Zó lang binnen zitten, dat zorgt voor een heleboel verveling. Misschien stond er wel een theatervoorstelling of een cinema-avondje op de planning deze maand. Jammer genoeg moeten die ook een tijdje de deuren sluiten. Gelukkig leven we in 2020 en is de culturele sector niet voor niets de creatiefste! Een hele quarantaineperiode zonder ook maar één snufje cultuur op te snuiven? Dat laten wij niet gebeuren, want dat zou heel kak zijn. Hier 10 keer cultuur voor in uw kot. 

Online jeugdboekenmaand bij Iedereen leest

Jeugdboekenmaand is eigenlijk net afgelopen, maar corona kwam heel wat roet in het eten gooien. honderden activiteiten en auteurslezingen werden afgelast, dus besloten ze een Youtube-kanaal online te smijten. Auteurs en zelfs de koningin lezen er voor en illustratoren geven er hun tekentips. Ondertussen kan je ook nog tot eind april meedoen met een wedstrijd, haal dat competitief gedrag maar naar boven! Het thema is kunst, dus het is simpel: maak een kunstwerk over een boek dat je laatst las en stuur het door. Wie weet win je wel. 


Handjes wassen, maar vooral zingen met Kapitein Winokio

Kapitein Winokio maakte een aanstekelijk nieuw liedje 'handen wassen' en zorgt op zijn website onder 'eerste hulp bij quarantaine', voor liedjes en clips tegen de verveling. Zelfs dan nog niet genoeg van deze zingende kapitein? Download de app of surf naar hun online televisie!


kijk eens naar een documentaire

'Nee, geen documentaires, dat suckt', horen we die pubers al zagen. Maar niets daarvan, documentaires helpen bij het vormen van een mening en verbreden de kijk op de wereld. Perfect dus net voor die lastige pubers die soms niet goed weten wat ze willen of denken. Dus: lichten uit, popcorn mee in de zetel en surfer naar de site van Het Internationaal Documentary Filmfestival Amsterdam. Tussen de daar 300 gratis te bekijken (jeugd)documentaires, moet er wel eentje bij zitten voor jouw jongeling!

HAAL VOORSTELLINGEN NAAR JE LUIE ZETEL 

Podium Aan Huis is een tijdelijk platform met een verzameling van zo'n 60-tal podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel. Elke dag komt er een nieuwe bij, dus houd de website goed in het oog. Ze bieden onder andere familievoorstellingen van hetpaleis en De Maan aan. De tuin van de Walvis, is alvast een mooie aanrader om mee te starten!

6ofjHHGAlgzSe9nv4gx4WM5sb8saUOfbcx6zZIIt.jpeg

Bron: Diego Franssens

Sla samen met je kind aan het ontwerpen

De Antwerpse illustrator Willem Pirquin kan niet zoveel doen om dit, zeg maar ondertussen, kutvirus, te bestrijden. Hij kan wel helpen om die eindeloze verveling een beetje aan de kant te schuiven. Maak samen met je kind een 'coronaposter' en haal inspiratie van zijn site. Alles mag vrij worden gedownload. Laat die grafische vormgever in jezelf los, het is dé moment. 

zJ1hOm81l4ccnwAeTkeo9oKCtYsrMj1gtz4fqIV0.png

Oooooopera

Altijd al eens willen proeven van dit beestje? De Munt streamt zeven parels van een producties gratis op hun website, en dat tot het einde van de paasvakantie! De smaak volledig te pakken? Verwitter even de buren en 3,2,1 tijd voor een oh jawel; operakaraoke. Laat je koter iedereen omverblazen tijdens het volgende familiefeest. 


FroeFroe met hopen 

Nee sorry, het is geen kapper die de ondertussen verwilderde haardossen van je kids komt fiksen. Het is beter. jeugdtheater FroeFroe biedt bijna al haar voorstellingen online aan. Check zeker wel even de leeftijd voor die kleine kleuter ook 's nachts aan het 'mamaaaaa' slaat. 


Pak een stoel en dans die bekende 'Rosas danst Rosas'

Alles wat je nodig hebt, is jezelf en een stoel. En als jullie met meer aan het dansen gaan, misschien ook wat ruimte tussen de stoelen. leer moet vier filmpjes de bekende 'stoelenscène', aangeleerd door niemand minder dan Anne Tesera De Keersmaker. 

Reisje rond de wereld met Google Streetview

Vakantie afgelast door dat rotte Covid-19? Kak! Surf eens naar Google Streetview en bezoek het mooiste werelderfgoed over de hele wereld. Oké nee, het is niet hetzelfde als in het echt en dat rotte gevoel van die afgelaste skivakantie gaat er niet opeens door verdwijnen, maar we raden toch aan eens een kijkje te nemen, wat een beelden!


Breng die cinemazaal naar je thuis

Oh nee, kwam er net een film uit die je oh zo graag wilde zien? En wil je het niet riskeren om op illegale sites als popcorntime te gaan rondsnuffelen? Check dan zeker eens dit artikel om een home-cinéma'ke te doen!