We gokken dat jij geniet van een lekker vismoot op je bord? Gestoomd of gebakken? Maar je houdt ook van propere stranden, een heldere zee om in te zwemmen en oceanen waar nog leven in zit. Een goed moment om te zeggen dat het binnenkort Wereldoceaandag is! Op 8 juni zetten wij samen met MSC onze #bigbluefuture extra in de verf. Oceanen zijn immers belangrijk voor de veerkracht van ons klimaat en eigenlijk alle leven op aarde. Tegelijkertijd zijn miljoenen mensen afhankelijk van visvangst voor hun voeding en levensonderhoud. Door fenomenen als bijvangst en overbevissing is het echter met een derde van ons visbestand slecht gesteld. Shit seg. Hoe kan jij hiermee omgaan? Welke vis kan je nog eten? Eigenlijk? 

Samen gaan voor een prachtige oceaan!

First things first. Waarvoor staat MSC? Met die afkortingen altijd hé! MSC staat voor the Marine Stewardship Council. Zij zijn een globale non-profit organisatie die zich samen met de visserij, wetenschappers, bedrijven en natuurorganisaties inzet om overbevissing tegen te gaan en duurzaam vissen te stimuleren. Daarnaast informeren ze jou welke vis, schaal – en schelpdieren je op dit moment nog duurzaam kan eten. Welke vis kan je dus in je karretje leggen als je mee de oceanen wilt beschermen? 

Weet ge wat dat is, duurzame vis?

Misschien trappen we een open deur in, maar vis maakt best deel uit van een gevarieerd eetpatroon. Kies dus voor duurzame vis, consumeer veel groentjes en eet soms eens een insectenburger. Grapjeuh! Alhoewel.  


Nu en dan een lekker stukje vis kan dus nog altijd. Als je in de visrayon je ogen laat glijden over het readymade vispannetje tot een sappige zeebaars, hou je ogen dan open voor het blauwe MSC-keurmerk. Van deze vis garandeert MSC dat ze het resultaat is van duurzame visserij. Deze visserijen moeten aan strenge regels voldoen, zoals het in stand houden van soorten, het beschermen van andere dieren, koraalriffen, enzovoort. Meer informatie over de standaarden van MSC en duurzaam vissen vind je hier! Oh ja, er bestaat trouwens ook nog zoiets als ASC. Dat gaat over gekweekte vis. Zit je ook goed mee. 

Van A tot Z: het visalfabet!

Wij houden wel van een lekkere salade niçoise met ansjovis of een zalmhaasje met seizoensgroentjes! Van A tot Z: snappie? Gelukkig zijn er voor de liefhebbers van vis dus nog mogelijkheden: van koolvis tot garnalen tot zeewolf. MSC geeft visserijen de kans om voor goede praktijken erkend te worden. Op die manier kunnen zijn na controle het blauwe label krijgen. Daardoor zijn sommige soorten tonijn wel MSC-gecertificeerd en andere niet. Via deze link krijg je een handig overzicht van alle duurzame vissen, schelp-en schaaldieren! Wil je graag weten wat wij al super snel en lekker hebben gekookt met duurzame vis? Hopla, allemaal receptjes! Graag nog iets extra kindvriendelijk erbij? Deze kant op

#thebigbluefuture

Lekker eten én voor onze blauwe planeet zorgen: dat kan dus perfect hand in hand gaan! Door kleine en grote dingskes te veranderen in je consumeren, kan jij mee de oceanen beschermen. Op die manier kunnen je kinders en kleinkinders er later ook nog van genieten. Volgende keer als je dus vis op het menu zet, ga dan zeker eens op zoek naar dat blauwe MSC-label op de verpakking. Eéh of praat erover met uw lokale visboer. Zo eens een extra babbeltje, dat is altijd plezant! De oceaan dankt je! 


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met MSC. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.