Ok, onlangs hadden we het over die gigaberg aan batterijen die we allemaal in huis hebben. Weetjenog? En als je een flinke ijverige sorteerder (en afmaker van projecten, niet zo iemand die tien jaar aan verzamelde batterijen in de garage heeft, je weet wie je bent) bent, dan komen die batterijen UIT-EIN-DE-LIJK bij Bebat terecht, in een sorteercentrum.

WAT DAAR GEBEURT, RAAD JE NOOIT ;-)

Jawel, je raadt het wel. Bij Bebat worden die batterijen waanzinnig goed gesorteerd. Opruimen 3.0. Marie Kondo is er niks tegen. Iemand doet al die zakjes met batterijen die wij in die boxen droppen, open. De troep wordt er tussenuit gehaald (je wil niet weten wat mensen nog in een Bebat-ton stoppen). Dat gebeurt door een échte mens (denk daaraan de volgende keer wanneer je in de verleiding komt om andere rommel in de inzamelton van de batterijen te stoppen, IEMAND gaat dat er tussenuit moeten halen) en de batterijen worden op grootte gesorteerd. Door een schudzeef. We geven toe, wij hebben dat moeten opzoeken, “schudzeef”. Je kan dat kopen, op tweedehands.be, bijvoorbeeld. Voor een dikke 2.000 euro heb je al een ‘schudzeef in prima staat’. Enfin, die schudzeef sorteert dus de batterijen al schuddend. Daarna is er nog een automatische stap die het magnetisch veld meet en dan batterijen sorteert per chemische familie.

VLIEGTUIGJE MAKEN?

Die chemische families zijn dan weer belangrijk voor het recycleren van batterijen. Uit verschillende soorten batterijen kan je verschillende metalen en ander materiaal recupereren en opnieuw gebruiken voor iets anders. Van 13 batterijen maak je al een nieuw brilmontuur. Van het staal en zink dat in 120 batterijen zit, kan je een gieter maken. Maar ook wekkers, kookpotten en als je het echt groots ziet vliegtuigen. Amper een half miljoen batterijen en hop, je hebt een vliegtuig.

CIRCULAIR=MAGIC

Hoe goed is het ook dat dat allemaal achter de schermen van ons leven gebeurt? Dat zoveel mogelijk dingen die we hebben, als we ze op de juiste plek droppen, volledig uit mekaar kunnen gehaald worden en weer iets nieuws worden? Wij vinden dat vet. En ook vet noodzakelijk. Want eindige grondstoffen, weetjewel.

Batterijen zijn trouwens niet de enige dingen waarop je dat trucje kan toepassen. Er zijn superveel dingen waarmee je dat kan doen: kleren, bouwmaterialen, afvalwater. Circulaire economie, heet dat. Klinkt dat sexy? Niet zo. Ben je er al mee in contact gekomen? Ongetwijfeld. Kinderkleren en -spullen doorgeven aan een ander gezin en dan nog een en nog een, dat is kei-circulair. Er zijn ook experimenten met wegen die uit plastic afval gemaakt worden en terug uiteengehaald worden en op een andere plek neergelegd worden. Er is een bedrijf dat braakliggende bouwgrond beplant met olifantsgras, een soort Europese bamboe die enorm veel CO² uit de lucht opneemt. Het geoogste gras wordt dan weer gebruikt in verpakkingsmateriaal, je kan er zelfs papier van maken. Dat je dan nadien ook weer kan recycleren.

KOOP EENS EEN OUDERWETSE ZAKDOEK

Ok, nog beter zou zijn als we helemaal geen afval zouden produceren. Maar hoe moeilijk is dat? Wij vinden dat lastig. Vooral alle kleine plastiekjes die ze je in de supermarkt lappen. Nee zeggen tegen zakjes is niet moeilijk en plastic flesjes vervangen door een drinkbus ook niet. Maar wat kan je nog meer doen? Zit jij daar ook mee? Ga dan eens kijken op de Zero Waste beurs in Brussel, op 17 november.

Een paar easypeasy voorbeelden? Verwelkom de gewone stoffen zakdoek weer in je leven en ditch papieren zakdoekjes. Koop geen plastic rietjes meer en zeg er nee tegen wanneer je ergens een drankje bestelt. Ga naar de bib en ontleen boeken, in plaats van alle boeken die je wil lezen ook te kopen (ook vree voordelig voor het budget, die bib, serieus). Laat je elektronische apparaten repareren wanneer ze stuk zijn, in plaats van ze weg te gooien en opnieuw te kopen.

Of nog beter, leer ze zelf repareren in een Repair Café. Je weet niet hoe trots wij waren, toen bleek dat onze toaster niet kapot-kapot was, maar gewoon met een nieuw snoer zijn leven kon verderzetten. Dat voelde écht als geld uitgespaard. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen, een minder kapotte wereld en meer geld om leuke dingen te doen. Santé.

Dit artikel kwam er in samenwerking met Bebat, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van onze lege batterijen.  We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.