Een ambitieuze dagplanning, verdwijnt soms even snel dan ze gekomen is. En vaak volgt dat imaginaire schermtijdcontract niet veel later. But who the heck cares! Uit een onderzoek van Medianest blijkt: you are not alone! Gedaan dus met schuld- en schaamtegevoelens. Hieronder lees je wat jij en nog een heleboel andere slashparents in tijden van school lockdowns ervaren.

Het is niet allemaal slecht!

Oké oke, videobellen, gamen en filmpjes kijken, zijn de sterkste stijgers als het op schermtijd in tijden van corona aankomt. Maar dingen zoals zotte foto's maken en nog zottere TikToks produceren, vallen hier ook onder. En laat het nu juist deze afwisseling zijn die je kind creatief bezighoudt. Zet je trots dus even opzij en doe een dansje met je kiddo voor de lens. Een vette *cringe* gegarandeerd, maar alles voor de creatieve geest van je koter, toch?

Technipineut

65% van de slashparents kreeg van de school geen vraag of ze een extra toestel nodig hebben. En dat zorgt voor problemen. 40% van de ouders moet hun scherm delen met de kinderen waardoor hun eigen werk hieronder lijdt. Daarbij kan 83% van de kroost zijn plan niet trekken met het schoolwerk waardoor slashparents hun eigen job aan de kant moeten schuiven. Druk, druk, druk dus.

Fifityfifty

'Balance is key' zeggen ze, en dat lijkt goed te lukken. Fiftyfifty school-schermtijd en plezier-schermtijd dan wel. We houden de standaard laag. Vergeet alleen niet uw gekko's af en toe de frisse lucht in te sturen of aan het bakken te zetten. Daar bestaan trouwens ook heel leuke TikTok video's voor. 

Oma en opa zijn populair!

Dat videobellen populair is, is geen verassing. Wel blijkt dat vooral de oudjes hier een belangrijke rol in spelen. 81% van de kinderen belt wel eens zijn grootouders op. Het blijft blijkbaar niet alleen bij smalltalk, er wordt ook voorgelezen en samen gegeten. Schakel de virtuele grootouders dus is in als bab-e-sit (hebdem?) en neem een beetje me-time. Schreeuwen is toegelaten.

Marc for Sinterklaas!

Karrewiet is the way to go als je niet weet hoe je zware actua aan je kind moet uitleggen. They got you covered. Wat wel blijkt, is dat meer en meer kinderen (64% van de kinderen uit het 5de en 6de leerjaar) samen met hun ouders naar het 'volwassenen' nieuws willen kijken. What can we say... wij zijn blijkbaar niet de enige die helemaal zennn worden van Marc Van Ranst en zijn vaak geruststellende woorden. Staat hij op 6 december op de stoomboot uit Spanje met een lange witte baard en een mijter? Only time will tell.

Welke regels?

Schermtijd blijkt ook hét gespreksonderwerp te zijn binnen gezinnen. Vanzelfsprekend is dat zo'n convo wel eens durft uitdraaien op een conflict. Maar olà, dat is het zeker niet waard. 71% van de gezinnen heeft hun schermtijd uitgebreid wat dus hartstikke normaal is. Al zeker als je geen tuin hebt. Toch maakt 53% van de slashparents zich hier zorgen over. "Het is handig, maar het knaagt wel." Loopt het echt uit de hand? Check dan eens dit artikel over het schermtijdcontract van Medianest! Dat kan nu nog wel eens van pas komen.

En wat daarna?

Hoe schakelen we na elke coronacrisis weer terug? Dat is een vraag die veel slashparents zich stellen. We gaan er vanuit dat met het verdwijnen van het virus, die overload aan schermtijd vanzelfsprekend ook zal verdwijnen. 

Nog steeds met de handen in de haren?

  • Medianest ontwikkelde een spel waarmee je een aantal schermregels met je pubers kan vastleggen. Mag ik mijn GSM mee naar de slaapkamer nemen? Moet mijn GSM uit wanneer ik huiswerk maak? Mag ik een foto van mijn zusje posten? Je spreekt het allemaal af via Screentje Dealtje.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Als jij wat extra kan werken door de koters voor de tv te zetten, dan is dat mooi meegenomen.
  • Zorg vooral voor een goede balans tussen schermtijd en andere vormen van ontspanning zoals bewegen, tekenen, koken, wandelen...
  • Blijven de discussies over schermen door het huis galmen? Stel een schriftelijk 'contractje' op en laat je kinderen zelf hun handtekening zetten. Daar zullen ze zeker trots op zijn. Afgesproken is afgesproken.