Bij Maison Slash vinden we het zalig om binnen te loeren bij andere slashparents. Zeker nu kijken we ook graag eens voorbij de muren van de Vlaamse huiskamer. Daarom trokken we vorige week al naar Jackline in Kenia! Vandaag vliegen we (we mogen dromen hé) naar Sri Lanka! Hoe is het voor ouders daar momenteel? Dankzij Fairtrade Belgium konden we lekker kletsen met slashparent Iresha. Zij woont en werkt in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Samen met haar man en twee zoontjes probeert ze er daar het beste van te maken. Ah ja, tante Corona is daar ook nog altijd op bezoek. Hou je dus vast voor een straf verhaal! 

De handen vol met Randula!

Eerst leren we Iresha en haar gezin graag beter kennen! Iresha: “Mijn gezinnetje bestaat uit mijn man, ik en onze twee zoontjes Lindula (9 jaar) en Randula (1,5 jaar). Mijn echtgenoot werkt in het wildlife toerisme en ik werk voor Fairtrade International. Ik probeer momenteel ook nog mijn PhD af te werken. We hebben momenteel onze handen echt vol met onze kleine Randula. Die moeten we goed in de gaten houden, haha! Onze oudste zoon is wat ernstiger. Hij houdt van vogelspotten. Dat is een beetje onze gezinshobby momenteel, want corona tiert hier nog welig in Colombo. De school is al een jaar dicht! De kindjes zijn dus altijd thuis.” 

Slashparent all the way

Whuut? De school is al een jaar dicht? Hoe hou je dat vol? Iresha: “Mijn man en ik vormen samen "the backbone" van ons gezin. We verdelen het huishoudelijk werk zo veel mogelijk. (Mannekes, dat is dan genoteerd hé). Ik sta elke ochtend op om 3.30 u. om bij te blijven met mijn PhD en "office work". Mijn zoontje Lindula volgt overdag lessen online. Mijn man en ik wisselen de zorg voor Randula af. Ik krijg van mijn werk bij Fairtrade International gelukkig wel veel begrip voor de situatie. Daar ben ik erg dankbaar om.” 

Carrièrevrouw bij Fairtrade

Dat klinkt echt niet simpel! Kan je wat meer vertellen over je werk bij Fairtrade International? Iresha: “Bij Fairtrade denk je terecht aan “farmers and workers” die voor hun arbeid een eerlijk loon krijgen. Vrouwen worden bij Fairtrade International ook gesteund worden om verder de carrièreladder op te klimmen. Ik verloor zelf op jonge leeftijd mijn vader. Het is niet simpel geweest voor mijn mama. Bij Fairtrade International hebben ze me de voorbije jaren gemotiveerd om in mijn job te blijven groeien. Momenteel begeleid ik producenten om op sociaal, ecologisch en economisch gebied aan alle standaarden te voldoen om erkend te worden als Fairtrade partner. Ik ben ook vice-voorzitter van een overkoepelend comité. Ik ben echt fier op mijn job en de Fairtrade producten van Sri Lanka.” 

Kaneel, kurkuma en Ceylon tea!

Oh, vertel eens wat meer over die Fairtrade producten! Waar is Sri Lanka gekend voor? Iresha: “De kwaliteit van kruiden zoals kaneel en kurkuma uit Sri Lanka is the best ever! Net zoals onze Ceylon tea. Die moet je echt proberen! Daarnaast produceren we ook kokosnoten, fruit, wilde rijst, bloemen en planten. Voor mijn werk moet ik vaak op bezoek bij producenten. Dat is super interessant. Soms neem ik de kinderen ook mee. Grappig weetje: de producenten geven mij op hun beurt tips over hoe ik op mijn dakterras mijn groenten en kruiden beter kan laten groeien. Tof hé? Tuinieren is zo’n beetje mijn ontspanning op dit moment. Ik hoop wel dat we in de nabije toekomst terug wat meer uitstapjes kunnen doen met de kinderen. En dat mijn zoon terug naar school kan! Education is everything!”  

Fairtrade voor jou!

We hopen het kei hard met je mee, Iresha. Straf hoe jullie samen al een jaar die ballen in de lucht houden! Heb jij eigenlijk nog vragen voor ons? Iresha: “Het is tof om eens een mama te ontmoeten uit België. Ik vind het super fijn dat ik mag vertellen over de positieve invloed die Fairtrade  heeft op Sri Lanka, hun werknemers en de producenten. Het zou tof zijn moesten nog meer mensen de Fairtrade producten kopen, want onze producenten krijgen hun opbrengt nog niet 100 % verkocht. Corona heeft daar helaas ook niet aan geholpen.”  

Dat gaan we zeker doen, Iresha! Jullie kruiden en thee hebben we alvast in huis gehaald! Wil je graag meer weten over de standaarden waar de Fairtrade producten voor Fairtrade Belgium moeten aan voldoen? Die informatie vind je hier! En nu genieten van een lekker kopje Ceylon thee uit Sri Lanka! Zeker proberen!
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Fairtrade Belgium. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.