We zijn met z'n allen moe, moe, drukker en drukst. En 's avonds ploffen we uitgeput voor televisie voor een portie ontspannende Netflix. Slashpartner Jennifer ziet het ook bij zichzelf gebeuren en trekt hier en nu keihard aan de alarmbel. Slap in our face: verneukt Netflix ons seksleven? 

Opstaan. Douchen. Kinderen wakker maken en aankleden. Race naar de crèche. Race naar het werk. 8u vergaderen/telefoneren/onderhandelen. Opnieuw race naar de crèche. Twee jengelende kinderen naar huis brengen. Eten klaarmaken. Twee jengelende kinderen te slapen leggen. Wanneer ik hun slaapkamerdeur dichttrek en de ‘oudervreugde’ over me laat vallen, kan ik maar aan een ding denken: Netflix-tijd!

Waar gaat het mis als slashparents met een gezond libido eerder vallen voor de afstandsbediening dan voor de charmes van hun bevallige partner?
Herkenbaar? Doordeweekse avonden eindigen zelden met een stomende vrijpartij. Des te meer met een aflevering Black Mirror, Fargo of House of Cards. Bij mijn vriendinnen, die in dezelfde levensfase zitten van werken/jonge kinderen, is het niet anders. Toch ervaren we allemaal in ons drukke leven een gebrek aan intimiteit en ‘we-time’. Want ook al is seks hiervan de ultieme uiting, ook voor andere knusse aangelegenheden zoals een goed gesprek is er op het einde van de dag bitter weinig goesting. Waar gaat het mis als slashparents met een gezond libido eerder vallen voor de afstandsbediening dan voor de charmes van hun bevallige partner?

Netflix killed our sexlife

Na een avondje Netflix brengen de echtgenoot en ik de laatste minuten van de dag door in bed, elk gekluisterd aan onze smartphone. Hij Wordfeud, ik Instagram. Meer dan eens denk ik dat we slachtoffers zijn geworden van de digitale revolutie. En wetenschappers geven ons gelijk. Dr. Twenge, een Amerikaanse psychologe, ziet sinds de jaren ’90 een daling in het aantal keren dat volwassen seks hebben. De grootste daling is te merken bij koppels, maar de seksuele frequentie neemt sinds 2008 ook af bij ongehuwden. ’Smartphones maakt het voeren van een conversatie moeilijk’, zegt Twenge, ‘laat staan om een aanzet te maken naar seks’. Andere onderzoeken tonen aan dat mijn generatie, de millennials (de generatie geboren na 1980) minder ondeugend zijn op seksueel vlak dan hun ouders en grootouders. We beginnen later aan seks en hebben minder bedpartners.

Millennials hebben minder bedpartners

Ik ben hiervan een schoolvoorbeeld met een echtgenoot die ik leerde kennen op mijn 17de.  En zeker niet de uitzondering op de regel, want quasi al mijn vriendinnen leerden rond die tijd hun huidige partner kennen. Mijn ouders daarentegen hebben een veel turbulenter (liefdes)leven achter de rug. Ze leerden elkaar op latere leeftijd kennen, hadden op dat moment al elk een kind uit een eerdere relatie en ze zijn ondertussen opnieuw uit elkaar. Ik geloof dat elke generatie voor een stuk een tegenreactie vormt op de vorige. Ik kan dus best geloven dat daar waar de babyboomers volop van het leven genoten, de huidige generatie meer nood heeft aan stabiliteit. Daar is niets mis mee, lijkt me. Maar misschien is die afnemende seksfrequentie gewoon een symptoom voor een dieperliggend, maatschappelijk fenomeen?

Damn you, perfectiedrang!

Wat maakt het succes van Netflix? Het is de perfecte ontspanning na een hele dag alle ballen – die van ouder, werknemer, vriend(in) van – in de lucht te houden. Naast het feit dat onze ouders ondeugender waren, merk ik nog een andere breuklijn: de manier waarop ze in het ouderschap staan. Ze maakten kinderen, zonder er teveel bij na te denken. Het ouderschap anno 2017 is een ander paar mouwen. Voor de geboorte van mijn oudste zoon had ik al 5 boeken over het ouderschap verslonden, me dagenlang het hoofd gebroken over de perfecte geboortelijst en een cursus ‘optimaal borstvoeden’ gevolgd. Om maar te zeggen: vanaf het moment dat ik die positieve zwangerschapstest in handen had, lagen de verwachtingen torenhoog.
Vanaf het moment dat ik die positieve zwangerschapstest in handen had, lagen de verwachtingen torenhoog.

Die perfectiedrang is wat gaan liggen na de geboorte van kind nummer twee, maar sluimert toch nog regelmatig onderhuids. Het piekeren dat volgt op zoons uitspraken als ‘mama, je was wel heel lang op je werk vandaag’, is een absolute libidokiller. Volgens Pamela Haag, auteur van het geweldige Huwelijk 2.0, staan vrouwen nu helemaal anders in het moederschap dan enkele decennia geleden. Vrouwen uit de jaren ’50 bijvoorbeeld geloofden heilig in flessenvoeding, kant-en-klare maaltijden en andere na-oorlogse uitvindingen. Ik kan me voorstellen de vrouwen uit de fifties & sixties, die meestal ook niet uit ging werken, op die manier meer (mentale) energie overhielden voor een wip. Want hier komt het meestal op neer: onze levensstijl, en de druk die we onszelf opleggen, is gewoon dodelijk vermoeiend. Het zorgt ervoor dat seks vaak niet on the top-of-our-minds staat. Ik ben hiermee lang niet de enige. ‘Te moe’ is bij uitstek het excuus nummer één bij al mijn vriendinnen wanneer het over seks gaat. Maar hoe veranderen van excuustruus naar sekspoes? 

Fuck perfect

Misschien kunnen we wel wat leren over de huisvrouwen van de jaren vijftig. Ze stelden zichzelf minder hoge eisen. Door wat nonchalanter in het leven te staan, is er meer ruimte voor plezier. Plezier maken met je partner is volgens mij ook één van de sleutels tot goede seks. Afstand nemen van Netflix en mijn smartphone zal ik nooit volledig kunnen doen, maar ik kan wel al proberen om ze enkele keren per week te bannen uit mijn slaapkamer. Vanavond geen ‘vanavond niet, schat’. En als ik straks toch in slaap val, is er morgen gelukkig nog altijd kans op samsonseks.