De examenperiode is niet alleen voor je kinderen een periode rijkgevuld met stresskes, vaak zijn het ook voor moe en va de meest gruwelijke weken van het jaar. Maar we moeten er door, met z'n allen. Tous ensemble ballen schieten en/of vangen tot de allerlaatste minuut van de match. Een pint en wat strijdliederen laat je bij deze beter achterwege, but we give you some good overlevingstips in de plaats! 

Me-time

yFbP9zYSs0EnnfAlAz3VZ70JlQKOJorj7yq22PfW.jpeg

(doe ne keer van yoga of zo)

Dat studerende kind van jou heeft er niks aan als jij als een kip zonder kop loopt te stressen in huis. Zorg dus dat je zelf ook wat ontspannen bent. En waarom dat ontspannen niet samen doen. Stem je eigen dagplanning af op de planning van je studentjes in huis. Eten doe je meestal al samen, dus waarom doe je dat met de rest ook niet. Dat brengt rust in huis en dus ook rust bij de mensen die in dat huis wonen. Ga een half uurtje wandelen, doe samen én met Adriene wat yoga oefeningen, speel een partijtje badminton in de tuin, doe aan macramé, rol gehaktballen, ... als het je maar ontspant.

Er bestaat niet zoiets als oververwenning

mVwAViSOxWNqoE9bnJW863iKidM64wRHcVSKwooU.jpeg

(a snoepke of twee, keeps the examenstress away)

Zoek het op, dit woord bestaat niet! Dus je kan dit bijgevolg ook niet doen. En geen haan of pedagoog die er kan naar kraaien. Haal dus tijdens de examenperiode je beste inner parent naar boven en leg die kinderen van jou eens extra in de watten. Zorg voor wat lekkere snacks (daar vind je hier heel wat tips voor!) en een verkoelend voetbadje bij warm weer. Wat extra knuffels en aanmoedigingen bij een moeilijk moment doen geen kwaad en tover al eens wat meer de lievelingskost van je kinderen op tafel. Niks zo 'comfortig' als de geur van lekker eten in huis. 

The ultimate seduction

2RqLJ8DZumW0Gtdrl8L0UyW9GWr7cpk8ThZJRNJY.jpeg

(je kan ook leuke dingen doen zonder deze)

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding en ohwja, dit is ook voor jou het ideale moment om eens aan digital detoxen te doen. 

De app 'SelfControl' kan hierbij jouw en het liefje van het kind worden tijdens de examenperiode. Met deze app kan je lijst aanmaken van websites die je het vaakst triggeren om naartoe te surfen om die dan te blokkeren voor een periode die je zelf kiest. Als het karakter niet in jou zit, dan laat je het maar naar je toekomen! Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid, toch?!

'Dikke zaag' is mijn naam

Gue1yENechKTtbGGVXWyQ9SWMhIk9Ld3pPqI7iuU.jpeg

(zagen in stijl)

Zagen, kreften, memmen, ...het kan allemaal! In een periode van examens mag je je hier volledig in verliezen. Let wel, gooi het deze keer niet over de kousen-die-fokking-in-de-wasmand-horen toer, maar haal je diepste dokter Spock in jezelf naar boven en hou het vooral bij pedagogisch verantwoord gezaag. Als in: 'Duurt die pauze nu al niet heel erg lang?', 'Zal ik je eens ondervragen?', 'Ben jij nu al klaar?', 'Zullen we samen de Franse woordjes studeren?'. 

Aan de universiteit van Essex (off all places!) hebben ze daar al eens een onderzoek naar gedaan en wat was hun conclusie? Kinderen met zagende moeders hebben meer kans om succesvoller te worden later. Niet dat wij hier de nadruk willen leggen op succes, want dat stukje 'welbevinden'  en happiness vinden wij toch minstens zo belangrijk!

Maar goed, het geeft je wel effe het excuus om je 'nagging' als goedbedoeld medicijntje te gebruiken tegen die examenkoorts.

tis een faseke

KLMfggNKIBn4GOP8hKsoPLDUWjMSncVKaRsZZorX.jpeg

(alles komt goed!)

Beginnen je haren helemaal in krullen te slaan, zijn je vingers al zowat de helft van hun french manicure kwijt, tel je elke seconde af naar die laatste toets of examen? Weet dat je niet alleen bent. Al er zouden voetjes uitgestoken worden zoals motards dat met elkaar doen, wees maar gerust dat er heel wat gestruikel zou zijn in de snoeprij van de supermarkt.

Richt een Whatsapp groepke op met gelijkgestemden om je 'you're not alone'-gevoel te versterken, alle beetjes helpen. Ben je helemaal into de digital detox, dan kan je ook nog altijd live aan de whatsapp gaan. Spreek af om 's avonds samen een uurtje te gaan wandelen of elkaar een manicure te geven.  Met je studerend kind, met je partner, met die ene vriendin die het misschien net nog wat meer nodig heeft. Want die haar kind heeft waarschijnlijk net die dag het verkeerde vak gestudeerd.