Onze witte en winterdikke lijven komen gestaag meer in opstand. Want hoe dichter je jaarlijkse zomervakantie, hoe groter de strandtwijfels. Wat kies jij: to bikini of to bikiwel? Slashparent Barbara maakte alvast een overtuigde keuze. 

BARBARA

Mama, ik heb zo'n dikke billen', klonk het plots van op de achterbank van de auto. Daar vinden immers de meeste diepzinnige gesprekken met mijn oudste dochter van vier-en-een-half plaats. Eerst barstte ik in lachen uit. Je moet weten dat Liv al sinds haar geboorte duchtig flirt met de uiterste ondergrens van de o zo gevreesde gewichtscurve van Kind & Gezin. Dat ik haar dan in de achteruitkijkspiegel met haar minihandjes bezorgd haar kuiten zag meten, stelde me ook wel enigszins gerust. Voor even.

Want waar haalt mijn vierjarige pluimpje in godsnaam het idee dat ze zich zorgen zou moet maken over de omvang van haar frêle lijfje?! En vervolgens nog erger.... het besef: van mij. Zeker nu het zon-zee-strand-seizoen is aangebroken, maak ook ik me weleens schuldig aan verzuchtingen over de extra rolletjes, centimeters en sinaasappelputjes die ik er met mijn twee schatten van meisjes ongevraagd heb bijgekregen. Na een hele winter en halve lente in gezegende ontkenning te hebben geleefd, steekt dé vraag weer de kop: to bikini or to bikiwel?

door de opmerking van mijn dochter besefte ik het eens te meer: niemand is zo hard voor mijn lijf als ikzelf

Eigenlijk zou het geen vraag mógen zijn. Toch niet als het is omdat we denken dat het niet meer kan. Het kan, heus. Ook als je kinderen hebt gekregen en je lichaam daar de sporen van draagt. Be proud. En ook als je (nog) geen kinderen hebt gekregen en je twijfelt of je mag gezien worden. Het is antwoord is, altijd en volmondig: JA. Een bikini body hebben we allemaal: óns bikini body. Helaas, het woord body shaming is al even hip als het concept, maar wij zullen wel hip zijn op een andere manier (als slashparent, vette knipoog.) Geen nood om onszelf ook nog te gaan (be)schamen. 

Laten we een beetje liever zijn voor elkaar...

Vooral ook liever voor onszelf. Het is ook bijna nooit goed, hé. Ben je aan de rondere kant, dan voel je misschien de druk om wanhopig te streven naar het amper aanwezige middel van een prepuberaal meisje. En weet je jezelf gezegend met een fijn lijntje, dan zijn je billen te plat of wordt je cup te klein bevonden. Iedereen heeft recht op z'n complexen (en het recht erover te klagen en zo onschuldig naar complimentjes te hengelen. Wie, moi?). Maar door de opmerking van mijn dochter besefte ik het eens te meer: niemand is zo hard voor mijn lijf als ikzelf.

Stiekem denk ik dat dat voor veel te veel vrouwen geldt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. We voelen misschien niet de behoefte om op de barricaden te staan - thank god - maar we kunnen wel stilletjes revolteren. In een bikini. In een minirokje waarvan je vroeger nooit dacht dat je het na je dertigste nog zou dragen. In een crop top die naar verluidt enkel zou weggelegd zijn voor voornoemde pubermiddels. Of in een strakke legging met glitterende eenhoorns en kleurrijke regenbogen. (Très subtiel en puur hypothetisch, ahum). Dat onze kinderen maar weten dat dun en dik relatief zijn, en dat er evenveel lijven als mensen bestaan. 

Een goed begin start bij jezelf

Wie mij deze zomer zoekt op het strand: ik zal een bikini aan hebben. En waarschijnlijk heb ik 's ochtends toch nog dik tien minuten voor de spiegel gestaan. Mijn buik ingehouden, mijn broekje verschuivend tot het die verdomde love handles een béétje bedekt en trekkend aan de bandjes van mijn bovenstuk om te zien waar het in een ver verleden zou gezeten hebben.  Maar van op mijn handdoek zal ik me nadien geen zorgen meer maken over hoe ik eruit zie, maar genieten van mijn twee meisjes. O ja, en een ongecontroleerd spurtje - in bikini! - richting zee inzetten als onze jongste wildebras besluit dat het tijd is voor een duik, dat ook.