Geloof jij in quality time met het gezin? Meteen mee stoppen. Want "quality time" bestaat niet. Toch niet in de ogen van kinderen. Dat zegt Johan Meire, antropoloog verbonden aan Kind & Samenleving vzw. Samen genieten kan je namelijk niet plannen. 

Nope, klopt, quality time bestaat niet. Toch hebben wij slashparents het er heel vaak over. Als we tijd hebben voor onze kinderen, willen we wél dat het quality time is. Maar hoe zien onze kinderen dat dan?

Quality quality... wat is dat eigenlijk?

Quality time is schaarse tijd, maar heel intens samen besteed. Maar voor kinderen heeft die term maar weinig betekenis’, zegt Johan Meire van Kind & Samenleving. Voor hen is er alleen maar "tijd". Want voor kinderen ligt de kwaliteit van tijd niet zozeer in die intense momenten die ouders en opvoeders als quality time aanduiden. Het gaat om de mogelijkheden, de variatie. Samen leuke dingen doen met mama en papa hoort daar zeker bij.

Maar kwaliteitsvolle momenten kunnen er altijd zijn, niet alleen in ingeplande tijd. Een babbel terwijl je samen onderweg bent, gek doen met broer of zus, alleen op de kamer bezig zijn terwijl de andere gezinsleden elders in huis zijn… Kwaliteitstijd bestaat voor kinderen uit heel uiteenlopende soorten waardevolle momenten. Niet iets wat je plots plant in je agenda. Maar eerder die gestolen of onverwachte momenten.

Drukke agenda's are killing

Willen we quality time inplannen? Dan moet dat vaak strak ingekapseld zitten tussen alle andere afspraken en verplichtingen door. En daar wringt keihard het schoentje. Een strak gestructureerd tijdsschema, moeten meedoen aan dingen die je eigenlijk niet leuk vindt of helemaal geen keuze hebben over wat je met je vrije tijd gaat doen? Daarmee krijg je één resultaat: een ambetant kind. (en let's face it, dat willen we niet!)

Kinderen zijn in hun interesses, wensen en de dingen namelijk net zo verschillend als volwassenen’, zegt Johan.  Net zoals grote mensen hun vrije tijd graag vullen met dingen waar ze blij van worden, willen kinderen dat ook. ‘Kinderen moeten op een of andere manier altijd omgaan met wat de tijd en het tijdstip van hen vraagt.

Een paar voorbeelden: je ’s ochtends de deur uit haasten, wachten op de bus, inspanningen doen op school, helpen thuis, op tijd thuis zijn als je bij vriendjes speelt.’ Als kinderen geen ruimte krijgen om hun tijd zelf wat in te delen, verzinnen ze wel een strategie om die terug te winnen. Volwassenen noemen dat dan "lastig" gedrag.

Het komt er dus op aan om te kijken, te luisteren en te waarderen wat kinderen aangeven, en daar ruimte voor scheppen. Lijkt ons een nuttige tip in aanloop van de laaaaaaaange zomervakantie.

Bron: http://iedereenverdientvakantie.be/