Zo na ongeveer nu, na de feesten, staan de vrouwenmagazines sowieso weer propvol met goede voornemens over gewicht en dieet. Je kan maar goed voorbereid tegen dat de zomer er weer is. Maar wat als je daar helemaal geen zin in hebt? Wat als dat helemaal niet moet? Zoals slashparent Erika zegt: een dikke streep is ook een lijn. Awel ja. 
ERIKA

Ik ben dik. En ik heb groene ogen, met spikkeltjes oranje. Mijn middelvinger staat wat scheef en ik heb kleine tenen. En mijn haren waren kastanjebruin, maar sinds een paar jaar worden ze heel erg grijs. Dat laatste probeert mijn kapper te camoufleren dat het gene naam heeft, want dat stoort me enorm. Dat gaat zo ver dat ik sinds kort niet meer aan superkorte coupkes doe, omdat je dat grijs dan veel sneller ziet. Al die andere dingen? Die heb ik al sinds 18 februari 1975 en ik heb daar geen probleem mee. Behalve die middelvinger misschien, soms. Die komt niet altijd even overtuigend over als ik hem scheef uitsteek.

Al die clichés in ons hoofd

Ik hoor, lees vaak dingen over en door mensen met nen stevige pak aan en dan ben ik telkens weer verbaasd, ontgoocheld, kwaad, opstandig,...(nee hoor, het is niet omdat je er voor sommigen uitziet als een olifant dat dat vel ervan incluis komt, haha, cliché alom!) Soit, ik krijg die gevoelens ook als het gaat over het feit dat je op sommige stranden als vrouw niet meer mag dragen wat je wil, dat een paps die zijn ouderschapsverlof wil opnemen als geen echte man wordt aanschouwd, dat mijn smartphone soms van “dood” doet en dat mijn zonen na wel 193027368 keer vragen nog altijd hun vuile onderbroeken niet in de wasmand gooien. Maar daar heb ik het nu niet over. Het lijkt misschien niet geloofwaardig, maar ik kan echt geen waslijst aan negatieve ervaringen opschrijven als dikkie dik. Dat kan natuurlijk ook aan mijn selectieve doofheid liggen. En het feit dat ik lak heb aan wat mensen die me niet nauw aan het hart liggen over me denken.

Ik heb lak aan meningen. Meestal toch.

2 keer kan ik me wel herinneren. Een 1ste keer in mijn studententijd, iets met een jaarboek en dieren en zo. De mens achter dit verhaal is later gestraft door zijn eigen weegschaal, naar ik hoorde. En een andere keer in het ziekenhuis op de dienst radiografie. Ik kwam van de tafel, het mens klopte op mijn gat en zei: “Ge zijt te dik hè!”. Ik hoop stiekem dat die slag op mijn stevige hesp haar een tennispols opgebracht heeft. Ge zijt dik. Dat wordt dan gezegd op een manier alsof je dat zelf niet weet. Een vreemde die mij en mijn verhaal niet kent, hoeft me daar dus zeker niet op te wijzen. (als er iets tussen mijn tanden zit, heb ik dat wel echt niet gezien, dus ga dan vooral je gang) Een vreemde hoeft daar überhaupt niemand op te wijzen. En al wat dat ge zegt, zijt ge zelf! Of dat zou je misschien stiekem wel willen zijn.

Dik, dun, zit dat niet gewoon in ons hoofd?

Mijn man is zelf heel erg sportief en die is blij met 2 keer zoveel vrouwelijk vlees in huis en bed. Hij weet na zoveel jaren wel welke pondjes er hier door de mondjes gaan en dat dat niet gepaard hoeft te gaan met wilde braspartijen en breugeliaanse buffetten. Al wil ik daarmee ook niet zeggen dat we ons vasthouden aan de Pascallekes en Sandra’s onder ons. Mijn beste vriendinnen kunnen met z’n allen in mij in, maar die zien het niet. Tijdens het shoppen zouden ze mij in een maatje 38 stoppen, want dat modelleke zou mij goed staan. Als ik dan toch eens denk aan een ingreep en het effe in de groep gooi, slaan ze in paniek en proberen ze me van hun eigen geloof te overtuigen dat ik toch helemaal nergens te veel zitten heb. Allé, zwijgt en drinkt nog iets.

Een dikke streep is ook een lijn

Een dikke streep is ook een lijn. Die mag gezien worden en daar hoef je je niet voor te schamen. Niet als vrouw. Niet als moeder. Niet als vriendin. Niet als collega. Niet als gelijk wat. En als er individuen in je omgeving zitten die je met gelijk welk complex opzadelen, schrappen die handel. Die zijn je aandacht en talenten zooo niet waard. Mooi geknipte haren daarentegen zijn wel niet zo onbelangrijk, leuke schoenen ook. En een diep decolleté, dat flatteert.