Let’s talk about sex, baby - zoals de hit in de jaren '90. Helemaal zonder taboes of sociaal wenselijke antwoorden, maar wel mét experts, cijfers en ervaringsdeskundigen. Deze maand: seks als jonge ouders. Oedoededa?

Hoe vaak wordt er gevreeën? Is er de eerste jaren enkel #samsonseks of komt het heus nog goed? En hoe lang na die bevalling duurde het écht voordat er weer sprake is van ‘sexy-time’? Benieuwd? Wij ook, ha!

De knip en de tetradoek

Ella is getrouwd en intussen slashparent van twee dochters. “Bij mijn oudste dochter heeft het héél lang geduurd voordat alles genezen was. Ik was geknipt en het was niet goed genaaid. Doe daar bovenop een allergische reactie op het kraamverband waardoor ik mij met tetradoeken moest behelpen: geen sexy zicht! Bovendien was ik ook erg bang om terug te vrijen. Gelukkig was mijn partner erg begripvol."

"De eerste keer was pas terug na vele maanden en ik heb er dan ook niet echt van genoten. Ik was gewoon opgelucht dat alles nog werkte (lacht).” “Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar seks na de bevalling”, zegt Paul Enzlin, seksuoloog en hoofd van het Interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KULeuven. “Koppels wachten vaak tot na de afspraak met de gynaecoloog rond 6 weken na de bevalling. We zien dat veel vrouwen op dat moment misschien wel fysisch klaar zijn, maar daarom nog niet mentaal. Uit onderzoek blijkt dat na drie maanden 9 van de 10 stellen weer geslachtsgemeenschap hebben gehad.”

Hoeveelkeerperweekdanprecies?

Na een duik in de literatuur blijkt dat de seksfrequentie het eerste jaar lager ligt dan voor de zwangerschap (damn logisch, niet?). Rond zes maanden na de bevalling vogelen koppels naar het schijnt gemiddeld één of twee keer per maand. Ella: “Bij de eerste baby veranderde ons seksleven niet erg ingrijpend, vond ik. Er was nog tijd genoeg. Maar nu met twee kinderen is het veel minder evident. Er is altijd een kans dat er iemand begint te wenen. En dan zijn er nog alle huishoudelijke taken ’s avonds. Tegen dat die gedaan zijn, ben ik al moe en wil ik gaan slapen."

"We zouden allebei de frequentie wel wat hoger willen. Deze week was een topweek, we hebben twee keer gevreeën. Meestal ligt het gemiddelde op zo’n drie keer per maand.”

We zijn zo moe!

Wat zijn de belangrijkste factoren van te weinig goede seks bij jonge ouders? Volgens de Leuvense seksuoloog met stip op één: vermoeidheid. “Zeker bij vrouwen die borstvoeding geven. Zij moeten er àltijd staan, ze kunnen hun rol nooit eens doorgeven. Bovendien zorgt borstvoeding ervoor dat je vaginaal minder vochtig bent, waardoor je vaker pijn ervaart bij het vrijen. Het is daar bovenop ook verwarrend, het ene moment dienen je borsten om te voeden, het andere moment moet het plezant zijn.”

Maar ook de stress van de nieuwe rol als ouder kan een rol spelen. Je leert je partner anders kennen. Soms valt dat mee, soms niet. En zie je als vrouw bijvoorbeeld je partner niet als de vader die je graag had willen zien. Stress en burn-out kwamen ook, volgens een Nederlands onderzoek, als oorzaak voor een daling van de seksualiteit bij koppels. Seksuoloog Paul Enzlin: “Seks is een parcours dat je samen aflegt met hoog- en laagdagen. Met soms veel aandacht en soms veel minder. Soms met fantastische seks. En soms met seks waarvan je zegt: ‘Ik was beter gaan slapen.' En dat is oké.”

Wacht, het wordt beter

“Nu onze kinderen wat groter zijn, hebben we gemiddeld vijf à zes keer per maand seks. Je groeit samen wel naar een frequentie waar je je allebei goed voelt. Die frequentie is soms wat meer en soms wat minder,” vertelt Filip (39), getrouwde vader van twee zonen van 5 en 9. Professor Paul Enzlin: “Uit een onderzoek dat we deden met de KULeuven bij 1800 volwassenen bleek dat de Vlamingen gemiddeld 1,15 per week geslachtsgemeenschap hebben. Dat is dus veel minder dan de twee tot drie keer per week die sommige mensen als norm in hun hoofd hebben. Bovendien is dat een gemiddelde. Ik zie in de praktijk heel veel jonge koppels die langskomen omdat ze op zoek zijn naar een beter seksleven. Vaak speelt een gebrek aan tijd een belangrijke rol. Het is een periode waarin alles samenkomt: vakantie, verbouwen, carrière maken. (en Netflix!) Elkaar uit het oog verliezen is dan erg gemakkelijk."

"Bovendien moet het ook bevredigende seksualiteit zijn. Penetratie is niet het meest plezierige voor een vrouw. Door tijdsgebrek draait het vaak enkel hierop uit en dan haken vrouwen al snel af. De kwaliteit van de seksuele relatie draagt bij tot het onderhouden ervan.” Filip: “Door de jaren heen hecht je wel meer belang aan de kwaliteit dan aan de kwantiteit. Dat betekent niet dat het altijd top-seks moet zijn, maar we nemen er wel meer onze tijd voor. Hoewel af en toe een vluggertje ook wel tof is natuurlijk.”

Slaapmutsje, iemand?