Jongens en meisjes. Onze zonen en dochters. We hopen vaak zo graag dat ze hetzelfde zijn. We dromen van dochters die ravotten in de plassen. En van zonen die rustig in de kamer zitten te kleuren. Maar het is wat het is. Je kind is geboren met een eigen willetje. Zo beseft ook slashparent Leentje (34) dat ze stilaan moet toegeven aan haar prinsessendochter. 

LEENTJE
Mijn dochter (6) is erg meisjesachtig. Héél erg . Ze staart in de spiegel, draait en keert met alle rokjes uit de kast en verkleedt zich bij elke gelegenheid die ze grijpen kan. Zijn er eigenlijk gelegenheden waar dit niet kan? Nope, voor haar niet. Ze trekt zich niets aan van haar kleurrijke combinaties waarmee ze soms de straat opgaat. Haar enige zorg: hoe kan ik later een elf worden?

Mijn dochter is ook een levendig - ahum - en mondig kind. Helemaal ge-weldig vind ik dat. Ik zwoeg, draai, luister en verander van tactiek om dat rebels kind zo goed mogelijk groot te brengen, en zodat dat ze niets verliest van haar wonderbaarlijke eigenheid.

Olijfbomen om in te klimmen bij de vleet!

Toen we met ons gezin naar Portugal verhuisden, droomde ik van een dochter die lekker zou ravotten buiten. Ik keek er helemaal naar uit om lekker tegen de stroom in, haar te laten spelen in de modder, te springen in verse plassen en te klodden met één of andere brei.

Niet met die dochter van mij. Oh nee. Elk dingetje of vuiltje dat nog maar aan haar vingers komt te plakken moet er meteen af. Dus dan ga je met je kind midden in de natuur in Portugal wonen - mét een eigen olijfgaard, honden, katten en kippen. Maar klimmen in een olijfboom heeft ze nog maar één keer gedaan.  Want daar kan je wel eens vies van worden.

Een prinsessentroon

Enigszins teleurgesteld, maar ik ben gestopt met mijn kind in de richting te sturen die ik graag wil. Ons kind zal zich niet van haar prinsessentroon laten duwen. Niet door haar vriendjes, niet door onze kennissenkring en al zeker niet door haar moeder. Buiten het feit dat ze af en toe eens een broek aan moet, en ze niet mee op wandeltocht mag op rode hakken met witte bollen, heb ik besloten me er helemaal bij neer te leggen.

Ik kocht haar zelfs al eens een ‘schminkset’. Zo kan ze zich helemaal laten gaan voor de spiegel (en zit ze niet langer stiekem in mijn spullen!!).  Ik beloof mijn rollende ogen te houden voor wat ze zijn. Ik lach haar toe als ze helemaal fier voor de spiegel staat. En bedenk me dat er voor mij de stoerste prinses staat die ik ooit heb gezien. Maar ik koop ook een schop en hark op kinderformaat . Een duwtje in de rug is niet hetzelfde als je verwachtingen opdringen. Toch?

Ontdek nu ons 'Boek van de Maand': Mijn schaduw is roze', nu te koop in onze shop. Het boek is een vertaling van het engelstalige 'My shadow is pink' van Scott Stuart en gaat over een jongetje die het gevoel heeft dat zijn schaduw roze is, terwijl die van zijn papa, opa en broertjes altijd blauw is geweest. Het jongetje wil graag kleedjes dragen en zijn schaduw danst in het rond, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Op een mooie manier gaat dit heerlijke samenlees-boek de strijd aan met de stereotype verwachtingen in onze wereld. Ontdek het nu in onze shop!