Chips, cheetah, chihuahua! Fop, fox! Ku-euh-keleku! God verbiedt het vloeken, maar ondanks de lijst met goedgemeende “vervangwoorden” bedient slashparent An zich af en toe van een écht vloekwoord. Ja, ook als er kinderen in de buurt zijn. Is dat ok, vraagt ze zich af? Gaat je kind hiervan zelf harder vloeken? En heeft vloeken ook stiekem positieve kanten?
Om positief te beginnen: wetenschappers zeggen dat vloeken ook goede kanten heeft. Het kan je boodschap meer kracht bijzetten zodat ze meer impact heeft voor anderen én voor jezelf. Je kan dus rustig ademhalen en een vloekske passeren zonder schuldgevoel. En dat vloekgeroep hoeven niet altijd negatieve boodschappen te zijn. Ook een uitroep van tevredenheid of opwinding kan dankzij een welgeplaatste krachtterm je gevoel onderstrepen. Kakblij zijn wij hiermee. Want in beide gevallen kan je je emoties sterker uiten, is de ontlading groter en heeft je uitroep mogelijk een kalmerend effect. Een soort van emotie-management dus.
Vloeken is eerlijker
Ook blijkt uit sommige studies dat mensen die vaker vloeken ook meer geneigd zijn om eerlijk te zeggen wat ze denken. (ziedetwel?!) Eens flink sakkeren versterkt ook de samenhorigheid in een groep. Het is gebaseerd op een gedeeld vertrouwen en geeft aan dat je van elkaar weet wat je grappig of shockerend vindt. En last but not least: wie vlot vloekend uit de hoek komt, zou ook vloeiender spreken en een uitgebreidere algemene vocabulaire hebben!
Maar wat met de kinderen dan? Wanneer ik per ongeluk vloek met mijn dochter in de buurt, passeert dat nooit onopgemerkt. Ergens ben ik blij dat ze het als een “overtreding” ervaart. Want dat is het voorlopig nog wel. Ik vraag hààr namelijk om het niet te doen. Ik besef echter dat ik dit niet eeuwig kan verwachten. Net zoals bij social media, etiquette, middelengebruik, seks etc. is het aan mij als ouder om hier wat kader te scheppen. Dus ook in deze kwestie gaat het steeds vaker om afspraken en duiding.Sharing is not altijd caring!
Daar is tedoeme niks verkeer mee!
Conclusie: al foeterend je emoties en persoonlijkheid uitdrukken is healthy zolang je respect opbrengt voor anderen én jezelf.