Hebben jullie een vakantie gepland in eigen land of gaat de familievakantie toch naar iets verdere oorden? Hoe het ook zij, met een peuter of kleuter in de auto kan de gezelligheid in om het even welke autorit erg plots omslaan in een 'zeurserenade', in wild tegen de zetels schoppen of ruzie op de achterbank. Het liefst verloopt dus ook die autoreis vlotjes en volgens planning. Elke volwassene hoopt vurig op niet te veel toiletstops of braakincidenten. Ook migraine-triggerend gekir of zeurende stemmetjes willen we met man en macht vermijden. Gewoon een rustige, blijgezinde, vlotte rit… alsjeblieft! Oedoededatdan? Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers geeft wat gouden tips!

Zijn we er bijnaaaaa?


via GIPHY

Door de ogen van een peuter of kleuter staat diezelfde autoreis gelijk aan stilzitten, lang wachten en te weinig uitdaging. Onze kleinste gezinsleden hebben een grote bewegingsdrang en in een autostoel zitten, is eenvoudigweg saai en te vermijden. Leuk spelen en veel fun, dàt staat op hun prioriteitenlijst. 

Na tweemaal wachten voor een rood licht en bij het uitrijden van jouw stad of dorp kan dé vraag al door de auto klinken: ‘Zijn we er bijnaaaa?’ Een peuter en kleuter hebben nog erg weinig tijdsbesef. Hoelang het duurt om naar zee te rijden en hoeveel langer moet je reizen om in Zuid-Frankrijk aan te komen? Ze hebben er geen benul van. Hun vraag is helaas heel gemeend en oprecht. 

Een voorbereide ouder is goud waard

Voorspelbaarheid, basisbehoeften, beweging en entertainment! De vier checks die dit plan van aanpak realistisch en doeltreffend maken. Want wanneer we rekening houden met deze vier factoren, houden we rekening met datgene wat sowieso voor elke peuter of kleuter moeilijk is. Met deze tips en tricks worden we eerder teamplayer dan een commandant. En eerlijk, die rol helpt ons evenzeer. Want preventief gezeur en ruzie voorkomen, maakt voor iedereen de reisweg  aangenamer!


1. Promoveer jouw peuter of kleuter tot reisleider en geef zo voorspelbaarheid

via GIPHY

 • Een reislijn in de auto. Maak een lint vast aan de hoofdsteun en bevestig er een heel aantal gekleurde cirkels aan. Een wasknijper wordt nu onze pion die meereist. Elke 100 kilometer mag ons pionnetje een cirkel verder springen. De pion versieren maakt het extra persoonlijk en zorgt voor meer motivatie. De kers op de taart is een kleine verrassing op elke nieuwe tussenstop. Is het dan misschien tijd voor een leuk muziekje? Een kleine snack of een gezamenlijk autospelletje? Behalve de spelfactor, is het vooral een leuke manier om de reis in beeld te brengen. Waar we net zijn in die lange rit, in de helft of nog lang niet, is nu perfect af te lezen! Lijken jouw kindjes eindeloos veel vragen te stellen over het reisverloop? Duid dan aan op welke tussenstop jullie lunchen, welke tussenstop een speeltuin heeft, …

 • Vertel over de eindbestemming of toon een foto. Waar gaat de reis naartoe en wat kunnen we daar allemaal doen?  Gaan jullie naar een vakantiehuis of slapen jullie in een boomhut? Is er een zwembad, een stapelbed of een heel leuk bos? Samen dromen en plannen maken helpt zeker ook bij al dat ongeduld en die nieuwsgierigheid.

2. ‘Hangry’ kinders met een volle blaas zijn te vermijden

via GIPHY

Eten, drinken en de sanitaire stop: drie belangrijke dingen voor zowel kind als ouder. Want hangry kindjes of ongelukjes in de auto zijn voor niemand aangenaam.

Een lange autorit zorgt hoe dan ook voor een heel ongewone dag. Een minimum aan structuur is niet enkel belangrijk voor de gemoedsrust van jouw jonge kindje. Ook voor deze basisbehoeften houden we ons best aan een minimumstructuur. Drie hoofdmaaltijden worden door tussenstops duidelijk. Tussendoortjes kunnen eventueel op de achterbank een kleine honger wat uitstellen.

Neem voor ieder een drinkbus mee. Dat zorgt ervoor dat je altijd water bij de hand hebt. Schat zelf in of jouw zoon of dochter een stop kent bij al die tussendoortjes. Ik moet het niet uitleggen dat een drinkbus ad fundum leegdrinken of het eten van een berg druifjes de kans op pipi-noodgevallen of braakincidenten aanzienlijk verhoogt.

Een witte stift of een aantal stickers kunnen die drinkbus of de snackdoosjes snel een persoonlijke touch geven. Een leuke activiteit en geen discussie meer over wat van wie is.

3. 3, 2, 1…Actie!


via GIPHY

Bewegen, bewegen, bewegen! Lopen, springen, kruipen, klimmen … dat doet een peuter of kleuter elke dag. Maar vandaag, bij de start van die leuke vakantie, wordt plots verwacht dat hetzelfde kindje blijgezind in een stoel gaat zitten, niet voor even, maar voor uren. Die uren staan in het hoofd van jouw peuter of kleuter gelijk aan eindeloos wachten en dus een hoop opgekropte energie.

