Maison Slash samen met KBC in de portemonnee van enkele gezinnen. Slashparent Enid (43) geeft ons graag een inkijk in haar financiën! Hoe de inhoud van de portemonnee er uitziet, hangt keihard af van gezin tot gezin. Neem nu Enid, een alleenstaande mama van 3 jongens Jazz (13), Levy (11) en Mika (7). Om de week verhuizen de kinderen van mama naar papa en terug. Enid werkt vier vijfde als marketing manager bij de Koepel van Toeristische Attracties vzw. De week waarin de kinderen bij haar wonen, werkt ze minder hard dan de week zonder haar zonen. Dat is nodig, anders krijgt ze haar kleine voetbalploeg niet op tijd op de trainingen. Elke weekdag én op zaterdagochtend speelt Enid taximama. Zondag slaapt iedereen gelukkig uit.

Een single mom van drie, hoegaatda financieel? 

Drie opgroeiende kinderen onderhouden, dat is niet mis! Het totaal netto-inkomen van deze geëngageerde voetbalmoeder bestaat uit zo'n 2000 euro, en is aangevuld met maaltijdcheques, kinderbijslag en alimentatiegeld. De kinderbijslag en het alimentatiegeld staan op een aparte kindrekening -  en is enkel te gebruiken voor "huisoverschrijdende kosten" zoals opvang, kampjes, schoolrekeningen, voetbalkleding en lidgeld, schoenen en dokterskosten.

Een huis alleen afbetalen, lukt dat?

Maandelijks gaat er 650€ naar de lening van het huis. Een grote hap uit het budget, maar Enid heeft daar een goede reden voor. "Na mijn scheiding koos ik er zelf voor om het huis te verlaten en zocht ik na een tijdje huren een eigen huis in Antwerpen-stad. Bovendien is het bezitten van een huis slim voor mijn belastingen. We hebben gekozen voor een woning vlakbij de school, en het station. Zo kan ik gemakkelijk met de trein naar Brussel pendelen," zegt Enid. "Ik besef dat het als alleenstaande ouder niet gemakkelijk is om een huis te kopen, maar het is mijn manier van sparen. Zo kan ik later toch iets achterlaten voor mijn jongens."

Alleen drie kinderen onderhouden? Bye bye euro's...?

Als alleenstaande moeder is het elke maand vechten om rond te komen. Enid beaamt dit. "Ik hoop elke maand dat er niets kapot gaat of dat er geen grote afrekening in de bus valt.  Ik heb niet zoveel financiële reserve. Daarom werk ik met een handig softwareprogramma om bij te houden wat je uitgeeft. Sinds ik dit gebruik heb ik een veel beter zicht op mijn beschikbare budget en lukt het beter om te besparen én zelfs te sparen voor iets.'"

Grote kinderen, grote kosten?

Hoe ouder de kinderen, hoe meer ze kosten. Dat ondervindt ook Enid aan den lijve.  "Mijn oudste zoon zit al in het middelbaar en dan voel je toch wel dat de school duurder begint te worden. Ook de voetbal kost heel wat, alsook de kinderopvang en kampjes in de zomer," vertelt Enid. "Aan kinderkleding geef ik zo'n 700€ per jaar uit, meestal shop ik daarvan zo'n 500€ op tijdens de soldenperiode. Ze groeien er zo snel uit hé! Mooie voetbalschoenen mogen ook al eens geld kosten, dus die staan heel vaak op het verlanglijstje van de jongens voor een verjaardagscadeautje of zo."

Zakgeld please?

Enid geeft haar kinderen aan het begin van de maand altijd een klein zakcentje. De oudste krijgt 15 euro, de middelste krijgt 10 euro en de kleinste krijgt 5 euro. Enid: "Onze oudste Jazz (13) krijgt zakgeld rechtstreeks op zijn rekening gestort. De twee anderen krijgen de centjes cash." Enid haar jongens weten dat ze het echt niet breed heeft. Daarom proberen ze zelf ook al te sparen. "Mijn jongste kinderen bewaren hun centjes in een old school spaarvarken. En mijn oudste is heel blij met zijn rekening en bankkaart, want zo kan hij beter sparen. Zijn bankkaart heeft hij tot hiertoe nog niet echt gebruikt. Hij gebruikt wel zijn smartphone om mobiel te bankieren want dankzij de app KBC K'Ching kan hij zien dat het bedrag op zijn rekening stijgt. Ook als hij geld krijgt van anderen voor zijn verjaardag of nieuwjaar geeft hij dit aan mij en vraagt hij om het op zijn rekening te storten. Ik vind het super dat mijn kinderen zo bewust met hun geld omgaan," vertelt Enid.

IMG_7299Welke kosten heb je nog?

Met drie opgroeiende jongens is eten en huishouden de grootste kostenpost in dit gezin. "Ik maak wel weekmenu’s en doe één keer per week ‘grote boodschappen’ online," vertelt Enid. "Dat is vooral heel tijdbesparend én je geeft minder uit aan impulsaankopen. Daarnaast geef ik 180€ per maand uit aan verzekeringen, 95€ per maand aan elektriciteit en om de drie maanden betaal ik 50€ voor water. 180€ per maand spendeer ik aan vervoerskosten. Ook onze smartphone, internet en televisie is een grote hap uit ons budget, daar geef ik zo'n 150€ per maand aan uit."

Is er nog ruimte voor vakantie of leuke uitstappen?

"Tuurlijk wel, dat moet," zegt Enid. "Eén keer per jaar trekken we er samen op uit en gaan we een weekje op vakantie. Meestal dichtbij of bij oma en opa aan zee. Onze laatste vakantie was wel naar Barcelona, de eerste keer dat de kinderen vlogen."

Kan je eigenlijk sparen als alleenstaande ouder?

"Ik moet 150€ per maand sparen om de rekeningen doorheen het jaar te kunnen betalen," verduidelijkt Enid. Ook al doet Enid hard haar best om de kinderen niets te ontzeggen, spaarzaam leven is echt wel nodig met één inkomen. "Soms iets té, maar dat is gewoon nodig", zegt Enid. "Het is een klein drama als een iPad of smartphone stukgaat. Voor mezelf maak ik verlanglijstjes, dat helpt echt. Vaak verlies ik na een tijdje mijn interesse in dingen die ik eerst wél heel graag wilde kopen. Een aanrader van jewelste als je minder wilt uitgeven!" (lacht) IMG_7326Wat als je morgen al het geld van de wereld had? "Dan zouden de kinderen graag in een mooie villa wonen en dure auto kopen. Zelf zou ik liever wat minder gaan werken zodat ik met minder stress voor mijn gezin kon zorgen. Of ik zou voor mezelf werken."
De reeks [In de portemonnee van] is een samenwerking van Maison Slash en KBC. KBC biedt een ruim aanbod voor ouders en kinderen. Ouders kunnen voor kinderen vanaf geboorte een gratis spaarrekening of beleggingsplan openen, of vanaf de leeftijd van 10 jaar een gratis KBC Jongerenrekening openen mét personaliseerbare bankkaart. Jongeren kunnen via de gratis KBC Jongerenapp ‘K’Ching’  hun zakgeld mobiel beheren, terwijl de ouders steeds een oogje in het zeil houden. Voor meer informatie surf naar kbc.be/jongeren. Hoe Maison Slash tegenover advertenties staat, lees je hier.