Corona gooide voor velen onder ons roet in het eten... enfin
de vakantieplannen. Deze zomer geen verre reizen, geen buitenlandse zon zee
strand, maar dat houdt deze gezinnen niet tegen om het beste te maken van de
vakantie. De gezinnen in deze reeks zeggen 'foert, normale vakantie' en pakken het anders aan. Inspiratie voor de zomervakantie of ne keer
proberen volgend jaar? Hell yeah! Slashparent Ivo Popov zag zijn jaarlijkse vakantie naar de bergen van Chamonix door de coronacrisis in het water vallen. Samen met zijn dochter beklimt hij dan maar bergen...in hun appartement. 

Ivo (43) uit Brussel is papa van dochter Lilia (5) en fotograaf van beroep. Ivo is afkomstig van Bulgarije en ging als kind zelf regelmatig naar de bergen. Elk jaar gaat het gezin dan ook op mountain-vakantie en ook dochterlief is fan van bergen! De lockdown maakte het gemis van het bergenlandschap en de honger om te klimmen enkel groter. En toen dacht Ivo: waarom wachten tot we weer naar het buitenland mogen als ik mijn reis door de bergen hier kan beginnen... bij mij thuis? En zo start een dagenlang avontuur, met torenhoge bergtoppen, spectaculaire landschappen en veel klimplezier, je weet wel, gewoon vanuit de woonkamer.

Ain't No Mountain High Enough

"Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om hier een meerdaags avontuur van te maken. Ik wilde gewoon een leuke foto maken voor mijn familie en vrienden op Facebook om hen te laten zien hoe hard ik de bergen miste. En ik dacht, laat ik er meteen iets grappigs van maken, iets dat herkenbaar is voor de mensen, nu we allemaal vast zaten thuis en het misschien niet meer zagen zitten. Al die onzekerheid en angst en ook veel gemis, daar wilde ik iets positief van maken. Voor de foto raapte ik al mijn klim-gear en kampeerspullen bijeen en deed ik met mijn dochtertje alsof we echt in de bergen zaten. Toen ik de foto postte kreeg ik zo veel leuke reacties en berichten en zo is het idee voor de reeks The mountains are calling ontstaan."

Ivo wilde mensen inspireren en aantonen dat je met een beetje fantasie en creativiteit al heel ver komt. "Dit project was ook een leuke manier om mijn gezin erbij te betrekken. Wij zijn echte bergliefhebbers, we gaan ook elke zomer op mountain vacation. Maar tijdens de lockdown werd de vakantie die we geboekt hadden, geannuleerd. Zo ontstond het idee om de foto's van onze 'bergen' in huis elke dag verder te zetten. Dat was niet altijd evident, want zo groot is ons appartement nu ook niet, dus we moesten erg creatief omgaan met de ruimte die we hebben."

Hike More, Worry Less

Elke ochtend beslisten Ivo en dochterlief welke foto ze gingen trekken en welke props ze gingen gebruiken. Dan zetten ze alles klaar, 1-2-3 strike a pose en posten maar. "Mijn dochter zat echt mee in het creatieve proces. Ze stelde ideeën voor of voorwerpen die we konden gebruiken. We hebben alles benut, van de kamers zelf, tot meubels en zelfs speelgoed. Lilia vond het ook geweldig om mee te brainstormen en achteraf het resultaat te zien. Als ouder ben ik vooral blij dat we deze vrije tijd op een creatieve en leuke manier konden invullen, dat ze echt actief betrokken was bij de hele reeks en er zo veel plezier aan beleefde."

Ivo en zijn vrouw Tanya zijn beiden freelancers. Ook voor hen was de coronacrisis dus geen lachertje, maar hij bekijkt het ook positief. "Het was een onzekere en moeilijke periode voor iedereen, maar aan de andere kant hebben we zo veel extra tijd gehad die we met ons gezin konden doorbrengen en daar ben ik wel heel dankbaar voor. Het waren vreselijke tijden voor de wereld, maar op microscopisch niveau ook wel een heel mooie tijd voor veel mensen. Een kans om bij elkaar te zijn, de drukte even te ontsnappen en te genieten van elkaar."

The Mountains Are Calling

Veel mensen waren meteen fan van de foto's. Er was dan ook vraag naar om de avonturen te bundelen in een boek. "Oorspronkelijk was ik daar zelf ook niet op gekomen, maar mensen vroegen of ze de reeks ergens gebundeld konden kopen. Ik heb veel positieve reacties gekregen en dacht toen: 'ja, waarom niet eigenlijk'. Op deze manier kunnen de mensen die het hele avontuur gevolgd hebben een mooie afsluiter krijgen, en ook voor ons is het leuk om die herinneringen gebundeld te zien in een boek."

Ivo hoopt dat de fotoreeks anderen inspireert om te roeien met de riemen die je hebt. "Als ik een boodschap wil meegeven is het vooral dat je niet moet wachten op dat ene ingenieus idee, just do it en de ideeën zullen wel vanzelf komen. Al doende leert men hé. Laat je inspireren en vooral niet tegenhouden door omstandigheden." Nu er meer versoepelingen zijn, twijfelt Ivo nog over de vakantieplannen. "We zouden heel graag weer naar Chamonix gaan deze zomer, maar we wachten nog even af met de beslissing. Iemand die het boek onlangs kocht, stuurde me achteraf een berichtje om te zeggen dat ze niet kon wachten tot het volgende project. Dus wie weet flans ik deze zomer wel een nieuwe fotoreeks in elkaar!"


Wil je dit geweldige boek van Ivo ook in huis, dan bestel je het hier: https://ivopopov.be/portfolio/book/