Heb jij al eens kinderyoga geprobeerd? Want nope, jouw kind heeft waarschijnlijk geen ADHD, ADD of  is niet hyperkynetisch. Vergeet veelgebruikte labels als autisme of hoogsensitief  … Veel instanties, scholen en ouders proppen 'moeilijke' kinderen maar al te graag in één van deze hokjes. Maar slechts voor een kleine minderheid van kinderen is dit een gepaste diagnose. Slashparent Sara Vanaenrode vond de perfecte oplossing voor haar 3 kinderen: yoga. 

SARAH

We staan er soms niet bij stil maar onze kinderen krijgen vandaag ontzettend veel prikkels te verwerken. Niet alleen via televisie of school, maar ook via de computer, gsm, hobby’s, voeding… Bovendien verwachten we ook veel van hen: heel de dag stilzitten aan een bank, geconcentreerd zijn en blijven, huiswerk maken, taakjes in het huishouden doen, na schooltijd nog hobby’s beleven, enz. Voor sommige kinderen lukt dit vlot, voor anderen wordt dit teveel. Voor kinderen die het moeilijk hebben met al die prikkels, bestaat het gevaar dat ze uit zelfbescherming de verbinding met zichzelf en de buitenwereld loslaten.  Hierdoor  raken ze (volledig) uit balans, met mogelijk concentratieproblemen, faalangst, boosheid, agressief gedrag of slaapstoornissen tot gevolg. Herkenbaar?

Burn-out

Tijdens mijn burn-out leek ik mezelf te verliezen. Ik merkte hoe mijn kinderen met mij mee leken te wankelen. Op dat moment kwam ik erachter dat er ook zoiets als kinderyoga bestond.

Om zelf eerst weer in balans te geraken, volgde ik eerst een workshop yoga voor mezelf. Ik probeerde enkele van de oefeningen die ik daar leerde uit op mijn eigen kinderen. Het effect op mijn zonen was duidelijk!

Sindsdien probeer geregeld  kinderyoga in ons gezin binnen te brengen. Zo doen we ’s avonds al eens een kindermassage voor het slapengaan of stampen we als een olifant om de boosheid van een ruzie te kanaliseren. Het mooiste bewijs dat mijn jongens het leuk vinden, kreeg ik enkele weken geleden: plots stond mijn driejarige aan zijn papa uit te leggen hoe hij een hond moest nadoen.

Wat is kinderyoga?

Bij het woord “yoga” denken veel mensen helaas nog altijd aan een kale man in kleermakerszit op een mat. Maar dat is het he-le-maal niet. Tijdens kinderyoga proberen kinderen op een speelse manier in contact te komen met zichzelf en met de buitenwereld. Dat kan via verschillende manieren: niet alleen via speelse houdingen, maar ook via relaxatie, dans en beweging, ademhaling, soms massage, meditatie en visualisatie en spelletjes. Door de afwisseling van actie, beweging, ontlading en rust en relaxatie tijdens kinderyoga (her)ontdekken kinderen de mogelijkheden van hun lichaam.
Van yoga krijgen kinderen ook een beduidend positiever zelfbeeld en innerlijke rust.
Van yoga krijgen kinderen ook een beduidend positiever zelfbeeld en innerlijke rust. Zo kunnen ze zich ook weer langer concentreren, positiever denken, respectvol omgaan met zichzelf en anderen, … Kinderyoga houdt ook het lichaam soepel, verbetert de motoriek en brengt hierdoor ook een gezonde nachtrust. Tijdens kinderyoga wordt er geen (prestatie)druk en verwachtingen ervaren. De kinderen voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn.


Sara Vanaenrode is  slashparent van drie en bezieler achter Snoffies kinderyoga in Hasselt. Dat is yoga voor kinderen, kleuters, peuters en ja zelfs babies! Samen met mama of papa kan de kleine uk al vanaf drie maanden een uurtje bewegen, rekken en strekken, spelen en masseren. Meer info via www.takeayoga.be. Is Hasselt te ver? Kijk eens op www.elsole.be voor een kinderyoga-leerkracht in jouw buurt.