So many things, so little time! We zijn dus grote fan van tijdbesparende dingen, zoals de vaatwasser. Niet staan afwassen terwijl je eigenlijk wil neerliggen om je eten te laten zakken. Niet met gerimpelde vingers moeten ronddraaien in vuil water vol zompige etensresten om die laatste vork te zoeken. Anno nu zwieren we alles gewoon in de vaatwasser. 

Onlangs vroegen we jullie of jullie die bij jullie thuis ook beschouwen als je beste maatje en wat je hem dagelijks voor de voeten gooit. Huishoudtoestellenfabrikant Beko begrijpt dat we gewoon moeten kunnen rekenen op onze compagnon to get the job done. Daarom enkele hulpmiddelen op een rijtje om onze efficiëntie nog meer te verhogen!  

DE FONKEL VAN IN DE RECLAME

Alhoewel de vaatwasser zich in quasi iedere keuken tegenwoordig mag profileren als De Held, kiezen sommige slashparents ervoor om hun vaat gewoon zelf te doen, you know, old school.  

Caroline: “Ik was alles met de hand af. Dat is mijn low brain bezigheid op 't einde van de dag.” 

Lyndsey heeft een vaatwasser in huis, maar heeft hem afgezworen: “Ik was alles handmatig af. Ik haat het gevoel van het bestek, de typische vaatwassergeur en de doffe glazen, ondanks al de producten voor ‘helder kristal glas’. Ik sta nog liever een half uur aan de gootsteen zodat alles mooi proper is.” 

Een makkelijke manier om aan kristalheldere glazen te geraken, is via de SteamGloss van Beko, die je glazen beschermt tegen matte en doffe plekken. 

gewoon ALLES erin kegelen?

Bij de meesten is de vaatwasser echter wel een dagelijkse, hardwerkende bondgenoot. Velen zwieren gewoon alles erin. Echt, alles. 

Alexandra: “Alles erin! Vroeger was ik zindelijker, maar nu met drie kids gaat gewoon alles erin!” 

Carrie: “Alles erin! Met de hand afwassen is niet ecologisch en ik moet nog genoeg andere dingen doen.” 

Goele: “Alles gaat erin, ook duplo en (kinder)verfborstels.” 

Kat'arina: "Alles erin! Ook bloempotten, vazen, onderdelen van de stofzuiger,…” 

We’ve all been there: vuile borden en kommetjes eindeloos herschikken om toch die grote borden er nog bij te krijgen, om tenslotte te constateren dat het… niet lukt. Beko ontwikkelde een verstelbare bovenkorf van de vaatwasser, zodat je àlle vaat kwijt kan, inclusief grote borden en onorthodoxe vaat zoals speelgoed en stofzuigeronderdelen. Dankzij de TrayWash van Beko kan je ook het schrobben op ovenroosters en bakplaten uitbesteden.  

Maar dan toch wel eerst een spoelingske? 

Door pure overtuiging of traditie: veel vaat wordt blijkbaar nog steeds eerst gespoeld vooraleer het in de vaatwasser wordt geduwd. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat vooraf spoelen automatisch resulteert in een properder vaat. Antispoelers argumenteren zelfs dat het vaatwasproduct wordt aangetrokken door vuil, dus eigenlijk: hoe vuiler de vaat, hoe beter het product zich kan uitleven op je vuile vaat. 

Kelly: “In de handleiding van de vaatwasser stond: ‘het is niet gebruikelijk om de vaat eerst schoon te spoelen alvorens het in de machine te bergen...’ -> aaaaltijd de gebruiksaanwijzing volgen. M.a.w... Zedde Zot! Aangekoekt of niet -> 't machien in!” 

De Active Gloss Shield van Beko biedt een extra programma om glazen op voorhand af te spoelen. Met de AquaIntense zorgt een krachtige sproeiarm onderaan de vaatwasser ervoor dat ook de vuilste potten en pannen proper worden.  

de twijfelaars

Alhoewel de machine het best aankan, wassen velen onder jullie delicate glazen toch liever met de hand af. Ook bij vuile potten, aangekoekte resten en aangebrande vanillepapbodems, houden sommigen het heft liever in eigen handen. Maar schrob je dan best zo snel mogelijk na de aangebrande feiten of laat je de boel toch best even weken? Er is immers geen discussie: iedereen WEET dat weken werkt. Maar is het nodig? Daarover zijn de meningen verdeeld. 

Sylvie: “Bij ons geraakt niet alles in de vaatwasser... Borden, tassen, kommen, glazen, brooddozen, microgolfpotten en bestek in de vaatwasser, en kookpotten en -pannen wassen we gewoon af.” 

Silke: “Alles erin behalve twee mooie kookpotten met antiaanbaklaag. En onze Le Creuset pot ook niet natuurlijk. En houten kookbestek ook niet.”

Het dirty old filterke

We kunnen niet voorbij aan een van de goorste klusjes ever: de filter van de machine af en toe ontdoen van glibberige etensresten en andere vuiligheid.  

Gaëlle: “Oei, de filter uitkuisen doe ik echt zelden. Als het vastloopt dan begin ik er met veel moeite aan. Misschien 1 keer per jaar.” 

En als het dan toch onvermijdelijk wordt, zijn er nog opties: 

Elke: “Ik heb de baby’s eruit geduwd. Stinkende puttekes en filters proper maken is de taak van de man. That’s the deal!” 

Alhoewel dat ook geen garanties geeft:  

Peter: “Wat is een filter?” 

Een bord in de vaatwasser zetten, doe jij wellicht ook met je hoofd opzij gedraaid om de geur te vermijden van vuile vaat die staat te wachten tot het gewassen wordt. En gelijk heb je, want – jakkes! - it will surely do the trick als je op dat moment nog wel een dessertje zou lusten ook. Met de Ionguard van Beko kan je gewoon kijken waar je dat bord zet, want dit is de allereerste vaatwasser die de geurtjes van oude, wachtende, vuile vaat op een natuurlijke manier neutraliseert. Met de Everclean Filter technologie moet je trouwens de filter vier keer minder vaak schoonmaken dan bij andere vaatwasmachines. 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Beko. Wees gerust: we publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond of goed is als we daar niet zeker van zijn. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.