Plan jij de hele dag rond het middagslaapje van je kleuter? En kruip jij stiekem zelf ook graag even in bed als je kind een tukje doet? Of kun jij niet wachten tot je koter ein-de-lijk wel de hele middag kan wakker blijven zonder van het ene op het andere moment in de Hulk te veranderen? Ja, we moeten het duidelijk eens hebben over… dutjes!

R en r en r

De drie R’n, je kent ze wel. Reinheid, regelmaat en rust, het is de heilige drievuldigheid waarmee wij volgens onze ouders zijn grootgebracht en die door de hoogste instanties nog steeds wordt aangeprezen als dé sleutel tot een goede opvoeding. Over het stukje reinheid/hygiëne kunnen we kort zijn: je kind moet af en toe in bad of onder de douche. Punt. Handjes wassen, tanden poetsen, een waslapje voor vanboven en eentje voor vanonder… you know the drill.

Over naar rust en regelmaat dan, en vooral de combo van die twee. Slapen is belangrijk – en laten we eerlijk zijn: we doen het zelf gewoon keigraag – maar het is geen exacte wetenschap. Je hebt baby’s die de hele dag door rustig liggen te soezen en je hebt baby’s die schijnbaar weigeren hun oogjes langer dan een drieëndertig minuten aan een stuk te sluiten. Lichtjes veralgemendend kun je stellen dat baby’s tussen zes maanden en een jaar nog twee dutjes doen, telkens van 2 tot  3 uur. Tussen hun 1ste en 2de verjaardag hebben de meeste peuters nog maar één slaapje nodig, nadien verdwijnen die rustmomentjes helemaal. Maar no worries als jouw kind niet helemaal binnen de norm valt, rebels rule. 

Vet of liever njet?

“Ons zoontje Mil is bijna twee en doet nog steeds middagdutjes”, vertelt Lobke, mama van drie. “Veel regelmaat zit daar wel niet in. Met twee grotere kinderen in huis is dat gewoon niet zo simpel. In het weekend zouden we dan heel onze planning rond zijn dutjes moeten maken. Hij doet zijn dutje dus waar en wanneer het uitkomt. Soms is dat gewoon thuis, soms in de auto, soms in de draagzak… Leve de draagzak!” 

Herkenbaar much? Maar dat geldt zeker niet voor alle kinderen. Slashparent Nathalie zweert bij regelmatige dutjes voor haar jongste zoontje Lex van twee. “Doen we dat niet, dan wordt hij tegen de avond echt héél lastig. Hij is sowieso al een slechte slaper, dus we moeten er echt rekening mee houden. Hij heeft sinds zijn geboorte nog maar amper een nacht doorgeslapen. Dan zijn die dutjes héél welkom.”

Voor een slim en tof kind

Waarom die dutjes belangrijk kunnen zijn? Wie ooit al eens een peuter of kleuter over de vloer had die níét goed geslapen heeft, kent het antwoord eigenlijk al. Ze durven op zijn zachtst gezegd nogal onhandelbaar worden. Iets over achter het behang en plakken enzo. Uit recent Amerikaans onderzoek bij kleuters van drie tot vijf blijkt trouwens dat voor hen zelfs kleine slaapjes nog goed kunnen zijn: ze presteerden beter op visueel-ruimtelijke taken en leerden makkelijker dingen bij. Een beetje kort door de bocht misschien, maar je kids worden er slimmer (en aangenamer) van. 

Of je je wekker moet instellen om je kind elke dag op hetzelfde moment in bed te leggen? Niet per se. Remember: de meeste kinderen van die leeftijd kunnen nog geen klok lezen. Het kan uiteraard geen kwaad om er een béétje rekening mee te houden. Een kind dat naar de crèche gaat, draait doordeweeks meestal netjes mee in het slaapsysteem. In het weekend gaat het bij Slash Parents al eens anders, en hey, that’s okay. “Soms halen we dutjes in, zoms ook niet”, zegt ook Barbara, mama van drie. Als we dan toch een regel moeten meegeven: kijk en luister naar je kind. Hun innerlijke klok is zo veel duidelijker dan gelijk welke wetenschappelijke richtlijn. 

Het heb zo z'n voordeel

Btw: wel nog één goede raad van enkele Slash Parents: koester die dutjes! Jenni, mama van twee zoontjes van 3,5 en 6, voelt zich een pak moeër sinds haar zonen de dutjes vaarwel zeiden. Barbara, slashparent van drie koters van 10, 6 en 3 beaamt. “Ik was in diepe rouw toen de kinderen geen middagdutjes meer deden.” “Het ideale moment om wat te strijken of… zelf te slapen. Ik klaag niet zolang er dutjes zijn!”, zegt Kim, gelukkige mama van een gelukkig-nog-slapende-dochter. Misschien wel een voordeel: als de middagslaapjes verdwijnen, kunnen ze ’s avonds wat vroeger in bed en kun jij eerder beginnen aan jouw Netflix & chill. Oh ja…