Met je kinderen in huis is het al een serieuze beestenboel. Waarom zou je er in godsnaam nog extra levende wezens aan toe voegen?! Zijn dit jouw gedachten? Overweeg dan toch eens een kip als huisdier. Kippen zijn cool, doen aan afvalverwerking én leren je gezin een hoop bij. Slashparent Karolien haalde er - dankzij de goede begeleiding van Aveve - intussen al 11 kippen in huis bovenop haar 4 kinders, en ze heeft er nog geen seconde spijt van!

Karolien is slashparent van vier kinderen en heeft intussen elf kippen! Als echt stadsmens had Karolien voordien nooit een voorliefde voor huisdieren, ze had daarentegen wel een grote kinderwens. Toen haar kinderen naar school gingen vulde ze haar lege nest-syndroom prompt in met kuikens. Intussen woont ze 'op de buiten' samen met een heerlijke beestenboel.  

Lege nest-syndroom

"Toen mijn jongste dochtertje de eerste dag naar school ging dacht ik echt 'allez, nu zit ik hier'. Ik werkte deeltijds en had plots geen kleine kinderen meer in huis. Als troost besloot ik plantjes te gaan halen bij Aveve. Daar zag ik drie kuikentjes en ik was meteen verkocht! Een selfie met de kuikens naar mijn man en bye bye lege nest syndroom. Ik had nog nooit een huisdier gehad en eigenlijk ook nooit gedacht dat ik dieren zou nemen, maar na mijn bezoek aan Aveve waren drie kuikens in huis een feit." 

Karolien wist dat de fragiele kuikentjes groot brengen veel werk ging opleveren, maar ze was dolblij. Ook de kinderen waren fan! "En mijn man? Die is ook bijgedraaid. Hij heeft zelfs het kippenhok gebouwd. Die eerste drie kuikens waren het begin van alles. Ik vond het zo leuk dat er plots zo veel leven in de brouwerij was. Ook de eieren die ze leggen, smaken echt wel beter dan die van de winkel. De kinderen vinden het ook superleuk om eitjes te rapen. Da's paaseirapen heel het jaar door!"

Maar bij drie kuikens bleef het niet. "Ondertussen hebben we ook zijdehoentjes en een Brahma kip bij Aveve gehaald, drie Padua kippen en twee legkippen die normaal op pensioen gingen in een kippenbedrijf. Dat zijn elf kippen in totaal!" Nu heeft het gezin ook een hond, twee katten, cavia's en schapen. "Dat was echt een openbaring voor mij. Vooral kippen zijn echt onderschatte dieren. Ze zijn ontzettend grappig en kunnen heel lief zijn. Één van de zijdehoentjes bleek trouwens een haan te zijn, dus sinds vorig jaar kregen wij ons eerste kuiken van eigen kweek. Dat is zo fascinerend om te zien. De mama-kip zat echt twintig dagen op haar ei te broeden tijdens de hittegolf vorig jaar. En onlangs hebben we ook twee nieuwe kuikens bijgekregen en een vierde kindje. Een zoontje deze keer. Nu is mijn nest vol genoeg. Het lege nest syndroom is genezen."

Kiptoppe diertjes

De kippen zijn niet enkel handig om eieren te leggen of om het gft-afval op te eten, ze zijn ook volwaardige huisdieren voor het gezin. "Ik had echt nooit gedacht dat ik zo veel plezier zou beleven aan al die beestjes in den hof. Als mijn oudste dochter het wat moeilijk gehad heeft op school bijvoorbeeld, gaat ze bij de kippen zitten. Mijn vriendinnen lachen er ook mee, want zij hebben wel huisdieren en ik zei altijd dat ik daar niets van moest weten. Zie mij nu, met mijn mini-boerderij! Maar ik word er spontaan goedgezind van."


Maar al die diertjes in huis moeten uiteraard ook verzorgd worden. "Thuis hebben we een takenbord waar alle verschillende taakjes onderverdeeld worden onder de kinderen. Elke week hebben ze de verantwoordelijkheid voor één of twee diertjes. De dieren onderling laten elkaar ook met rust. Want een mama-kip daar wil je geen ambras mee! Maar als we nieuwe kippen in huis halen, moeten we alle kippen 's nachts wel in het kippenhok steken, zodat de nieuwe kip het binnenhok goed leert kennen"

Leren afscheid nemen

Dankzij de kippen leren de kinderen zorg en een verantwoordelijkheid dragen op een light manier. Het is niet meteen een hond die je dagelijks moet uitlaten, maar wel een levend wezen die een minimum van aandacht nodig heeft. Bovendien weet iedereen wie een diertje in huis neemt dat het dier ooit kan sterven. Ook dat leren afscheid nemen, is een mooi leerproces. "Er was een kuikentje gestorven en dat was wel triestig. Maar sindsdien hebben we een ritueel dat wanneer een beestje sterft, we een begrafenis houden en allerlei tekeningen maken. We leggen het beestje in een doosje, met een stukje stof als deken. Zo leren de kinderen dat ook de dood bij het leven hoort. Nu zijn ze daar zelfs sterker in dan ik. Als ik nog aan het snotteren ben om een overleden huisdier, zeggen zij al 'mama, dat hoort er ook bij'." Feel Good

Karolien heeft nog geen seconde spijt van haar beslissing om destijds drie kuikentjes in huis te nemen. "Mijn jongste dochter is elke keer opnieuw helemaal in de wolken als ze eitjes mag gaan rapen. Als we daar dan een cake mee bakken, is het helemaal feest. En de kippen maken het ook interessant, want soms leggen ze hun eitjes plots op een andere plaats en is het een echte zoektocht zoals met Pasen. Als je de plaats ervoor hebt: ga dan eens voor een kip! Het begon als een tripje naar mijn feel good-winkel omdat ik wat droevig was en die kuikentjes wakkerden ineens mijn moedergevoel weer aan. Bij Aveve kan ik ook voor alle spullen terecht en ze zijn ook altijd bereid om meer uitleg of advies te geven. Ik zou het nu absoluut niet meer kunnen missen die beestenboel in onze tuin. Het zorgt voor leven, het is ontspannend en de kinderen vervelen zich nooit. Wij zijn een beetje bekeerde stadsmensen!"

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Aveve, jouw winkel voor tuin-, dier- en bakplezier. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.