Probeer activiteiten te voorzien die actief bewegen én passief bewegen inhouden. Of met andere woorden:

 • Zorg voor wat loop-, spring- en klauterplezier tijdens die tussenstops. Zoek eventueel vooraf waar er een leuke speeltuin is of probeer in een saaie tussenstop elke stoeprandje, trapje of boomstam te benutten. Zo hebben die kleintjes zeker ook het idee dat ze een avontuurlijk parcours afleggen. 
 • Zorg daarnaast voor beweging in de auto… vanuit de stoel, met een gordel aan. Niet makkelijk, maar met wat creativiteit niet onmogelijk: een dansje uitvinden met de armen op hun favoriete liedje of een klapspelletje met de reisgezel op de achterbank. Kriebelversjes of uitbeeldliedjes… Het is geen loopwedstrijd, maar gevoelsmatig beweeg je toch meer dan bij het lezen van een boek of kleuren van een prent.

4. Amusement op de achterbank


via GIPHY

Laat jouw peuter of kleuter tijdens deze lange rit kennismaken met verschillende ‘nieuwe’ spelletjes. Spelletjes die prikkelend zijn op verschillende vlakken: bouwplezier, teken- en knutselplezier, gezelschapspelletje, voelen en prutsen, alsof-spel en tijdens deze autorit gebruik je zeker ook auto’s of het thema ‘verkeer’ in het algemeen. 

Voorzie vooraf een aantal speelzakjes, in deze categorieën. Nieuw speelgoed hoef je niet te voorzien daarbij. Het draait immers om het verrassingseffect en de variatie in spel. Mama of papa die een spelletje uit de tas tovert, wakkert zonder twijfel de nieuwsgierigheid en het enthousiasme aan. Wanneer je een aantal speeltjes combineert, die thuis niet vaak samen worden gebruikt, ontstaat er automatisch het gevoel van nieuw speelgoed.

 • Zo kan bijvoorbeeld een barbiepop, samen met wat elastiekjes, een speelgoedschaar, een oude schminkborstel en wat reepjes stof een gloednieuw schoonheidssalon voorstellen. 
 • Een krijtbord, twee auto’s en een duplomannetje vormen een dorp. Eerst mag er ontdekt worden: zelf straten tekenen, door de stad racen of boetes uitschrijven waar nodig. Wanneer het enthousiasme daalt, heb je ook wat opdrachten in petto: Kan je een dorp tekenen met een kerktoren, een rondpunt en een parking voor de auto’s? Kan jouw witte auto snel genoeg de achtervolging inzetten of kan de rode auto ontsnappen? Hoe heten die witte strepen weer waar het mannetje oversteekt? Of zoeken we net zo een rode auto in het echt… wie ziet er als eerste eentje door zijn raam?
 • Maak een prutszakje. Een zakje vol onsamenhangende dingen die nog ergens in het huis rondslingeren, maar die je niet meer gebruikt: een oude telefoon, een rekenmachine, een oude bankkaart met online-banking bakje, een lintmeter of een leeg pillendoosje bijvoorbeeld. Wedden dat jouw peuter of kleuter er zelf een heel spel mee verzint?
 • Maak zelf wat puzzels magnetisch, ter grootte van jouw magnetische krijtbord. Oude puzzels kunnen makkelijk een magneetkleefband op de achterkant krijgen. Kleef je een rij keelstokjes op een prent, dan knip je de prent stokje per stokje en maak je zelf heel snel een goedkope puzzel. Opnieuw een magneetstrip op de achterkant en dit is nu ook autoproof!


Heb je een creatieveling in de auto? Verzamel alle creatieve opdrachten tijdens deze reis in één ringmap. Dat is een leuke herinnering en de auto blijft iets langer rommelvrij.

Is het te moeilijk om in een grote verzamelmap te tekenen? Neem dan een oud DVD-doosje mee. Dat heeft aan de binnenkant twee klemmen voor je tekenpapier. Een stapelpotlood zorgt voor geen gedoe met vallende potloden en zo heb je toch een kleurenpalet bij de hand.

 • Druk grote foto’s van oma, opa, de tante of de buurvrouw af. Kan je ze een gekke hoed geven of een lange baard? Wie krijgt een trui met paarse stippen of een mooie tattoo?
 •  Voorzie een blad met een tabel van drie rijen en drie kolommen. Elke cel van de tabel krijgt een kleur. Wie kan er iets bedenken in die kleur? En kan je dat ook tekenen of zie je het als eerste door het raam?
 • Druk vooraf het gratis sjabloon met postkaarten af op www.kleineboefjes.be. En zet jouw kroost al meteen aan het werk om zelf mooie postkaarten te ontwerpen. Eenmaal op de bestemming aangekomen, kunnen die vrijwel meteen op de bus.  Zo komen ze dit jaar misschien ook aan voor je zelf terug thuis bent!
 • Gebruik tenslotte ook het raam ten volle. Maak met raamstickers een verhaal voor de medepassagiers. Veel badspeeltjes of babyspeelgoed hebben ook een zuignap en dus evenzeer handig voor raamspelletjes.


Karolien Raeymaekers is slashparent van 2 kinderen en is kinderpsychologe in haar eigen praktijk.

Onlangs bracht ze haar boek 'Denk als je peuter/kleuter' uit  waarin ze vanuit haar jarenlange ervaring als gedragstherapeut advies en tips geeft over eten, slapen, zindelijkheid, koppigheid, emoties, bij de dokter gaan, ...

Op haar blog ‘Kleine Boefjes geeft Karolien pasklare inspiratie voor plezante activiteiten met je kind. Maar ook vragen rond opvoeding, typische peuter- of kleuterfratsen, zijn hier welkom.