Weet je waar wij allemaal keihard nood aan hebben? Aan een hoger fuckit budget, een extra troevenkaart met een supplementair aantal fuckits die je mag inroepen. Vergeet de bucket list, maak snel je fuckit list. Slashparent Dora is helemaal mee met het concept en past intussen gretig toe. 

DORA

Heb jij jezelf eind december wel eens betrapt op het mentaal oplijsten van een stel goede voornemens? Ben je wel eens verder gegaan dan dat, en een prachtige bucketlist opgesteld? Inclusief bungee-jumpen, een rondreis door Azië, een felgroen kapsel en zwemmen met dolfijnen? Goed zo, echt heel flink. Je gaat ze vast allemaal waarmaken, want je kan al je dromen waarmaken, als je ze maar hard genoeg droomt en als je genoeg inspirational quotes liket op Instagram. En ook als je zo’n doodleschriftje hebt waar je je dromen mooi in opschrijft met veel krulletjes.

Maar om al die zaken te kunnen waarmaken, ga je energie nodig hebben. Goed gekanaliseerde energie, want niemand heeft daar veel van over. We hebben het namelijk allemaal druk druk druk!

Hoeveel fuckbudget heb jij?

Dus hier is ons* voorstel, we vertrekken allemaal elke dag de wereld in met een fuckbudget. Afhankelijk van hoe je je voelt, heb je er soms meer, soms wat minder. Op een topdagje heb je 100 fuckbudget. Ben je wat ziekjes, dan heb je 30 fuckbudget. Heeft je lief je bedrogen? - 200 fuckbudget. Zijn alle mensen bijzonder irritant deze week: 40 fuckbudget.

Goed, je hebt bvb 100 fuckbudget (laten we positief blijven). Dan is de belangrijkste vraag: wat ga je ermee aanvangen? Heb je fucks te geven aan samen met je kinderen huiswerk maken? Zeer zeker, daar gaan 10 fucks naartoe. Temptation Island is net begonnen? Oh jajajaja, daar geven we veel fucks om! Calorieën tellen van je lunch? Mèh, net genoeg fucks om te beslissen om geen vettig broodje te kopen. Bijleggen voor een verjaardagscadeau voor die collega van die andere dienst die je werkelijk nog nooit gezien hebt? Hoeveel fucks heb je over om daaraan te geven? Nul. Dat is hoeveel?

Geef enkel een fuck om wat écht belangrijk is

Het fuckbudget dwingt je om prioriteiten te stellen en enkel nog fucks te geven om wat echt belangrijk is (zoals kinderen en Temptation Island, bijvoorbeeld). Maar omdat prioriteiten stellen niet altijd makkelijk is, stellen we alvast deze prachtige fuckitlist voor. Zaken waar je helemaal geen fucks meer om hoeft te geven, die eigenlijk geen plek moeten hebben in je fuckbudget.

1. TOLSTOJ LEZEN (OF DE KNACK)

Nee, je hoeft niet van alles op de hoogte te zijn. Als ze op café praten over ‘rank tradings’ of te pas en te onpas het woord ‘geconsolideerd’ gebruiken, mag je naar de bar om iets te bestellen (doe maar iets straf) of je Instagram checken of het onderwerp spontaan veranderen naar iets relevanter (zoals wie het met wie doet in dat ene programma daar).

2. 8 uur per dag iets doen tegen je goesting

Er zijn daar nooit genoeg fucks voor. Nooit.

3. Verjaren

Ok, je kan technisch gezien niet stoppen met verjaren. En ik begrijp dat elke reden om te feesten een goeie reden is. Maar vanaf nu gaan we allemaal stoppen met ons druk maken in mensen die onze verjaardag “vergeten” zijn. Want mensen vergeten dat eigenlijk niet, mensen vinden dat niet belangrijk. Let op, mensen vinden jou wel belangrijk, maar niet het feit dat je verjaart. De reden is zeer eenvoudig: je hebt daar werkelijk niets voor gedaan. Je hebt dat niet verdiend. Tenzij je gigantisch ziek bent (geweest), waardoor ineens mijn aantal fucks voor jouw verjaardag astronomisch hoog zouden worden. Maar anders moest je daar niets voor doen, gewoon blijven leven. En dan kan ik net zo goed de volgende keer dat ik je zie zeggen: ik ben zo blij dat ik je zie. Misschien is dat gewoon net iets oprechter en net een paar meer fucks waard.

4. Shoppen voor de kinderen

Hoe vaak ben je al gaan shoppen, gewoon zomaar of omdat je een broek nodig had, en kwam je thuis met 10 dingen voor je kinderen en geen broek? Fuck it, serieus. Ga die broek halen, gun jezelf ook eens iets!

5. Je USB-stick “niet veilig verwijderen”

’t Kan echt geen kwaad, verspil er geen fucks aan.

6. “Druk druk druk” als excuus gebruiken

Mensen die niet tussen de regels kunnen lezen, denken dan dat het later wel past. Let’s face it, je geeft er geen fucks om en je wil helemaal niet later of ooit afspreken als het minder druk wordt. Bovendien wordt het op de duur zo betekenisloos dat je het niet meer kan inzetten wanneer het ècht druk is. Zeg dus gewoon: ik heb daar even geen energie voor. Omarm de vreemde stilte die dan ontstaat en laat het los.

7. Je haar drogen met een haardroger

Alleen je kapper maakt het verschil met een haardroger. Tenzij je thuis tijd hebt voor een volledige brushing, maakt dat haardrogerdrogen geen enkel verschil.

8. Dingen zelf maken

Elk zijn hobby en by all means, als jij peis en vree vindt achter een naaimachine: ga los en stik het vast. Zolang je het niet doet omdat het beter zou zijn, omdat het moet of omdat het beter overkomt. Je hoeft geen donderdagavond op te offeren voor de wafelbak op school als je liever andere dingen zou doen (zoals naar Temptation Island kijken). Een mooi kleedje kopen, is even goed als er eentje zelf maken. Ja, het is prima om cupcakes te kopen en die dan te versieren. Echt waar.

9. KERSTKAARTJES STUREN

Als iedereen naar iedereen kerstkaartjes stuurt, wat gebeurt er dan? Dan krijgt iedereen tegelijkertijd de beste wensen van iedereen en ligt je kast in de gang vol kaartjes en ook aan dat lintje in de woonkamer. En enkele weken later belanden die dan allemaal in de papiermand. Het is vermoeiend, vaak onpersoonlijk, kostelijk en eerlijk gezegd, nobody cares. Ik heb je gezinsfoto’s al allemaal op Facebook gezien en leuk gevonden. En ik wens iedereen kroketten, crème brulées en lekkere wijn toe!

10. Elk lijstje per se willen vervolledigen met een tiende item

*Het concept van een fuckbudget hebben we niet zelf bedacht. Alle credits hiervoor gaan naar Sarah Knight en deze Ted Talk  die Slashparent Dora haar leven veranderde.