Chips, cheetah, chihuahua! Fop, fox! Ku-euh-keleku! God verbiedt het vloeken, maar ondanks de lijst met goedgemeende
“vervangwoorden” bedient slashparent An zich af en toe van een écht vloekwoord. Ja, ook als er kinderen in de buurt zijn. Is dat ok, vraagt ze zich af? Gaat je kind hiervan zelf harder vloeken? En heeft vloeken ook stiekem positieve kanten? 

Om positief te beginnen: wetenschappers zeggen dat vloeken ook goede kanten heeft. Het kan je boodschap meer kracht bijzetten zodat ze meer impact heeft voor anderen én voor jezelf. Je kan dus rustig ademhalen en een vloekske passeren zonder schuldgevoel. En dat vloekgeroep hoeven niet altijd negatieve boodschappen te zijn. Ook een uitroep van tevredenheid of opwinding kan dankzij een welgeplaatste krachtterm je gevoel onderstrepen. Kakblij zijn wij hiermee. Want in beide gevallen kan je je emoties sterker uiten, is de ontlading groter en heeft je uitroep mogelijk een kalmerend effect. Een soort van emotie-management dus.

Vloeken is eerlijker

Ook blijkt uit sommige studies dat mensen die vaker vloeken ook meer geneigd zijn om eerlijk te zeggen wat ze denken. (ziedetwel?!) Eens flink sakkeren versterkt ook de samenhorigheid in een groep. Het is gebaseerd op een gedeeld vertrouwen en geeft aan dat je van elkaar weet wat je grappig of shockerend vindt. En last but not least: wie vlot vloekend uit de hoek komt, zou ook vloeiender spreken en een uitgebreidere algemene vocabulaire hebben!

 Maar wat met de kinderen dan? Wanneer ik per ongeluk vloek met mijn dochter in de buurt, passeert dat nooit onopgemerkt. Ergens ben ik blij dat ze het als een “overtreding” ervaart. Want dat is het voorlopig nog wel. Ik vraag hààr namelijk om het niet te doen. Ik besef echter dat ik dit niet eeuwig kan verwachten. Net zoals bij social media, etiquette, middelengebruik, seks etc. is het aan mij als ouder om hier wat kader te scheppen. Dus ook in deze kwestie gaat het steeds vaker om afspraken en duiding.    

Sharing is not altijd caring!

Dus hallo, wanneer is vloeken dan OK en wanneer niet? De situatie en de intentie maken meestal het verschil. Woorden zijn wapens! Grove termen gebruiken om iemand te kwetsen: dat is toch wat anders dan vloeken omdat je een vaas laat vallen. Lelijke dingen naar een ander z’n hoofd slingeren, dat is schelden. Voor denigrerend woordgebruik dat racisme, seksisme, homofobie etc. reflecteert, is er thuis nultolerantie, maar ik leg dan wel uit waarom. Er zijn trouwens genoeg andere krachttermen waarmee je efficiënt en creatief kan vuilbekken.  

Context is ook een aandachtspunt: waar en bij wie ben je? ’t Is zoals een windje: eigen aan de mens, maar niet altijd naar wens. En zit je in een verhitte discussie? In dat geval kan je je woorden best wikken en wegen want voor je ’t weet zeg je iets dat je eigenlijk niet bedoelt. Daarom vloek ik niet OP mijn kind en liefst ook niet op andere geliefden. En ik doe hard mijn best om mijn strafste woordcombinaties voor gevaarlijke chauffeurs, opdringerige verkopers of irritante medemensen voor mezelf te houden. Sharing is not always caring …  

En niet te vergeten, in tijden van self-love versus shaming: wees lief voor jezelf! Vaak gebruiken we luidop onflatterende termen voor onszelf. Hiermee geef je een kind de indruk dat het ok is om jezelf een stom kieken, een prutser of een loser te vinden. Voor je ’t weet beginnen ze zichzelf naar beneden te halen: heartbreaking. Blijf al vloekend jezelf

Daar is tedoeme niks verkeer mee!

Ondanks alle moeite vloek ik way meer dan mijn ouders. Thuis werd er heel spaarzaam met krachttermen omgegaan, en ze kwamen allemaal uit de oude doos. Waarschijnlijk hebben de Amerikaanse films uit mijn jeugd meer invloed gehad dan de “dju’s” van pa en de “doemme’s” van ons ma. Wat me ondertussen opvalt, is dat iedereen haar of zijn eigen voorkeurswoorden heeft die als een reflex geciteerd worden zonder tussenkomst van goede manieren of sociale wenselijkheid. En daar is op zich dus niks mis mee.

Conclusie: al foeterend je emoties en persoonlijkheid uitdrukken is healthy  zolang je respect opbrengt voor anderen én jezelf.