Voetbal, zwemmen, muziek of dans? De eerste proeflessen van 'de buitenschoolse activiteiten' zitten er intussen op. Het is nu kiezen geblazen. Welke hobby's gaat zoon of dochter dit jaar op het curriculum schrijven? Slashparent Lobke ging op zoek naar survivaltips om de hobbykoorts te overleven.  LOBKE ‘Mag ik dit jaar weer naar de chiro? Mijn vrienden gaan er ook naartoe!’ ‘Natuurlijk jongen, ik was zelf jaaaaaaaren een echte chirochick dus dit kan ik alleen maar aanmoedigen. ‘En breakdance wil ik ook echt heel graag doen!’ Ondertussen vraagt de dochter of ze dit jaar ook weer mag gaan dansen. Compromissen sluiten dus. Eén sport voor de dochter, één sport voor de zoon. Basta. Want om te voorkomen dat wij Taximama en Taxipapa worden, hebben we wijselijk besloten om het hierbij te houden. Thuis is er dan nog tijd genoeg om veel te spelen en andere leuke dingen te doen!

Volhouden of afhaken?

Je hebt dus een hobby gekozen. Blijkt na die -tig proeflesjes dat het toch niks wordt? Wat dan: volhouden of afhaken? Volgens Frauke Molen - zelf slashparent, kinderpsycholoog, leerkracht in het lager onderwijs én eigenares van een webshop - is er geen zwart-wit antwoord. Uiteraard is het belangrijk dat een kind een hobby graag doet. Anders is het geen hobby. Maar maak vooral vooraf duidelijke afspraken rond wat je verwacht van je zoon of dochter. Het is belangrijk dat je je kind leert dat keuzes maken consequenties heeft. Maar stel dat je kind na 5 dans- of basketballessen huilend aan de kant staat omdat hij/zij het echt niet meer leuk vindt? Ga dan met je kind in gesprek. Wat vindt hij niet leuk? Waarom heeft hij de hobby gekozen? Voor de vriendjes? Voor zichzelf? Zoek een compromis en maak de maand nog af bijvoorbeeld. Want hoe zijn we zelf? Hoeveel fitnessabonnementen liggen onderaan in de kast na 3 keer fitnessen? Hoeveel nieuw gekochte racefietsen of loopschoenen staan nog netjes op zijn plaats? Met andere woorden: hoe ga je zelf om als ouder met hobby’s en activiteiten consequent vol te houden?

Hou het plezant, folks!

Op school moeten kinderen al veel presteren. Als er ook na school nog eens enkele hobby’s bijkomen waar de lat erg hoog wordt gelegd, kan dit doorwegen op je kind. Leer hem/haar dat het ‘maar een hobby' is. Dat je niet de beste voetballer of snelste zwemmer moet zijn, maar dat hobby’s er zijn om te ontspannen, plezier te maken, nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe vrienden te leren kennen! De grens van ‘teveel’ ligt bij elke ouder en elk kind anders. Een kind naar een hobby brengen of 3 kinderen naar 5 verschillende hobby’s is nog een verschil natuurlijk. Om het voor jezelf haalbaarder te maken en niet de hele week taximama of -papa te zijn, kan je best afspreken met andere ouders om een beurtsysteem te regelen. (Daar bestaat tegenwoordig een app voor!) Iemand gaat ze halen, iemand brengen. Hou jezelf een spiegel voor. Een dag heeft maar 24 uur.

Van niks doen word je creatief

Te veel hobby’s hebben is niet goed, want vervelen is ook heel belangrijk, zegt Frauke. “Pas als kinderen zich gaan vervelen, scherpen ze hun ondernemingszin en creativiteit aan. Je kind zal na een tijdje automatisch wel tot dingen gaan komen. "Ja maar, mijn kind kan zich niet zelfstandig bezighouden." Aha. Dan kan je hem of haar suggesties geven. “Kijk eens in de garage of er nog iets ligt waarmee je al lang niet meer gespeeld hebt buiten”. "Zoek wat prulletjes bij elkaar en ga wat knutselen”, of wat ook werkt: “ruim je kamer op”, gegarandeerd dat er ofwel ineens briljante ideeën naar boven komen om ineens te gaan doen. Zorg uiteraard wel dat je regelmatig er écht bent voor je kind. Dat je met hem/haar echt iets samen doet. Leg die smartphone even weg of laat de strijk even voor wat hij is. Ga mee spelen met je kind. Je zal zien dat als je met hem/haar hier afspraken rond maakt en je 100% volledig met hem/haar bezig bent, je kind zich daarna veel makkelijker zonder morren op zichzelf bezig houdt,” aldus Frauke.

Survivaltip

Frauke deelt graag nog haar ultieme survivaltip om hobby’s zo goed mogelijk te combineren met een gezinsleven en ander schoolwerk. “Maak een WhatsApp-groepje aan met andere ouders van dezelfde hobbyclub. Zo spreek je makkelijke beurtrollen af. En zo hoef je misschien nog maar één keer in de week te rijden in plaats van drie keer. Is je kind ouder: laat hem/haar met de fiets gaan naar zijn hobby. En is het niet de moeite om heen en weer te rijden nadat je je kind bij zijn hobby afgezet hebt: trek zelf je loopschoenen aan en ga een rondje lopen in de buurt. Zo heb jij ook ineens je sport gehad. Of doe een kleine boodschap intussen in de buurt. En gebruik een familieplanner! 't Zal wel zijn! lobke-300x300Lobke is een rasechte SlashParent. Mama van  3 +1/ gedreven blogster op leukewereld.be / journaliste bij verschillende magazines/ schrijft geregeld artikels voor Maison Slash / auteur van verschillende boeken, waaronder haar laatste Happy Kids. Aanradertje!