De supermarkt, beter bekend als, de plek waar je zo snel mogelijk weer buiten wil lopen, liefst met alle producten van je zorgvuldig voorbereid winkellijstje. Dat het meepakken van je kroost een serieuze overlevingstocht is, gaat slashparent Liesje niet ontkennen, 'been there, done that'. Maar toch wil ze het graag over iets anders hebben want haar koters zijn de ik-ga-op-de-grond-liggen-tot-ik-een-snoepje-krijg-fase gelukkig al voorbij. Liesje wil het vooral hebben over het gedrag van haar medesupermarktgangers. 

LIESJE

Bommazaterdag

Naar de supermarkt gaan staat hier niet bovenaan het lijstje van favoriete bezigheden, toch moet het een paar keer in de week gebeuren. Respect voor zij die deze klus gedaan krijgen op één keer in de week of zelfs één keer per maand. Dat lukt ons niet. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn man vaak gaat op momenten dat wij naar school zijn (ik noem dat werken, maar dat is dus ook op een school).

Toch gebeurt het, jammer genoeg nog iets te vaak, dat ik in het weekend naar de winkel moet. En wie loopt daar dan ook altijd, elk weekend? De bomma, moeke, vava en opa met al hun vrienden en soms zelfs vrienden van vrienden. Ik verdenk de ouderlingenbond van het inlassen van supermarkt-tripjes. En ik heb er helemaal niets tegen hoor, ik zou niets zijn zonder ze. Maar serieus, je bent op pensioen. Wat zoek je op een zaterdag in een supermarkt? Als het voor de gratis hapjes is, ga ik toch eens een klapke doen met de CEO van je weet wel welke supermarkt. Volgens mij kunnen die hapjes ook gewoon aan huis geleverd worden!

De Dwarszetter

Als je dan langs alle gezellig keuvelende grijsaards gepasseerd bent, is het tijd om je beste slalomskills boven te halen. Je moet namelijk nog langs de dwarszetters passeren. We kennen ze allemaal, het soort dat hun kar niet netjes parkeert op een plekje waar het niet in de weg staat.

Nee, dwarszetters hebben daar volgens mij zelfs een bijscholing voor gevolgd: "Hoe zet ik mijn kar het meest dwars van allemaal?". De beste dwarszetters zijn diegenen die net wanneer jij komt aangereden (nadat je eindelijk bedacht hebt hoe je best kan passeren zonder er tegen te rijden), zelf beginnen wandelen mét hun kar! 

De kassahijger

Als je dan eindelijk bij de kassa bent aangekomen, en je flink aan het aanschuiven bent om je koopwaar op de lopende band te zetten, verschijnt hij ineens. De kassahijger... Het type dat veel te dicht komt staan, in je personal space (want dat heeft een naam tegenwoordig). En als hij eindelijk dicht genoeg staat, ademt hij, in je nek! Je kan nergens heen dus moet het gewoon ondergaan. Soms nog wel een leuk spelletje, raden wat die persoon de dag ervoor gegeten heeft. Maar over het algemeen wil ik dat liever niet weten!

Over die kassa wil ik het graag kort nog even hebben. Want we weten allemaal, je staat altijd in de foute rij. De rij met de stagiaire. De rij met de verantwoordelijke die constant vanalles moet omroepen of extra volk nodig heeft aan kassa 4. De rij waar iemand voor je staat die plots iets vergeten is. De rij waar de gezellige grijsaard, van daarnet een beetje dronken van de wijnproevertjes, haar portemonnee niet kan vinden. Kortom, a-l-t-i-j-d de verkeerde rij! Elke rij gaat sneller dan die van jou, de twijfel slaat toe om van rij te wisselen,... maar doe het niet! Want daar staat Murphy aan te schuiven.

Mindful op een ander

In de les Pilates lukt het me bijna de volle 5 minuten om aan niets te denken. Maar winkelen met volle aandacht, in het moment leven en dankbaar zijn voor de dingen des levens terwijl je rustig in- en uitademt? Het lukt me niet in de supermarkt. Ik heb me wel voorgenomen, dat ik ooit, als ik veel tijd heb, eens heel mindful door de supermarkt ga fladderen, mijn kar het dwarst van allemaal ga zetten en lichtjes dronken met een buik vol hapjes ga staan hijgen aan de kassa!

96mc090WdqFJa68zdRYCwbH7mqMTmoYwU8hdjgfj.jpeg