Het leven gaat door, ook al lijkt het soms stil te staan. Want zelfs in tijden van quarantaine, social distancing en preteaching zijn er kinderen jarig. En eerlijk? Voor de negenjarige van slashparent Liesbeth is een verjaardag een event. Iets om al weken op voorhand naar toe te leven, corona of geen corona. Maar wat dan als je niets kan plannen? Als heel dat verjaardagsfeest met een lijstje van 22 (!) kinders die ze wilde uitnodigen al weken op voorhand in duigen valt? Dan geeft dat best wat stress. Maar ziehier, onze beste coronahacks zodat ook jouw kind op 't einde van de dag zegt: "Ik wil dat eigenlijk nog wel eens doen: verjaren in quarantaine." No way, my dear!  

Ze vond het dus fijn, die jarige van ons. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook wel van genoten heb. Een dochter die negen wordt, 't is schoon om te zien. En ondanks het feit dat we de hele dag braaf 'in ons kot' zijn gebleven, was het toch een mooie dag met veel lieve wensen van warme mensen. Als jij binnenkort ook een jarige mag vieren, helpen deze tips je misschien om er bij jullie ook een leuke dag van te maken.  

Eten wat de pot schaft 

Uiteraard mag de jarige kiezen wat er op het menu staat. Dat is tenslotte één van de enige dingen die we nog kunnen kiezen, niet waar? Laat daarbij alle mogelijke bedenkingen en theorie over ideale combinaties los. Ja, je kan perfect 's morgens ontbijten met een eitje en gerookte zalm, 's middags koude pastasalade eten én 's avonds gehaktbrood met krieken. Bij een negenjarige lopen de seizoenen wat door elkaar, 't is verfrissend om gewoon mee te doen. 

Brievenbus-bezoek 

Wij kregen veel bezoekers op de stoep. Zalig! Vriendinnetjes die langs kwamen fietsen met de leukste zelfgemaakte pakjes, luid gezang op onze stoep, krijttekeningen om voorbijgangers duidelijk te maken dat er iemand jarig was. Ze vond het helemaal geweldig. Gouden tip: bak de dag voordien een stapel cupcakes. Dat bakken is een leuke bezigheid en 't is fijn om zo'n cupcake (veilig!) uit te delen aan je brievenbus-bezoekers. De ervaring hier: je hoeft het niet te plannen. Mensen zijn zo getraind qua 'social distancing' tegenwoordig dat de ene bezoeker vertrekt als de volgende aankomt. En ook: oma's vallen niet te plannen. Die zijn er gewoon om 9u! 

Urenlang cadeauplezier 

Geweldige voltreffer hier: een mand vol cadeautjes waarvan ze er elke uur ééntje mocht openmaken. Zalig om haar de hele dag nieuwsgierig te houden. En uiteraard steek je er één fopcadeau tussen voor een klein beetje extra stress. Als het brievenbus-bezoek nog cadeautjes meebracht, gingen die zoveel als mogelijk mee in de mand. En uiteraard hoeven dat helemaal geen grote cadeautjes te zijn: het grootste plezier is elk uur iets uitpakken. Wij hebben gescoord met de lokale winkel voor kinderkleding hier, dankzij hun leuk assortiment kleine hebbedingen. #kooplokaal 

9urNQDoLgT8iwDFVOBy3pIDpFoK68GqL549tua2j.png 

Taart! 

Uiteraard was er taart. En bliezen we kaarsjes. We gingen ook een klein stukje brengen aan onze lieve buren. Vond ze leuk, het idee dat we ieder in ons eigen huis toch een stukje taart aan 't eten waren om de jarige te vieren. 

Best wishes 

Dat ze dat wel gewoon zijn die negenjarigen van tegenwoordig: virtuele wensen. Ze kreeg de leukste gifs, de schoonste liedjes, toffe filmpjes, plezante telefoontjes en een uurtje skype. En een digitaal kaartje van de juf. Dat blijft niet helemaal hetzelfde als echte knuffels van de vriendinnen uiteraard, maar toch. Het maakte haar blij. 

Onder een dekentje 

Wij sloten onze dag af met een familiemomentje onder een dekentje voor televisie. En ook dat mocht ze uiteraard kiezen. Gelukkig is kampioen zijn plezant! 

Dus ja, 't was een leuke dag. En uiteraard plannen we nog een feestje voor de vriendjes in betere tijden. Maar een verjaardag in quarantaine hoeft helemaal geen drama te zijn, integendeel. Nog een voordeel? We hadden meer tijd dan anders om de verjaardagsvragen van Het Grote Verjaardagenboek in te vullen. Want ook aan een verjaardag in coronatijd wil je herinneringen bewaren, toch? 

sfaT7mwOikDfjh48CmAfe1ESqxIGcHpuXfKbwIbO.png