Wat deden wij vroeger toen er nog geen WhatsApp was? Nog meer sinds lockdowns en corona maken we te pas en te onpas groepjes aan. Voor de familie, de tekenacademie-carpool (in normalere tijden), of gewoon met een bende vrienden. Het gevolg is vaak . De WhatsApp groep. You love it or you hate it. Slashparent Lisette ergert zich voornamelijk. Ze deelt de groepjes in in nuttig, leuk en tijdelijk, en waag het niet die door elkaar te halen!

LISETTE

Ik ben even gaan tellen, maar ik ben bij 31 WhatsApp groepen gestopt. Er staan er nog wel meer in mijn telefoon, maar ik ben niet in allemaal actief, en ook de oude blijven tegenwoordig in je telefoon staan. Ik denk dat er 10 van deze groepen zijn waar actief in wordt geappt.

En dat is best veel! Zeker als je meerdere appjes per dag krijgt, dan gaat daar een hoop tijd in zitten. Tijd die ik niet altijd kan of wil maken. Maar ja, ik ben zo verdomd nieuwsgierig, en als ik dat lichtje dan zie knipperen… Ik heb het geluid van de groepsapps al uitgezet. Immers, als het echt belangrijk is, stuurt iemand wel een PB. Of in uiterste uiterste noodzaak, als er echt iets rampzaligs aan de hand is, zijn er mensen die bellen. Ook heb ik de WhatsApp groepen een andere kleur lampje gegeven, zodat ik weet wanneer er weer een nutteloos bericht binnen is gekomen, en dat ik niet per se onmiddellijk hoef te kijken.

Toch blijft het ontzettend tijdrovend. En daarnaast zijn een aantal WhatsApp groepen een bron van irritatie mijnerzijds. Misschien herkenbaar? Eigenlijk kun je WhatsApp groepen in drie soorten onderverdelen. De nuttige, de leuke en de tijdelijke. Voor iedereen zijn de criteria echter anders, en dat is ook waar het fout gaat! Tenminste, waar sommige mensen zich beginnen te ergeren. Zoals ik dus.

De nuttige groep

De nuttige groepen, dat zijn de groepen waar je nu eenmaal niet onderuit kan. Die van de klas van je kind, waarin belangrijke mededelingen worden gedaan. Net als in de WhatsApp groep van de jeugdbeweging, tennis, hockey en turnvereniging.

Allemaal essentieel.

En de groep met collega’s. In sommige gebieden is er buurtpreventie, of je zit in een bestuur waarvan een WhatsApp groep is gemaakt. Dit zijn de groepjes die zakelijk zouden moeten blijven. Er wordt een mededeling gedaan, je reageert alleen als je iets nuttigs te melden hebt, en anders neem je het voor kennisgeving aan. Deze groepen kunnen ontzettend informatief zijn. En in het geval van een incident zelfs levensreddend.

De leuke groep

Dan zijn er de ‘leuke’ groepen. Met leuk even tussen haakjes. Die zijn bedoeld voor de gezelligheid. Een clubje vriendinnen waarmee je boekentips uitwisselt, bijvoorbeeld. Een groepje bloggers waarmee je ooit een weekend weg bent geweest.

De familie app, al kan die voor sommige mensen ook onder het kopje ‘nuttig’ vallen. Dit zijn de groepen die eeuwig doorgaan, vaak dag en nacht. Iemand deelt een foto van zijn gekneusde teen, iedereen reageert met oh en ah, er worden tips uitgedeeld, ondertussen deelt iemand een leuk filmpje, afijn, je kent het. Je zou er een werkweek mee zoet kunnen zijn. Je kunt ook duidelijk de leden herkennen die leven op de energie uit deze WhatsApp groep. Die zijn 24/7 online.

De tijdelijke groep

Tot slot de groepjes waar je ongevraagd wordt toegevoegd. Dit zijn vaak tijdelijke groepjes. De uitnodiging voor de kinderverjaardag van je neefje. De app van het kinderfeestje van een vriendinnetje, waar de foto’s in worden gedeeld en wordt medegedeeld wanneer de taart op is. En of ze al op de terugweg zijn. Dit zijn de bom groepjes. Je krijgt één of twee dagen heel veel info, achter elkaar pling, pling, pling, en daarna is het klaar.

