Hoppa, 't is vanda... De scholen sluiten na de herfstvakantie twee dagen langer? Wat nu? Er is geen opvang en jij moet echt naar kantoor, oedoededadan? Wij vroegen jullie, slashparents, vanaf welke leeftijd jullie kinderen home alone mogen zijn. En onze Maison Slash kinderpsycholoog Karolien Raeymaekers, die zegt er ook het hare van.

Wat jullie zeggen!

Yasmine: Mijn dochters van 11 en 7 mogen alleen thuisblijven als ik naar de winkel ga of iets dergelijks. Ze weten goed wat mag en niet mag. Dat lukt heel goed. Ze gaan vaak spelen bij de buren (bereikbaar via de tuin) of hangen in de zetel voor de tv of tablet.

Marie: Ik laat de kinderen wel eens alleen als ik naar de bakker of apotheker ga (max 15 minuten). Ze zijn 6 en 4. Ze kunnen achterom naar de buren lopen en weten hoe ze mij moeten bellen als er iets is.

Helga: De oudste vanaf 7 jaar, maar kleine zus nam ik dan wel mee. Nu zijn ze 9 en 6 en ga ik al eens een half uurtje joggen. De oudste kan mij bereiken via FaceTime als het moet. Ze kunnen ook naar de buren langs de tuin en er zijn duidelijke afspraken, zoals niet in het zwembad terwijl ik weg ben.

Joni: Dat moet je stap voor stap opbouwen. Eerst een uur, dan iets langer en nu lukt een halve dag alleen al. Mijn zoon is 11 (bijna 12) en kent de afspraken: enkel water opzetten met waterkoker om noedels te maken, deur niet openen, niet alleen op straat,... Mijn zoon heeft ASS. Afspraak is afspraak en daar wijkt hij niet van af.

Birgit: Toen de oudste 10 was, kon hij wel alleen blijven als ik een kwartiertje naar de bakker ging. Nu hij 13 is, is dat al eens een half uurtje, maar de jongste heeft syndroom van Down dus is het niet zo evident om de oudste daar nu al lang alleen mee te laten. Als de oudste alleen thuis is, kan hij gemakkelijk een dagje alleen zijn. 's Nachts niet uiteraard.

Hilde: Ik ben daar een slecht voorbeeld in, want ik ben nogal 'overprotective'. De oudste bleef pas alleen thuis op z'n 15de, ook omdat hij dat zelf pas wilde op die leeftijd. 

Kimberley B.: De kinderen zijn 11 en 6. In het begin van de lockdown waren ze door omstandigheden soms 2 uur alleen thuis. De oudste heeft een gsm en kon ik ons dus op elk moment bereiken. Lukt hier al best goed. Ze gaan ook vaak met twee naar het speelpleintje en zijn dan ook wel een tijdje weg.

Kim: De oudste sinds zijn 5 jaar voor maximaal een half uurtje. Nu is hij 10 en kan hij wel al langer alleen thuisblijven, maar hij durft niet altijd. De jongste is 6 en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om hem alleen thuis te laten, zelfs niet voor 10 minuten. Het zou niet goedkomen, niet met hem en niet met het huis.

GoeleNog niet aan de orde hier, ze zijn nog maar 7, 5 en 2. Buiten dat ze het zelf nog niet zouden willen, vind ik het ook niet verantwoord. De oudste is te impulsief en ze maken veel te veel ruzie.

Gitta: Zoon wordt 10, maar durft nog niet alleen thuis te blijven, ook niet voor heel eventjes. Hij heeft ASS, maar is een sociale jongen. Broer en zus van 4 en 6 zijn nog te jong.

Kimberley D.: Mijn oudste is 11 en de jongste is 8, maar ik durf ze nog niet alleen thuislaten. De oudste mag wel alleen naar de bakker.

via GIPHY


Wat Karolien zegt!

Vanaf 10-12 jaar kan je kinderen overdag alleen thuislaten, voor een beperkte periode. Belangrijk is wel dat je vooral moet kijken naar de verantwoordelijkheidszin en zelfstandigheid van je kind. Dit is immers heel individueel afhankelijk, aangezien elk kind anders is. Het is belangrijk om bij elk kind afzonderlijk in te schatten wat kan en op maat van je kind hen daarop voor te bereiden. Wanneer er naast alleen thuis zijn ook op jongere broers of zussen moet gelet worden, moeten we zeker een goede inschatting van die verantwoordelijkheid en zelfstandigheid maken. Vaak is dit voor kinderen onder de 12 jaar nog erg moeilijk. 

Wat kan je doen?

- Opbouwen om alleen thuis te blijven: niet meteen een hele dag alleen thuis, niet meteen ’s avonds. Start met een kwartier, een half uur, een uur. Start de training als je niet te ver weg bent (bijvoorbeeld naar de bakker, naar de grootouders).

- Als ouder ben je de directe hulplijn. Bij het oefenen kunnen immers nieuwe vragen of onzekerheden komen en die los je dan samen, als een team, op. Je bent een onvoorwaardelijke rots in de branding die helpt om deze zelfstandige taak onder de knie te krijgen.

Waar moet je op letten?

- Je moet makkelijk telefonisch bereikbaar en niet te ver weg zijn. Zeker bij de eerste keren.

- Wil je kind wel alleen blijven? We moeten ook luisteren naar het veiligheidsgevoel van de kinderen zelf en hun grenzen respecteren.  Een jong kindje dat bang is, moet je niet alleen laten.

- Zet alles wat ze nodig hebben makkelijk bij de hand (bijvoorbeeld geen eten in hoge kasten).

- Voorspelbaarheid: hoelang ben je weg, waar ben je en hoe ben je bereikbaar?

- Duidelijke afspraken maken: wat doe je als er iemand aan de voordeur belt, wat doe je als er een probleem is? 

- Helpen met invulling van de tijd alleen: wat kan je doen? Welk spel, welke taak…?

Korte nabespreking bij thuiskomst

Zeker de eerste keren alleen thuis is spannend en een grote uitdaging voor kinderen. Vraag hoe het geweest is en pols of er onzekerheden zijn waarbij je nog extra zou kunnen helpen. Geef zeker complimenten voor de goeie manier van aanpakken en de zelfstandigheid die ze voor het eerst getoond hebben.

via GIPHY


Wat de politie zegt!

Ieder kind is anders: wat voor het ene kind heel vanzelfsprekend lijkt, is voor het andere kind onmogelijk. Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis te laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht. 

Het is vooral bij de eerste keer belangrijk om je eigen kind(eren) in te schatten. Vertonen ze al een beetje verantwoordelijkheidszin? Nemen ze geen onbezonnen risico's? Hoe reageren ze in onverwachte situaties? Begrijpen en respecteren ze de opgelegde regels en veiligheidsmaatregelen? Hoe stellen ze zich op tegenover onbekenden? Zijn ze niet angstig bij het idee alleen thuis te moeten blijven?

Andere belangrijke factoren die je kan meegeven aan je kind vooraleer je hem voor het eerst alleen thuis laat zijn: zijn/haar naam en adres en uw gsm-nummer kennen en of opschrijven, een telefoonnummer in geval van nood, hoe je de voordeur opent en sluit en indien mogelijk het adres van een buur waar hij/zij terecht kan in geval van problemen.

Verder moet je kind goed weten hoe te reageren in bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer er een rookgeur in huis hangt, als er een onbekende aan de deur belt, als er iemand opbelt en naar de ouders vraagt. Maak duidelijke afspraken en regels met je kinderen en hou er rekening mee dat elk kind anders is.