Kinderen in westerse landen gaan tegenwoordig maar op steeds latere leeftijd de pot op. En dat terwijl kindjes in Afrika opgroeien zonder pamper. Hoe doen die dat toch?! Potjestraining kan wereldwijd nogal verschillen. Benieuwd hoe ouders hun kroost in pakweg China of Vietnam een droge broek aangeleerd krijgen? Ha, wij weten dat. Of wat had je dan gedacht?!

AFRIKA: Een luier, waarvoor is da nodig?!

In westerse landen begint de potjestraining gebruikelijk rond twaalf maanden, en zijn de meeste kinderen op hun 3 jaar zindelijk. “Daar gaan we niet op wachten”, denken ze in Afrika. Daar starten ouders al vanaf de geboorte met het trainen van hun sluitspieren!

In Afrikaanse landen is het zelfs gebruikelijk om kinderen te laten opgroeien zónder luier. Hebben die dan geen ongelukskes?! Het is gewoon kwestie van de signalen van je kind op tijd op te vangen en hem naar het kleinste kamertje te sturen. Kinderen geven signalen als ze honger en dorst hebben, maar dus ook als ze naar tweecee moeten! Ze worden opeens heel druk of juist rustig, anderen slaan dan weer een kreetje als ze moeten gaan. 

In sommige Afrikaanse dorpen is het ook gewoon uit noodzaak. Luiers kunnen pittig duur zijn! Je kind laten opgroeien zonder dit opvangreservoir vraagt wel veel tijd. Aandachtig zijn om alle signalen van je kind te kunnen opvangen, is de boodschap!

6ZnBACeo8o8a6cFqAlYpiRSRPIdRqIIDGwxHK67a.png

(Foto: Zimbabwe-Today)

VIETNAM: Al fluitend naar het toilet!

Vietnam spant toch wel de kroon wat betreft het 'proper' worden van kinderen. De meeste kinderen daar zijn al zindelijk op 9 maanden! Howla! Ook hier worden luiers nauwelijks gebruikt.

Vietnamese moeders gebruiken namelijk een nogal heel opmerkelijke methode. Fluiten! Jep, ouders leren aanvoelen wanneer hun kind z’n behoefte moet doen, en maken dan op hét moment een speciaal fluitend geluid. Deze twee dingen associeert het kind dan met elkaar. Elke keer als de kinderen dat fluitsignaal horen, worden ze eraan herinnerd naar het toilet te gaan. En op tweejarige leeftijd is dat fluiten zelfs niet meer nodig. Fjiet fjieuw!

T1ieC0IuLC1Zl5NrpDPzYISVGxGJjht66DEBcIEN.jpeg

(Foto: The Global Health Sandbox)

CHINA: Let it all out: de ‘open broek’

Je kan het zo gek niet bedenken of China heeft het. Net zoals een broekje met rits aan het kruis, maar dan aan de achterkant. Speciaal voor kinderen om zindelijk te leren worden. Het ziet er misschien niet uit, maar blijkbaar zijn kinderen die zo’n ‘open broek’ dragen drie tot vier maanden eerder zindelijk dan kinderen die een luier dragen. Op die manier leren de kinderen aan te geven wanneer ze hun behoefte moeten doen. Het proberen waard? In de winter wel wat koud aan 't poepke, als je het ons vraagt...

2sT08qhsCLr7bvWSb5h7dhlMItDfBK7xJA0qM8Oe.jpeg

(Foto: Go Yvon)

SCANDINAVIË: Beter laat dan nooit

In Scandinavische landen, en meer bepaald in Zweden, begint de potjestraining wat later dan bij ons. Daar zijn kindjes gemiddeld pas rond 3,5 of 4 jaar zindelijk. Vaak wacht men daar zelfs met het starten van het op de pot gaan tot het kind zélf signalen geeft er effectief klaar voor te zijn.

fZMYTQzfEvLm9fZAubVioNswZF22L1DecZ5v4kij.jpeg

(Foto: BabyBjorn)

(Header foto: Very Well Family)