De vakantie is gestart en we kunnen totnogtoe niet klagen van te weinig zonnetje op ons bolletje. En het woord 'bolletje' brengt ons zowat rechtstreeks bij ijsjes! Wat ons dan weer bij jengelende, oververhitte kinderen brengt die bij elke uitstap het wereldrecord van de 'Magikda?' vraag proberen te verbreken. Slashparent Annelou Van Noort heeft daar de ultieme oplossing voor gevonden: de ijsjesportemonnee.

Het is weer bijna tijd voor vakantiegeld. Alleen van het woord vakantie krijg ik al een dikke glimlach. Vakantie staat voor  voor ontspanning, vrije tijd, moment van rust, familie, vrienden, lekker eten en drinken. Kortom genieten. Vakantie (dat geldt trouwens ook voor weekenden…) vieren als slashparents is alleen wel echt anders geworden dan toen wij nog geen kinderen hadden.

Invulling van de vakantie

Vakantie betekende voor mij rondreizen maar ook rustig opstarten en lekker veel boeken lezen. Vanaf het moment dat de kinderen er waren veranderde dit in ontbijten om 8u (compleet aangekleed), zorgen voor een locatie met zwembad en de boeken maakten plaats voor een tijdschrift. Enne… het middagslaapje van de kinderen werd ook een middagslaapje voor mezelf. Herkenbaar?

Mag ik een ijsje?

Misschien is dit dan ook wel herkenbaar. Dat je net lekker zit met een kopje thee en je tijdschrift en dat je kind komt vragen om geld voor een ijsje. Of dat je eindelijk op de luchtmatras ligt (gaat ook minder snel en charmant met de jaren…) en dat ze om geld vragen voor een o zo geweldig kralen armbandje. Wat doe je dan? Los even van de onderbreking van je ‘eigen vakantie momentje’. Hoeveel geld geef je aan je kind tijdens de vakantie voor de leuke tussendoor dingetjes?

Vakantiegeld voor je kind

Daarom een tip! Geef ook je kind vakantiegeld. Geef ze aan het begin van de vakantie een bedrag voor deze leuke tussendoor dingetjes. Spreek af waar het voor bedoeld is (ijsjes, cadeautjes, souvenirtjes en/of doe activiteiten) en laat ze zelf de beslissing nemen waar ze het aan uitgeven. 1x een duur ijsje of 4x een goedkoper ijsje (o,ja misschien ook meenemen in de afspraken hoeveel ijsjes per dag…). Alleen ‘n cadeautje voor de BFF of cadeautjes voor de hele klas? De keuze is aan je kind. Maar één regel is heilig: op = ook echt op.

IJsjesportemonnee

Is jouw kind nog te jong voor alle beslissingen? Zorg dan voor een apart portemonneetje met munten waar ijsjes mee gekocht kunnen worden. Voor jonge kinderen super leuk om zelf een ijsje te gaan halen en ze maken onbewust meteen de eerste stappen in omgaan met geld.

Fijne vakantie en vooral geniet van elkaar!


Wil je nog meer tips over geld en kinderen? Kijk dan zeker eens hier op de site van Annelou! Ze is een echte experte als het op zakgeld aankomt.