Had jij ook gelukkige koters en een een weekje rust in huis nu die jeugdkampen mochten doorgaan? En zijn ze ondertussen thuis en raken ze maar niet afgekickt van een week zweterige laarzen en duffige tenten. Of ben je gewoon zelf kei jaloers dat jij geen spannende kampverhalen te vertellen hebt? Dan boots je toch gewoon een kamp na in je eigen tuin! Hoe je dat doet? Wij geven je 8 tips!

Op kamp gaan met de jeugdbeweging is plezier alom. De leiding is daar chill en bijna alles mag en kan. Maar jij kan als ouders ongetwijfeld ook wel een paar dagen die chille - ja doe maar eens gek - mama of papa zijn! De lengte van zo'n 'thuiskamp' kan je helemaal zelf bepalen en van heimee is er geen sprake!

Slaap in een tent 

Zet de tent buiten, haal de slaapzakken en matjes vanonder het stof en zwier die er mee in. Zoek ook nog even een 'pillamp' voor 's nachts en klaar is Kees! Geen tent in huis? Dan kan je ook gewoon een kamp maken met allerlei dekens en kussens, wel even het weerbericht checken dan!

Gezellig samen eten  

Samen eten is één van de gezelligste momenten op kamp, maar voor je begint met alles naar binnen te schranzen, zijn er nog wat tradities die je niet mag vergeten. Koos je scouts? Dan roep je voor je begint zo luid als je kan: "Bikke bikke bik, hap hap hap (2x) biiiiiik, haaaaaap, eerst de soep en dan de pap en dan de pure chocolat, koken is gedaan? Val aan!" Of anders kan je, zoals bij de chiro, kiezen voor een liedje. En wordt het spagehtti? Dan eet je dat zonder handen, duh!

Wassen in de beek

Een douche is meestal niet te bespeuren op het kampterrein, dus stinken doen die kinderen er daar op los! Hebben jullie ergens een beekje in de buurt? Grijp die ecologisch afbreekbare shampoo en ontdek hoe het is om je te wassen in een ijskoude beek. En anders vul je een teiltje met water, maar de douche in? No way, niet op kamp!

Ga op dagtocht

Smeer die beentjes in en zet de bottinen klaar, want het is dagtochttijd! Kies een leuke activiteit ongeveer 20 km van je huis en stap er met de kinderen naartoe. Kies voor een weg met leuke paadjes, speeltuinen en natuur. Heb je pubers in huis die wel wat meer kilometers in hun mars hebben? Ga dan voor een tweedaagse en overnacht ergens onderweg! 

Maak een kampvuur

Vuurschaal in huis? Dan is het tijd om hout te sprokkelen in het bos en 's avonds te genieten van worstjes, croques en/of marshmallows op een stokje aan het kampvuur!

Verzin een totem voor elkaar

Als scout krijg je een totem. Je krijgt de naam van een dier dat over dezelfde eigenschappen als jou bezit. Ga rond het kampuur zitten en bespreek samen met je kroost iedereen zijn goede en slechte eigenschappen. Gooi die erna online in de totemzoeker en tadaa, daar heb je je totem! Gemakkelijk wel, want bij de scouts moet je daar vaak enorm vieze en gekke toeren voor uithalen. 

Hoe vettiger hoe prettiger

Dit is hét hoogtepunt op kamp voor vele kinderen. Ga op zoek naar een zeil en besmeur het met bruine zeep en water. Laat je kids erop glijden en ravotten! Voor de echte fans van 'hoe vettiger, hoe prettiger': scheerschuim, verf en bloem zijn ook ideaal!

Ouders vs kinderen 

In de jeugdbeweging heet dit spel 'de leiding versus de leden', dat verdraaien we nu even naar 'de ouders versus de kinderen'. Verzin zelf een heleboel opdrachten die je kinderen tegen jullie spelen. Wie de opdracht wint, krijgt een punt. Hebben de kinderen op het einde van het spel de meeste punten verzameld? Dan wordt er bijvoorbeeld een snoeptaart gemaakt! Zijn het de ouders die de meeste punten achter hun naam hebben staan? Tijd voor een massage van de kinders!