Ongetwijfeld zag je de Mooimakers-campagne al passeren. Je weet wel, ons samen inspannen om de omgeving proper te houden en elkaar er op aanspreken als we ons vuil op de verkeerde plaats deponeren, namelijk op de grond in plaats van in de vuilbak. Whaaaat? Random strangers terecht wijzen? Moet dat nu echt? We weten het, we zijn een beetje een bende struisvogels. Kop in de grond en niets gezien. Maar dat mogen we best wat veranderen. Trouwens, opvoeden is toch onze core business als slashparents?

Al die zorgvuldige opgebouwde pedagogische kunde mogen we gerust aanwenden voor het groter belang. Propere plekken voor onze kinderen om in te spelen, dat willen we toch allemaal? Maar voor je je innerlijke politie-agent helemaal ontketent, misschien nog een paar do’s and don’ts over hoe je mensen contructief kan aanspreken over hun vervuilend gedrag. Wedden als je onze vijf tips volgt, je echt een verschil kan maken? 

 1. Relax!

We weten het, als het over het gedrag van je eigen kinderen gaat: sometimes you lose your shit! Tot tien gaan tellen in de berging kan dan al eens helpen. Helemaal flippen moet je dus ook niet doen als je bijvoorbeeld iemand aanspreekt over zijn verdwaalde sigarettenpeuk. Integendeel! Tover een grote glimlach op je gezicht,  wees zo kalm als een kleuterjuf en spreek de persoon in kwestie aan met een rustige en vriendelijke stem. Je bent niet de afvalpolitie. Gewoon een betrokken burger. We gaan ervan uit dat die sigarettenpeuk per ongeluk op de grond viel, toch?

Giphy

2. Hocus de focus!

Hopelijk brengen we geen wereldschokkend nieuws dat een boodschap altijd beter en minder agressief overkomt als je die in de ik-vorm formuleert. Je beschuldigt de andere niet en zegt alleen maar wat deze situatie bij jou oproept. Probeer ook te focussen op het gedrag of de situatie die jou stoort, en val niet de persoon zelf aan. Zeg dus tegen iemand die zijn snoeppapiertje op de grond gooit niet: “Wat ben jij een gore viespeuk, raap dat eens op!”. Zeg wel: “Ik vind het niet zo prettig als er afval op de grond ligt. Ik weet hier vlakbij een vuilbak staan. Zal ik hem je even tonen?“ “Gore viespeuk” kan je dan nog altijd in je hoofd denken. Haha!

Giphy

3. Space man!

Aan ouders hoeven we eigenlijk echt niet uit te leggen wat persoonlijke ruimte is. Dat is dat ding dat jij als ouder totaal niet meer hebt. Je kinderen hebben een heel huis om zich in te amuseren en toch hangen die steeds rond jouw nek. Je bent ook al jaren niet meer alleen naar de wc geweest. Wel, de meeste mensen zijn wél gewend aan wat persoonlijke space om zich heen. Zeker als ze door een vreemde aangesproken worden op straat over hun niet zo netjes gedrag. Ga dus zeker niet in iemands gezicht hangen, als je hen aanspreekt. Dat komt nogal intimiderend over. Een armlengte afstand is geen overbodige luxe. Hebben jullie dat gehoord kinderen?

Giphy

4. Da hebt ge goe gedaan!

Als geen ander kennen wij ouders de kracht van het compliment. Je kinderen zijn super happy met elke dikke duim of vet vuistje. Dat het positieve benadrukken veel meer effect heeft  dan een vermanende vinger, is ook gewoon een universeel gegeven. Als je mensen op straat actief hun hondenpoep ziet oprapen, hun gekleurd glas ziet sorteren, papiertjes ziet oprapen, … strooi de complimenten dan in het rond als een echte Mary fokking Poppins! Dat vergroot de kans dat mensen ook in de toekomst mee zorg dragen voor de omgeving. Zelfs als je iemand toch ziet sluikstorten, zoek naar een manier om het positieve eerst te verwoorden. “Hé, fijn dat je de hondenpoep opraapt, maar ik denk niet dat het zakje thuishoort in de glasbol.” Probeer het maar!

Giphy

 5. Afronden mag

Als ouder ben jij getraind in het luisteren naar ellenlange verhaallijnen van weeral één of andere Ketnetreeks, maar zo’n Mooimakers-gesprek hoeft geen uren te duren. Probeer gewoon via een korte babbel mensen aan te spreken op hun positief of negatief gedrag, en ga daarna verder met je dag. Zeker als mensen toch hun zelfbeheersing dreigen te verliezen, drop the mic en rond het gesprek af. Ga zeker niet in de tegenaanval. Dat lost echt niets op!

Giphy

Ziezo, je bent helemaal  klaargestoomd om je innerlijke Mooimaker los te laten op je medemens. Overwin dus je schroom en je zal zien dat zo’n gesprekje echt reuze meevalt. Je kan het, jij fantastisch propere slashparent jij! 

(header: Flickr)

Dit artikel kwam er in samenwerking met Mooimakers.  Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Zij zijn de motor van een maatschappelijke beweging waarvan iedereen kan deel uitmaken. Ook jij! Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat lees je hier.