Voor de #omtebleiten-campagne van de CM steken wij met Maison Slash schaamteloos onze neus in andermans zaken. Want hoe pakken andere gezinnen dat ouderschap aan? Sowieso ook met de nodige struggles, gaan we even van uit.  Deze keer praten we met Pieter, een alleenstaande papa van 3 jonge wildebrassen.

Met de nieuwe campagne #omtebleiten wil de CM alle ouders voorzien van tips, hacks en schouderklopjes want dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken. Ma en pa zijn, is immers iets dat je en route leert met de nodige crash & burns. We laten single daddy Pieter aan het woord. Zweeft hij rond als een jolige Yoda? Of valt hij eerder ten prooi aan The Dark Side? Kortom: hoe evenwichtig gaat hij door het leven?

PIETER 

“Papa zijn is geweldig en als alleenstaande ouder probeer ik dubbel te genieten van de tijd die ik heb met mijn kinderen. Mijn ex-vrouw en ik hebben een regeling getroffen waarin we allebei evenveel tijd hebben met onze kinderen. Ik ben dankbaar dat we snel tot werkbare afspraken zijn kunnen komen want ik besef dat het bij lotgenoten wel eens anders kan lopen.

#bless this mess

Gezien mijn situatie is er natuurlijk wel één en ander veranderd. Mijn manier van opvoeden is hetzelfde, maar hoe ik mijn tijd invul, heb ik toch wel wat moeten bijsturen. Alles wat we vroeger met twee deden, doe ik nu voor een groot stuk alleen. En ja, dat was wennen maar daarom niet slecht... Zo leerde ik om dingen makkelijker los te laten (Let It Go is niet voor niets het lijflied van menig ouders, toch?). Heel doeltreffend om wat meer balans te krijgen tijdens de drukke dagen.

Om even een concreet voorbeeld te geven: als ik de kinderen bij mij heb, dan is de woonkamer binnen de 5 minuten een rampgebied. De vloer wordt een mijnenveld van scherpe bouwblokjes, metalen autootjes en sompige koekresten… Awel, don’t care en die puinhoop kan gerust blijven liggen tot wanneer de kinderen terug naar hun moeder zijn. #Blessthismess als ik het even mag uitdrukken in een tegelspreuk.

Multitasken is overroepen

Zo is het ook met de wasmand. Ik ga geen tijd verkwisten aan was en plas. Wat ik kan uitstellen, dat stel ik uit. Al dat perfect multitasken is enorm overroepen. Misschien moeten we eens wat vaker fuck you durven zeggen tegen ons huishouden (voor een paar dagen toch).

En nu ik hier toch de kans heb om mijn ervaringen wat te delen… Een ander ding waar ik nu nog bewuster mee bezig ben, is goede communicatie. Klinkt misschien simpel maar iedereen weet dat het niet altijd zo is. Mijn situatie is nu eenmaal complexer dan in een standaard gezin (in de mate dat zoiets al bestaat). Dus goed, vaak en duidelijk praten over alles wat betrekking heeft tot de kinderen is superbelangrijk. En ja, als we het niet eens zijn over zaken moeten we vaak water bij de wijn doen. Maar momenteel lukt dat allemaal aardig en blijven grote misverstanden uit.”

Dit artikel kwam er in samenwerking met CM. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.  Terwijl Pieter terug naar zijn kroost zweeft kan jij op de website van de CM meer wist-je-datjes vinden over hoe je een evenwichtigere ouder kan zijn en hoe duidelijke communicatie hierin zeker kan helpen.