Corona
gooide voor velen onder ons roet in het eten... enfin de vakantieplannen. Deze
zomer geen verre reizen, geen buitenlandse zon zee strand, maar dat houdt deze
gezinnen niet tegen om het beste te maken van de vakantie. De gezinnen in deze
reeks zeggen 'foert, normale vakantie' en pakken het anders aan.
Inspiratie voor de zomervakantie of ne keer proberen volgend jaar? Hell yeah! Deze week vertelt slashparent Ann-Sofie over haar zotte plan om van West-Vlaanderen naar Limburg te fietsen met het hele gezin!

Fietsen naar oma Limburg

Ann-Sofie en haar gezin gingen normaal naar het noorden van ItaliĆ«. Toen corona daar uitbrak, werd al snel duidelijk dat deze reis geen goed idee meer was. Jongste dochter Marthe (4) heeft namelijk een immuniteitsstoornis en is daardoor vaak ziek. Thuisblijven dan maar? Of niet? "De vakantie naar Noord-ItaliĆ« zou de eerste verre vakantie met de kinderen geweest zijn. Dat ging een lange autorit worden en daar zijn de meisjes al geen fan van. Wij gebruiken heel vaak de fiets, ook om naar het werk te gaan. Dus als de meisjes meer dan twee uur in de auto moeten zitten, is dat om naar oma Limburg te gaan. Wij wonen in Zedelgem, West-Vlaanderen en mijn man is afkomstig uit Tongeren, Limburg. En dat ritje gaat altijd gepaard ruzie en veel 'zijn we er bijnaaaa?', 'hoe ver is het nog?' en 'hoelang moet ik blijven stilzitten?'. Een heel gedoe."

Door de lockdown hadden de meisjes hun oma in Limburg al maanden niet meer gezien, en dat vonden ze erg jammer. "Marthe kreeg al snel advies om thuis te blijven omdat ze bij de risicogroep zit. En hoewel Norah wel naar school mocht, kreeg ook zij het advies om thuis te blijven om geen risico's te nemen voor haar zus. Daar was Norah (6) erg droevig over, omdat haar vriendjes wel naar school mochten. Toen de maatregelen stilaan versoepeld werden, hebben we ook aan de meisjes laten weten dat ze binnenkort oma weer mochten zien. Het weekend dat je je bubbel mocht vergroten waren mijn man en ik aan het praten over een fietstochtje en Norah had het verkeerd begrepen en dacht dat we plannen aan het maken waren om te fietsen naar oma Limburg. 'Leuk! Met de fiets naar oma Limburg, dan moet ik niet zo lang in de auto zitten!' We moesten erom lachen, maar eigenlijk was dat nog niet zo'n slecht idee. Dat was het begin van onze zotte vakantieplannen. Een fietsvakantie met de meisjes, van West-Vlaanderen tot Limburg."

When in doubt, pedal it out

Het gezin heeft nog nooit eerder gekampeerd of een fietsvakantie gedaan, maar toch zijn ze vastberaden om een tocht van meer dan 500 km af te leggen. "We proberen alvast te oefenen door naar omringende dorpen te fietsen. De kindjes zitten dan naast elkaar in de bakfiets. We testen verschillende afstanden uit om toch al eens te kijken of het haalbaar is en of de meisjes het zien zitten. Maar het is echt puzzelen om alle essentials die we nodig hebben voor het kamperen, zoals een eetset, tent en zaklampen, mee te kunnen nemen. En er blijven dingen bijkomen op het lijstje. Het mag natuurlijk ook niet te veel of te zwaar worden. Stap voor stap proberen we alles bijeen te krijgen. We reserveren ook plaatsen op campings onderweg en zo komt de reis steeds dichterbij."
Eerste oefentripje met de bakfiets naar Nieuwpoort 

Het plannen vergt veel tijd, maar Ann-Sofie is vastberaden. "Ik moet ook eerlijk zeggen dat mensen op campings heel behulpzaam zijn. Ze zijn erg verwelkomend, begripvol en flexibel. We ontdekken ook ons eigen landje, want er zijn verschillende stops tijdens de fietstocht. Onze aardrijkskunde kennis wordt niet alleen op de proef gesteld, maar ook verruimd. Op trajecten die je normaal met de auto op de snelweg aandoet, ontdek je plots heel andere landschappen. We gaan echt onze tijd nemen, vaak stoppen en de kinderen leuke dingen tonen onderweg."

Nu of nooit

Om het meeste uit dit avontuur te halen, is het gezin van plan om op de heenweg een bepaalde route te volgen en op de terugweg weer een andere. "We hebben verschillende routes en plannen voorbereid. Op de terugweg weten we ook al iets beter wat lukt en wat niet, door de opgedane ervaring op de heenweg. De fietstochtjes die we al gedaan hebben om te oefenen gaan de kindjes ook veel beter af. Al duurt het langer dan met de auto, toch hebben zij de indruk dat het net korter is. Toen we naar Nieuwpoort reden, zagen ze bijvoorbeeld een konijntje, een vinkenzetting en een grote boot en dat vonden ze superleuk. In hun perceptie was die vier uur in de bakfiets veel korter dan de autoritten."
Marthe en papa Dave testen de tent uit

Heel veel mensen raden het zotte plan af. Wat met slecht weer, wat als het toch te zwaar is of als je fiets plat is? Maar vooral, wat als Marthe ziek zou worden? "Als ouder van een ziek kind, maak je je daar uiteraard zorgen over, maar we blijven in ons eigen land. Haar vaste arts is op ons verste punt op twee uur rijden met de auto en mijn zus staat meteen paraat om ons te komen halen, mocht er iets misgaan. Het is spannend, maar we hebben ook veel goesting om het gewoon te proberen. Het wordt een grote uitdaging en ontdekking. Maar het is nu of nooit. Dus we doen het nu."