Overkomt kinderterreur enkel jou, denk je? Of heb je die laatste opvoedkundige crisis toch niet zo geweldig aangepakt? No worries. Je bent niet alleen. In “So what” laten we telkens een andere slashparent aan het woord over een herkenbaar fenomeen in het ouderschapsleven.  Zoals slashparent Nele die weleens durft te prutsen aan haar thermostaat zodat de kinderen wat langer zouden slapen. 

Over Nele

Dat ze een expert ter zake genoemd kan worden, bewees Nele - Slashparent van Leni (5) & Marcel (1) onmiddellijk. Weliswaar niet van slaaptips, wel van slapeloze nachten.  Ze legde het interview af met kleine oogjes wegens zoon Marcel die om 4u30 vond dat de nacht wel lang genoeg had geduurd. 

Verder rent, springt, vliegt, duikt, valt en staat ze op, maar wil ze vooral af en toe gewoon omver vallen in de zetel.  Uit haar nek lullen en schrijven wegens langdurig slaaptekort wil ook wel eens voorkomen. Maar ze gaat er nog steeds elke avond van uit dat het vannacht beter wordt. #optimismisamoralduty

Hoe het begon…

Bij een eerste kind sta je nogal op je principes.  Je had alle tijd om de ‘how to’ boekjes uit te pluizen en het zal jou dus zé-ker nooit overkomen, zo’n baby die niet wil slapen. Het gebeurde bij Nele ook niet.  Wellicht eerder een kwestie van geluk, dan van kennis en kunde. Maar dat wist ze toen nog niet. Hun dochter sliep zowat meteen door, en daar was ze trots op.   Ze vertelde het iedereen die het wilde horen. En - beseft ze nu pas- heel weinig mensen werden daar happy van. 

En dan. Sinds een jaar heeft Nele ook een zoon, Marcel. Het universum straft altijd. Want sindsdien zijn ook voor haar de ononderbroken nachten een zeldzaamheid. Hoewel hij op 3 maanden even een schijnbeweging maakte en de klok rond sliep.  Gedurende een paar weken, driewerf hoera!  En toen kreeg hij honger om 4 uur.  Ach, een groeispurtje, hij is ook nog zo petieterig, één keertje toegeven kan geen kwaad.  En anders brult hij grote zus ook nog wakker en dan is het feest compleet.  Nele zwichtte dus, weer een principe overboord (dat van ‘nooit nachtvoedingen hervatten’).  Maar het bleef niet bij één keer.

Ik wil slapen!

Zo zit ze intussen aan elf maanden van onderbroken nachten.  Je zou van minder een chagrijnige heks worden.  (Vooral tegen iedereen die gezegend is met van die lange slapers-babies.)  Nele wil wisselen!!  Voor efkes hé, liefst ’s nachts.  Marcel zelf blijkt geen last te hebben van zijn nachtelijke escapades en is overdag de vrolijkste baby ter wereld. 

Haar dochter heeft het slapen beter onder de knie.  Alleen houdt ze er nogal snel mee op.  Alles voor 6u valt voor Nele onder de categorie ‘onleefbaar’.  Helaas is er niet veel nodig om dochterlief te wekken.  Een hond die blaft, een chauffeur die voor de deur remt of optrekt, zelfs een fluitend vogeltje is voldoende om Leni’s dag te starten.

Slaaptips van Nele – succes niet gegarandeerd

Heel af en toe schiet Nele wakker met het gevoel dat er iets heel erg mis is.  Dan blijkt het al half zeven en is het nog stil in huis.  Nooit voor lang, maar toch, dat extra uurtje slaap doet zo’n deugd dat Nele als een gek patronen gaat zoeken.  Aten of dronken ze veel of net weinig?  Was het donkerder in hun kamer?  Lagen ze anders?  Ja, heus, ze bestudeerde zelfs artikels over aardstralen…  

Helaas, het patroon blijft tot op heden zoek.  Er leek echter één constante te zijn: warmte.  Flanellen pyjama’s en een extra fleece deken werden de norm van de herfst tot de lente.  Alleen woelt haar dochter nogal fel, waardoor ze alsnog bloot lag en ‘koude voetjes’ had.  Gewoon hun deken optrekken, daar komen kinderen uiteraard niet op.  Ook niet als je hen dat advies al 10 keer hebt gegeven.  Nee, de 11e nacht staan ze gewoon opnieuw langs je bed. 

Fok die energiefactuur

Toen kreeg Nele een geniale inval.  Ze draaide de verwarming een paar graden hoger.  Voor de hele nacht.  Geen waterdichte oplossing, maar tot dusver wel de meest succesvolle.  Haar hoor je dus niet klagen tijdens hete zomernachten!

Echte slaaptips blijven nog steeds welkom.