Aiii.... loslaten. Het is een groot woord. Kinderen kunnen vaak meer dan we denken. Nee, het gaat hier niet over pubers die op 18 jaar het huis uit moeten. Maar over jonge kinderen die we soms sneller wat meer moeten laten ontdekken, en zelf hun grenzen laten aftasten in wat ze kunnen. Jamaar, diekandanogni. Jawel hoor, volg onze flowchart en maak je kind dringend zelfstandiger op jonge én oudere leeftijd!

Elk kind groeit op zijn eigen tempo

Jep, dat klopt! Ga zeker niet opzoeken wat jouw kind al zou moeten kunnen voor zijn/haar leeftijd. Richtlijnen zijn heel breed en algemeen, en zorgen alleen maar voor stress als we merken dat onze kinderen blijkbaar iets ‘nog niet kunnen’. Sommige kinderen groeien wat sneller of wat trager dan anderen, perfect normaal. 

Soms heb je het ook gewoon niet door en kan zoon of dochter stiekem perfect al helpen bij het uitladen van de afwasmachine. En bovendien: klussen maakt je kind superslim! Duss.. vertrouw niet enkel op jouw hyper subjectieve persoonlijke inschatting, maar volg gewoon dit stappenplan (of flowchart zoals ze dat noemen in de hippere volksmond)

Trouwens, wij bedachten dit slimme dingetje niet helemaal zelf. De flowchart komt uit het hoofd van Daniel Willingham, een professor in de psychologie. Toen een vriend van Daniel kloeg over de lunch die hij wééral moest maken voor zijn kind, begon het te dagen bij Daniel. "Waarom kan jouw kind zijn eigen lunch niet maken? Waarom doe jij het voor hem? Wat kan jouw kind wel, om je hierbij te helpen?" Et voila, le flowchart. Zo kan je  kijken of jouw kind iets ECHT niet kan, of dat die het net wél kan. 

Oedoededa, die flowchart?  

Je begint bij het eerste vakje: ‘Kan mijn kind dit?’ Ja: mijn kind doet dit. Nee: volgend vakje. ‘Kan mijn kind dit met een instructie?’ Ja: instructie wordt gegeven en mijn kind doet dit. Nee: volgend vakje. Enzovoort enzovoort. Tot je uiteindelijk tot een taak komt die je kind niet kan doen met instructie, begeleiding of hulp. Dan is de oplossing: doe de taak zelf maar laat je kind meekijken. Zo kan die leren hoe jij het doet en kan je volgende keer misschien meteen ‘ja’ volgen bij de vraag: ‘Kan mijn kind dit?’.


Waarom zou ik dit gebruiken?

Taken uit handen nemen van je kinderen omdat het zo sneller gaat, leert hen niets bij. Laat hen de taakjes uitvoeren op eigen tempo en je zal zien dat het volgende keer al beter en sneller gaat. Het is een leerproces. Het hoeft niet van de eerste keer perfect te lopen. Beetje bij beetje krijgt jouw kind meer zelfstandigheid. 

Deze manier van opvoeden zorgt er ook voor dat je kind probleemoplossend leert denken. Hij of zij gaat niet meteen hulp vragen bij mama op papa maar gaat eerst zelf proberen iets op te lossen. Wanneer de oplossing werkt, gaat je zoon of dochter zich veel beter voelen dan wanneer mama of papa het heeft opgelost. Zo’n succeservaring zorgt dan weer voor meer zelfvertrouwen en heeft een positieve invloed op het zelfbeeld van je kind.

WIN WIN

Alleen maar voordelen dus. Volgende keer of je twijfelt of je kind iets aankan: pak onze handleiding erbij en je gaat het snel genoeg weten! Geef je kind de kans en ruimte om iets te ontdekken, en loopt het eens mis? Dan loopt het eens mis, maar ze hebben het tenminste geprobeerd. Volgende keer beter!

Ben jij ook klaar om je kind wat meer zelfstandigheid aan te leren? Anders gezegd: ben jij ook klaar om je kind meer dingen zelf te laten oplossen? Wij ook! Download hier je flowchart en hang 'm op als geheugensteuntje!