Vroeger had je de kabel vastgemaakt aan één televisie in huis. Als je geluk had, stond er nog een tweede beeldbuis ergens in een andere kamer en kon jij je vergapen aan Knight Rider en hoefde je niet mee met Gertie haar tripkes in Boeketje Vlaanderen. Hallelujah voor de jeugd van tegenwoordig en de hedendaagse technologie! Want vandaag kan werkelijk a-l-l-e-s bekeken worden waar je maar wilt, en wanneer je maar wilt. Er wordt met andere woorden door dat grut 'gestreamd' dat het gene naam meer heeft. Alé, toch als ze die unlimited data van Orange hebben. Hoe? Wat? Waar? We bring you the secret garden of entertainment van your puberkes in huis. Learn & watch! En niet omgekeerd. 

Eerst een klein uitlegske dabei. Want, euhm, streamen? We horen het jullie al vragen, met niet mis te verstane blik en al bij. Streaming media zijn media, zowel audio als visueel, die via het internet op al je digitale schermpjes belanden. Netflix en Spotify zitten in dat vijvertje. Voor alle duidelijkheid; streamen is niet hetzelfde als het downloaden van video's en zo. Bij downloaden wordt er opslagcapaciteit gebruikt op je toestel, wat met streamen niet gebeurt. Daarnaast kan je bij het downloaden de video of audio pas afspelen wanneer de download voltooid is. Dat is niet het geval bij streaming; daar kan je meteen kijken en luisteren. Wat je bij streaming wel meer nodig hebt dan bij downloaden, is data, veeeeel data. Dus als dat met een unlimited pakketje kan, is dat meer dan welgekomen voor je koters en ook voor jou. Zijn we mee of zijn we mee? Want we vertelden het al hierboven: er valt alweer wat te leren bij je pubers. Dat zijn namelijk stuk voor stuk zo goed als het kan professionele streamers met heel wat te delen kennis achter de hand. 

De teevee gaat werkelijk overal mee


via GIPHY

Voor slashparents die nog oldschool schijfruimte vrijmaken op hun digicorder omdat er à la minute gekozen wordt of er naar De Mol, Blind Getrouwd of Jeroen op den één gekeken wordt; chillekes! Doe zoals je puber het doet. Want haha, dude, opnemen op je digicorder... Zijde gij al hoogbejaard of zo? Pubers kijken geen tv meer, ze streamen op gelijk welk schermpje ze maar in handen hebben.

Maak jezelf op elke Vlaamsche zender een profiel aan en ga streamen man! Serieus, je kan dit dus bij elke zender helemaal for free doen, ze verwelkomen je graag, en dan kan je al je topreeksjes bekijken tot in het kleinste kamertje en tot in gelijk welk kot van de nacht. Als je dus dacht: "Mijn welopgevoed kind kijkt niet naar gezever zoals Temptation Island, want op vrijdagavond spelen wij een gezelschapsspel", dan denkt je puber gegarandeerd: "Haha, dude, serieus, en ik kwam ook uit je moestuin of zo?!". 

Oren die tuten


via GIPHY

Als het stil is bij kleuters, is er meestal iets verdachts aan de gang. We kunnen je garanderen dat dat bij pubers niet anders is. Al gaan we er wel vanuit dat dit zijn andere redenen heeft. Pubers die stil zijn, zijn er niet het hele oeuvre van Hugo Claus of George Orwell aan het doorjagen. Hun concentratie zit heel waarschijnlijk gericht op een andere animal in hun farm. Want ja, spoiler alert (en waarschijnlijk ook wel wat andere alerts), jouw puber kijkt porno! Er zijn zelfs kinderen die hier op hun 9 jaar al aan beginnen. En ja, dat zijn én jongens én meisjes.

Waar wij het vroeger hielden bij wat blozend gluren in de Winkler Prins encyclopedie, is Pornhub nu hét platform waar de jeugd zijn hormonen de boel laten overnemen. Dat is van streamen en steamen tegelijk, en vrij regelmatig zelfs! Men merkt zelfs dat de kijkcijfers bij deze streaming dienst massaal gestegen zijn sinds we in ons kot moeten blijven. Maar laat ons ook bij dit beestje enkele gezondheidsmaatregelen in acht nemen. Het is perfect normaal dat je puber af en toe eens wat bewegend naakt opzoekt, maar maak hen wel duidelijk dat het er in de echte wereld anders aan toegaat dan gehijg, gekreun en acrobatische houdingen in een slecht gedecoreerde hotelkamer. 

Twitsj? Twisj? Twitch!

Nope, je moet geen spieren beginnen opwarmen... Twitch is geen nieuwe dance move uit Fortnite, maar het zit wel wat in die richting. Je kan Twitch het beste vergelijken met live televisie, een beetje zoals De Zevende Dag, maar dan net wat minder duidend en helemaal gericht op gamers in plaats van, tja, wie eigenlijk? Gameboys & -girls kijken op Twitch live vooral naar andere gamers die spelen en hun eigen spel becommentariëren en E-sport (competitief spelen van games) tornooien. En als je ook hier denkt: "Tja, wie kijkt daar eigenlijk naar?". Euhm, maandelijks zo een 750 miljoen kijkers, wat ons toch nog wat meer lijkt dan Rob Vanoudenhoven in zijn hoogdagen. 


via GIPHY

En dingelingdong, want gamers zijn ook wel into something else, naast computerspellekes kijken, zijn er binnen Twitch kanalen met video's van Bob Ross (de man, met een niet te definiëren kapsel, die zijn volk leerde schilderen) en Martha Stewart (de vrouw die haar volk leerde koken).  

Voel je het plots ook ergens kriebelen? Om vollenbak te gaan streamen, bedoelen we dan? Dan kunnen we je alvast vertellen dat je heel veel data nodig hebt en dat je die perfect kan vinden bij Orange, want die hebben er eindeloos veel van in de aanbieding. Alstemblieft!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Orange. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.