Het enige jammere is dat er mensen zijn die na een tijdje uit zo’n groepje stappen. Waardoor die hele groep weer bovenaan je tijdlijn staat. Waarom? Je kunt hem toch gewoon nutteloos onderaan laten hangen?

Mix niet, niemand begrijpt het!

Er is alleen één groot probleem. Een probleem waar veel mensen helaas geen weet van hebben. En dat is: JE MAG DEZE GROEPEN NIET DOOR ELKAAR HALEN!

Het probleem is namelijk zo dat er mensen zijn die een nuttige groep voor een gezellige groep aanzien. En de hele turnvereniging op 1 januari nieuwjaar gaat wensen, waardoor de rest zich verplicht voelt om te antwoorden. Of mensen die zich vastklampen aan een tijdelijke groep omdat ze die ook zo gezellig vinden. Of zakelijke, belangrijke mededelingen doen in een gezellige groep, mededelingen die compleet verzanden doordat er alweer tien miljoen gifjes van sniffende konijnen onder zijn geplaatst. DAT is het probleem mensen! Waarom ben ik de enige die dat ziet?!

Eigenlijk zou WhatsApp drie verschillende kleuren voor de verschillende soorten groepjes moeten maken, met vaste regels. Ik hoop dat WhatsApp meeleest, ik ben met alle liefde bereid om dit idee aan ze voor te kauwen, gratis en voor niets. Wat zou dat een ergernis schelen, zeg. Dus daarom hierbij: de regels voor de verschillende soorten WhatsApp groepen. Dankjewel!

Nuttige groep: rood

Ik zeg rood voor de nuttige groep. Met een duidelijke standaard uitleg voor alle leden: deze groep is PUUR ZAKELIJK. Hierin worden mededelingen gedaan. Reageer alleen als je een reactie hebt die iets toevoegt aan het gesprek, of als er expliciet een reactie aan je gevraagd wordt. Smileys en emoticons worden NIET gewaardeerd. Eventuele mededelingen die niet urgent zijn kunnen per PB (voor de mensen van vóór 1975: dit is een persoonlijk bericht) aan de beheerder van de groep worden gezonden. Een iedereen die de regels overtreedt, zal na een waarschuwing verwijderd worden uit dit groepsgesprek.

Gezellige groep: roze of blauw

Dan hebben we gezellig roze of blauw voor de gezellige groep. Je mag misschien zelfs kiezen. Met de regels: deze groep is voor de gezelligheid. Hierin mag je alles plaatsen. Scheldwoorden of beledigingen zonder smileys (dus échte beledigingen) zijn echter niet toegestaan. Ranzige foto’s alleen op afspraak (sommige groepen zijn hier namelijk speciaal voor gemaakt. Schijnt. Hoorde ik.) Realiseer je dat een belangrijke of urgente mededeling in deze groep: a) niet serieus genomen wordt of b) ondersneeuwt onder smileys en gifjes.

Je krijgt geen garantie dat mensen je bericht ook werkelijk lezen. Kijk niet vreemd op van 500 berichten per dag (en nacht), je bent ten allen tijde welkom het geluid van deze groep uit te zetten in het kader van je nachtrust.

Tijdelijke groep: bruin of oranje

En tot slot de tijdelijke groep, die van mij iets van bruin of oranje mag worden. Hierin krijgen de reageerders slechts 2 mogelijkheden om te reageren. De beheerder mag onbeperkt plaatsen. Ideaal bij een WhatsApp groep van een kinderfeestje. Er komen iets van 150 foto’s binnen, elke moeder zegt een keer: ‘Leuk!’ en een keer: ‘Ze zullen wel moe zijn vanavond!’ en dan is het klaar.

Ook zouden ze nog kunnen instellen dat die reacties automatisch worden gegeven, scheelt weer wat kijken. Bij een uitnodiging voor een verjaardag of feestje hetzelfde: Leuk, ik kom’ of ‘Ik kijk even of ik het ga redden!’ (alias: ik heb wel wat beters te doen) en dan nog: ‘Wat wil de jarige hebben?’

Geloof mij, als iedereen zich aan deze regels houdt en als WhatsApp de instellingen verandert op de manier die ik hier (gratis) aandraag, echt, dan wordt de wereld weer een stukje mooier. En is wereldvrede dichtbij, ik weet het zeker.