't Is hoog tijd om die groene vingers boven te halen en in de tuin te ploeteren, als je dat nog niet deed. Doe net zoals Maison Slash-er Anneke mee met onze #moestuingroentjes en start een moestuin, samen met je kind. Wedden dat zelfs die dat-lust-ik-niet-kinders zonder zeuren hun zelfgekweekte groentjes zullen op eten? Hier een top 10 van gewassen die én gemakkelijk én lekker zijn. De meeste hebben een kort groeiseizoen, zo kan je koter, als alles goed gaat, zijn of haar werk snel bewonderen en wordt dat geduld niet te hard op de proef gesteld.  

Wathebjenodig? 

  • Plaats voor een moestuintje
  • Potgrond
  • Zaadjes
  • Handen die vuil mogen worden

Watkanjeplanten?

Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn mooi en ze groeien snel, perfect dus voor kinders die zo snel mogelijk resultaat willen zien in hun kleine moestuin. Kies voor ‘zoetwaren’ zonnebloemen, dat is het type dat wordt gekweekt voor voedsel. Zo kan je de zaden in de zomer gebruiken als gezond tussendoortje. Plant er wel niet te veel, want ze worden in een maand zo’n twee meter hoog en er is nog plaats nodig voor al die andere dingen!

Aardappelen

Een beetje saaier, maar iets wat bijna niet kan mislukken: patatjes. Wil je een groeivoorsprong van zo’n twee weken? Even voorkiemen dan! Leg de aardappelen enkele dagen op een droge en lichtrijke plaats en na een tijdje zullen er kiemen vormen. Als je ze gaat planten moet je de aardappelen met de kiemen naar boven leggen en zo’n 30 centimeter tussen laten. Gekookte aardappelen of puree een beetje beu? De origineelste receptjes vind je hier!

Radijsjes

Zin in een lekker knapperig pittig radijsje? Ze ontkiemen in 3 tot 10 dagen, dus in slechts 30 dagen kan je al smikkelen van deze kleine roze groente. Begin wel niet te laat met het zaaien, want ze smaken minder lekker als ze bij hoge temperaturen groeien. 

Aardbeien

Heerlijke rode zoete aardbeitjes in de tuin? Daar zegt geen enkel kind nee tegen. En die smaken sowieso nog honderd keer beter als je ze zelf plant. Er bestaan ook een heleboel grappige aardbeienrassen. Probeer eens Pineberry: witte aardbeien met ananassmaak, of Framberry: een aardbei die eruit ziet als een framboos, say what?! Bescherm ze ook met wat netten of zet een zelfgemaakte vogelverschrikker in de buurt, want ook vogels zeggen geen nee tegen dit lekkers.  

Sla

De meeste kinderen zijn niet zo’n fan van sla, maar misschien geven ze het op deze manier wel een kans. Houd de grond, vooral de eerste twee weken, goed vochtig en voorzie ook een beetje schaduw. Rucola en snijsla kun je al een maand na het zaaien oogsten. Snij ze net boven het groeipunt af, zo kunnen ze opnieuw groeien. 

Wortels

Goed voor de ogen en ook goed om het geduld van je kind te testen, want wortels hebben een iets langer groeiseizoen dan de andere groenten in dit lijstje. Check zeker of je grond vrij is van stenen, want de wortels moeten gemakkelijk naar beneden kunnen groeien. Kies misschien ook voor een kleine soort, zo is het gemakkelijk te eten als gezonde snack tussendoor. 

Kerstomaatjes


Mmmm, wie lust dat nu niet? Plant ze in de volle zon en voeg veel compost toe. Als de plant begint te groeien, kan je hem best een beetje vastbinden aan stokjes, want het is niet de meest stevige plant, een extra uitdaging voor je koter dus! Na 50 tot 75 dagen kan je de snoeptomaatjes van de plant plukken. In de winter moet je ze ook niet missen, want ook binnen groeit de plant perfect!

Munt

Tijd voor wat kruiden. Munt is heel gemakkelijk om te kweken en is ideaal om die vervelende muggen in de zomer af te schrikken. Bovendien, een (alcoholvrije) mojito met munt uit de tuin klinkt niet slecht, toch?  In je moestuin graaf je ze best met pot en al in, want munt heeft de neiging om via ondergrondse uitlopers sterk te woekeren, en wordt de groei van andere planten belemmerd. 

Pompoen

Maak plaats, maak plaats, maak plaats, want deze mag alles behalve ontbreken in de moestuin van je kind. Ideaal om te kweken op het einde van de zomer, zo kan je kind tijdens Halloween stoefen met zijn zelf geoogste uitgeholde pompoen voor de deur. Wanneer de pompoen klaar is? Dat weet je wanneer je op de vruchtstengel strepen tevoorschijn ziet komen.

Tropaeolum

Nog een bloemetje tussen al dat lekkers, zo ziet het er ook nog eens fleurig uit ook. Na 50 dagen staan er oranje, gele en rode bloemen te pronken. Daarbij zijn ze ook nog eens bestendig tegen ongedierte, twee vliegen in één klap. Maak je in de zomer een frisse salade? Aha perfect, de bloemen zijn eetbaar en geven een mooie touche!

Nog een paar tips!

Download de MM-app als hulpmiddeltje. Hiermee leren ze stap voor stap hoe je bepaalde groentes moet zaaien, verzorgen en oogsten. Vergeet ook geen bordjes te maken, zodat je niet vergeet wat je waar hebt gezaaid.